ОГЛЯД: Костюм літній польовий

Автор: Ігор Молодан
Огляд і тестування костюму літнього польового

Огляд і тестування костюму літнього польового, зі складу єдиного індивідуального бойового комплекту, для Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, незалежним експертом, в рамках тестування нових зразків військової форми та спорядження.

Частина 1. Огляд

Від начальника Центру РСМЗ ЗСУ підполковника Д. Марченко поступило замовлення протестувати прототип нового польового літнього костюма для ЗСУ. Даний костюм був зшитий згідно з затвердженими технічними умовам ТУ У 14.1-00034022-078:2015 на одному з підприємств легкої промисловості.

Вага комплекту 1280 гр. Костюм виконаний у піксельному забарвленні і зроблений з тканини, аналогічної тієї, з якою вироблялися костюми для обмеженого контингенту Радянських військ в Афганістані, якщо хто пам'ятає.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Особисто я застав подібну форму в 1993 році і носив її на протязі двох років, поки не видали український аналог. В цілому, враження від подібної тканини залишилися не однозначні. З одного боку вона була міцною, але швидко протиралася в проблемних місцях; не паркою, але спекотною для літнього періоду і без вентиляційних властивостей; зручною, але товстою. Одним словом – це тканина минулого століття, тоді як сучасна тканина повинна відповідати необхідним вимогам комфорту і міцності.

Костюм складається з двох найменувань: куртка і штани.

Куртка виконана в класичному крої без капюшона та з коміром-стійкою. Може носитися як на випуск, так і в заправленому вигляді. Але, зізнаюся, що в заправленому вигляді вона виглядає непрезентабельно, так і виправдати подібний вид носіння в теплий період навряд чи вийде.

Куртка має сім кишень. Жодна з кишень не має частин, що виступають. Випираючи кишені ще два десятки років тому ми постійно зшивали, щоб вони не роздувалися і не чіплялося за гілки йди спорядження.

Чотири кишені розташовані в передній частині в районі грудей, симетрично по два з кожної сторони. Кишені продумані так, щоб можна було мати доступ до розміщених в них речей через край надітого бронежилета або РПС. Ці дві кишені мають анатомічний нахил і розташовуються з боків. Дві кишені розміщені по центру зі строго вертикальним розташуванням входу. Кишені забезпечені пластиковими блискавками, що дозволяє надійно зберігати вміст і беззвучно ними користуватися.

Слід зазначити, що всі пулери на замках блискавок забезпечені лямками для зручності користування ними в рукавичках. Кишені я б використовував таким чином: для рятувального ковдри (праворуч від центру), документи, довідники, таблички (зліва від центру). Бокові кишені можуть знімати навантаження з рук при пересуванні або перенесення тактичних рукавичок (при наявності бронежилета тримати в них руки буде не зручно).

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Всередині куртки з лівого боку розташована внутрішня кишеня для особистих документів, яка нічим не закривається. На кишені пришита етикетка білого кольору для нанесення особистої інформації. Я б додав таку саму кишеню і на правій стороні. Одну з кишень для документів можна зробити водонепроникною. Так само бажано зробити щоб вони закривалися на блискавку.

Ще дві кишені розташовані на рукавах. Мають вертикальний вхід і такі ж пластикові блискавки з лямками на пулерах замків. Дані кишені можуть використовуватися для носіння засобів гігієни. На кишенях нашиті текстильні застібки, призначені для шевронів.

Застібки пришиті таким чином, що в них можна вставляти канцелярське приладдя (олівець, ручка, маркер) – це дуже зручно. На ліктьовій частині рукавів розташовані додаткові накладки з текстильною застібкою в нижній частині для встановлення саморобних або промислових захисних щитків (налокітники).

Манжети прямі, що дозволяє закочувати рукави двома способами: традиційним і з висновком манжети поверх згорнутої частини. В останньому випадку для закочування рукава потрібно виконати наступні дії:

а) звернути рукав навпіл;
б) нижню частину рукава згорнути рівним проміжком пару раз, так щоб верхній край згорнутого рукава не перекривав манжету;
в) опустити манжету на згорнутий рукав і притиснути текстильною застібкою. Таке закачування, на відміну від традиційного, виглядає естетично і розкочується за лічені секунди, що дуже зручно в екстреній ситуації. Манжети стягуються клапаном з пришитою липучкою достатньою довжини для фіксації клапана.

Розмір куртки не регулюється шнурком в поясній і в нижній частині для більш точної підгонки. З одного боку це недолік, з іншого боку, користуються ними виключно, коли куртка великого розміру, а це відбувається, якщо береш форму з зазором на експлуатацію в холодний період, щоб піддягати під низ теплі речі. В даному випадку зимовий комплект розробляється окремо, тому для літнього костюма досить підібрати свій розмір, щоб потім не регулювати куртку по фігурі.

