За 5 років українську армію переведуть на стандарти НАТО – помічник голови Пентагону

ЗСУ

Помічник міністра оборони США Елісса Слоткін заявляє, що до 2020 року українська армія буде переведена на стандарти НАТО, і США сприятимуть цьому.

Слоткін, яка є помічником голови Пентагону з питань міжнародної безпеки, повідомила, що під час візиту до України переговори між Міністерствами оборони держав йшли по двох основних напрямках.
— По-перше, ми продовжимо допомогу для подолання кризової ситуації і, по-друге, ми переводимо підтримку України на довгостроковий рівень – США планує допомогти Збройним силам України із забезпеченням взаємосумісності зі стандартами НАТО. Сподіваємося закінчити до 2020 року.
У ході українсько-американських консультацій представники делегацій основну увагу звернули на систему управління Збройними Силами України. Обговорили особливості реформування ЗС України, стан реалізації антикорупційної програми Міністерства оборони України та перспективи розвитку двостороннього українсько-американського співробітництва у військово-технічній сфері.

Представники делегацій зосередилися на питанні впровадження логістики у рамках інтеграції України до НАТО. Важливо, що найближчим кроком буде розробка спільної дорожньої карти п’ятирічного співробітництва України зі США.
— Хочемо висловити подяку делегації США за те, що знайшли час і приїхали до Києва, аби налагодити спільне співробітництво із Генеральним штабом ЗС України, Міністерством оборони та «Укроборонпромом» саме для того, щоб впроваджувати в Україні стандарти НАТО та удосконалювати реформування ЗС України, — зазначив заступник Міністра оборони України Юрій Гусєв. — Також ми високо цінуємо підтримку, яку надають наші американські колеги Україні. Зокрема, вдячні за виділення у 2016 році додаткових 300 мільйонів доларів для впровадження реформ у Міністерстві оборони України і Збройних Силах України.
Пані Елісса Слоткін висловила переконання, що ситуація, яка склалася у світі, та в Україні зокрема, вимагає регулярного проведення подібних двосторонніх переговорів.
— США вважає, що агресивні дії з боку РФ загрожують Україні та іншим Європейським країнам. Попри те, що активність військових подій на сході України зменшилася, США будуть і в подальшому слідкувати за перебігом подій на Донбасі, та не зменшуватимуть тиску на країну-агресора, допоки не настане мир.
Окрім цього, Елісса Слоткін запевнила, що допомога, яка надавалася Україні у вигляді технічного забезпечення: «Хамерів», приладів нічного бачення, бронежилетів тощо припинятися не буде, а найближчим часом Збройні Сили України отримають спеціальні станції контрартилерійського вогню.
— США залишаються вірними своїм зобов’язанням щодо подальшої підтримки України у її боротьби за незалежність та територіальну цілісність. Я з нетерпінням очікую на ту роботу, яку будемо виконувати разом українськими колегами з метою подальшого поглиблення та розбудови взаємовідносин між Україною та США.
За результатами обговорень сторони підписали спільний Протокол українсько-американських консультацій з питань оборони.

6 листопада, пані Елісса Слоткін в межах робочого візиту в Україну відвідала Львівщину. Зокрема, вона ознайомилася з можливостями Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ й взяла участь в урочистій церемонії закриття українсько-американського навчання «Фіарлесс Гардіан-2015» («Fearless Guardian 2015»).

ЗСУ фото: Міністерство оборони України

Під час брифінгу для представників засобів масової інформації пані Елісса Слоткін зазначила, що є усі підстави вважати, що ці навчання за участю сержантів зі складу 173-ї аеромобільної бригади Збройних сил США та військовослужбовців Національної гвардії України відбулися вдало та успішно.
— Є декілька ключових факторів, що посприяли цьому, а саме — в нашій армії напрацьовано та узагальнено чималий досвід роботи із сержантським складом, тож інструктори мали чим поділитися з вашими військовими. Окрім того, вони не лише передавали свої знання, а й отримували, адже чимало учасників навчань з українського боку пройшли через горнило антитерористичної операції на Донбасі та перебували на передових лініях боротьби з російською агресією. Така співпраця є корисною та взаємовигідною.
Вона також засвідчила, що пріоритетним напрямком співпраці між Україною та США визначено об’єднання зусиль з метою проведення довгострокових військових реформ в Українському війську та надання допомоги з покращення обороноздатності України.
— Сполучені Штати готові до подальшої плідної співпраці: серед іншого — співпрацюватимемо з українським оборонним відомством щодо розвитку навчального центру та аспектів кадрової роботи. Наступні тренування відбуватимуться з урахуванням досвіду, який наші військові здобули під час цієї ротації: вони стануть довшими по часу, а до методики навчання ймовірно буде внесено певні зміни.
Варто зазначити, що незабаром на базі Центру розпочнеться черговий етап міжнародного співробітництва, в межах якого перейматимуть досвід особовий склад п’яти механізованих батальйонів та одного батальйону спеціального призначення Збройних Сил України.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України www.mil.gov.ua
radiosvoboda.org