В районі грудей симетрично розміщені текстильні застібки для розміщення на липучках індивідуальної інформації. По центру на текстильній застібці кріплення фальш-погонів. В даному випадку подібне кріплення може призвести до втрати погона при пересуванні по-пластунськи, тому, на мій погляд, краще вшити спеціальний клапан з липучкою в нижній частині. До того ж, на такому клапані можна безпосередньо розміщувати знаки розрізнення у разі необхідності.

Як вже зазначалося вище, комір стійка, і забезпечений липучками для фіксації. Вважається, що подібна форма коміра дозволяє більш комфортно носити бронежилет з коміром на тілі і краще захищає шию від вітру, але в повсякденній діяльності він мені найменше подобається, так як в застебнутому положенні перекриває доступ повітря для вентиляції тіла в жаркий період і може натирати шию, а в розстебнутому – виглядає не так естетично, як класичний англійський комір з вилогами.

На спині розміщені виточки, для кращої вентиляції цієї зони. Всі шви якісні, особливих недоліків не помітив. Крій куртки досить простий і не складний. Зовнішній вигляд костюма можна оцінити на доданих фотографіях. Свої враження та рекомендації з тестування я залишу нижче. Вони ж будуть включені в акт експериментального носіння начальнику Центру розвитку матеріально-технічного забезпечення ЗСУ.

Штани пошиті в моделі карго – зручні практичні вільні штани, з грубою обробкою швів і об'ємними місткими кишенями з боків. По периметру розташовані шлевки для поясного ременя шириною до 6 см. Штани застібаються на блискавку і гудзик, прикріплену тасьмою (британський тип кріплення), що вважається надійним і зручним. Додатково є вшитий шнурок для дублювання основних застібок і стягування штанів в тазостегнової частини.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Штани мають 7 кишень. Дві верхніх бічних кишені можна використовувати для перенесення різних невеликих речей, але вони додатково нічим не зачиняються.

У задній частині розташована лише одна кишеня праворуч. У цю кишеню можна покласти щось м'яке і плоске: хустка, багатофункціональний головний убір і т. п. Вона закривається клапаном на текстильній застібці.

Нижні бічні кишені призначені для перенесення магазинів, споряджених патронами, бойового ножа та іншого відповідного тактичного спорядження. Кишені закриваються клапанами і застібаються на липучки.

У нижній частині штанів з боків штанин розташовується ще пара симетричних кишень не великої місткості, що закриваються клапаном на текстильній застібці. Дані кишені можна використовувати для носіння індивідуальних перев'язочних пакетів.

На колінних частинах штанів для підвищення експлуатаційної міцності передбачені накладки, що закриваються знизу на текстильну застібку. В них можна вкладати захисні вкладиші або штатні наколінники. Вкладиші і наколінники призначені для захисту колін від фронтальних ударів об тверді предмети, при стрибках з висоти, пересуванні по-пластунськи і по камінню.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Між ніг і в задній частині знаходяться додаткові накладки з такого ж матеріалу для збільшення зносостійкості виробу в проблемних зонах. Нижня частина штанин забезпечена стягувальним шнурком, який допомагає закривати халяви взуття при носінні на випуск і повинен запобігати задиранню штанин і захист від попадання на них пилу, снігу, піску, каменів або бруду. Шнурок розташований в передній частині для того, щоб була можливість просувати його в шнурування черевику для фіксації штанин, але це не зовсім вдалий варіант, так як, зачепившись стяжкою за гілки при пересуванні, її легко можна розв'язати.

Частина 2. Практичне тестування

Примірювання показало, що розмір костюма відповідає дійсності. Костюм не тисне і не викликає когнітивного дисонансу))

Проте, під час примірювання відразу з'явився суб'єктивний недолік. Я кілька разів наступив шнурок, який бовтається внизу та призначений для затягування нижньої частини штанин. З цієї причини він взагалі виліз, і потрібен певний час та інструменти, щоб протягнути його заново, що дуже незручно.

Перший комплекс вільних вправ виконується без будь-якого дискомфорту. Більш складні вправи так само пройшли на високому рівні. Ніде не тягнуло і не перетягувало, тканина не шарудить.

У тесті на швидкість одягання потрібні терпіння і вправність. Штани одяглись швидко, ґудзик і стяжка шнурком, затримки не викликали. Але, я б замість шнурка, поставив у бокових частинах поясної зони лямки з липучками для регулювання об'єму талії – нитка, якось примітивно виглядає.

З курткою довелося повозитися. Маленький бігунок блискавки ніяк не хотів правильно вставлятися. Після з'єднання і закриття блискавки з'ясувалося, що вона не фіксується у нижньому бігунку і почала розходитися знизу.

Взагалі, треба визнати, що блискавка і так коротка, всього до пояса. Одна четверта частини куртки перекривається тільки текстильною застібкою. Тому не зрозуміло, навіщо ще один бігунок знизу? З цих причин швидкість надягання костюма стає невисокою, хоча, в екстреному випадку можна користуватися тільки липучками на клапані, який закриває блискавку від вітру і бруду.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Підвищене навантаження на костюм, будь-то лазіння, біг, стрибки, перекиди, виявили істотний, на мій погляд, недолік фіксації нижній частині штанин.

Штатний шнурок явно не відповідає поставленим перед ним вимогам. По-перше, він легко може розв'язатися, зачепившись за гілку або намертво зав'язатися в вузол, що вимагатиме або тривалого розплітання, або обрізання ножем. По-друге, він не тримає, як годиться штанину, вона постійно задирається, як заправлена всередину, так розправлена назовні.

Для внутрішньої фіксації штанини, я б рекомендував використовувати замість шнурка еластичний матеріал у поєднанні з затискачем-фіксатором. Для зовнішньої фіксації, в десантному варіанті або при русі по глибокому піску, високій траві, дрібному гірському розсипу я пропоную в нижній передній частині штанин пришити еластичну стрічку з гачком на кінці для зачеплення за шнурування взуття. Зараз подібна фурнітура на копійки збільшує вартість виробу, але в рази підвищує його функціонал.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Щодо решти, під час активної роботи, костюм справляється зі своїм завданням. Тканина не парить, але досить товста, тому при температурі вище +26°С в костюмі стає спекотно. При таких температурах замість куртки потрібно буде використовувати сорочку бойову, яка так само входить в єдиний бойовий комплект військовослужбовця.

Нижче заявленої температури відносно комфортно, але я б додав додаткові зони вентиляції – костюм, як не крути, але літній. Для цього в районі спини можна передбачити пару невеликих виточек закритих москітною сіткою. В паху і в частини під пахвами вшити сітку або вставити спеціальні люверси.

При пересуванні по-пластунськи в кущах недоліків помічено не було. Костюм ні за що не чіплявся, руху не сковував. Хоч я і отримав кілька уколів шипами акації, але в основному костюм захищав не погано. По надійності такого виду тканини сказати що-небудь на початковому етапі складно, але так як я розбещений армованою ниткою і «дихаючими» властивостями сучасних тканин, тому буду вказувати на це в своїх рекомендаціях.

У воді тканина швидко намокає і костюм стає важкуватий, що в кінцевому підсумку дещо сковує рухи. Плисти в ньому можна, але не комфортно і навряд чи довго.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

При пересуванні у воді відчувається кожен рух за рахунок опору води в намоклій тканині. Товста бавовняна тканина створює додаткове навантаження при форсуванні водної перешкоди, в цьому випадку, хоча б куртку, потрібно буде знімати. Сохне матеріал відносно не довго. В русі і на сонці швидше, в тіні, при невисокій вологості повітря на просихання костюма йде близько 12 годин.

Під дощем середньої інтенсивності костюм промокає не відразу. У користувача є близько п'яти хвилин, щоб знайти укриття. Перший час краплі відбиваються від барвника, яким покрита тканина, але через кілька прань такої переваги вже може не бути.

Дана тканина, як і вся бавовняна, не відрізняється високою опірністю від зачеплення рибальськими гачками. Одна з десяти спроб зачепити побіжно гачок увінчалася провалом. Всі інші 9 вдало зачепилися, що говорить про велику ймовірність потрапити на «гачок». Даний тест зроблений спеціально для професіоналів, які зрозуміють про що йде мова.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Ночівля в костюмі не виявила будь-яких недоліків. Манжети рукавів можна послаблювати і вставляти кисті рук для захисту їх від комарів. Для захисту обличчя і шиї знадобиться додаткова москітна сітка, так як капюшон відсутній. Вночі, в літній період, в костюмі не жарко і не холодно, принаймні, при нічних температурах до +14°С. Нижче цієї температури доведеться використовувати додаткові заходи по збереженню тепла організму.

Даний тип тканини непогано запалюється, але горить довго і не плавитися, що свідчить про властивості натуральних ниток. Взагалі, бавовняна тканина добре поєднується з літнім періодом експлуатації. В екстремальних умовах – легко прогорить, але не прилипне до шкіри, що є великою перевагою перед змішаними тканинами.

Маскувальні властивості камуфляжу на різних типах місцевості не потребують коментарів, все відмінно видно на знімках. Як поведе себе костюм в тепловізори і приладі нічного бачення, покаже додатковий тест третій частині огляду.

фото Ігора Молодана фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Попередні висновки і рекомендації

1. Зробити шнурок нижнього затягування штанин оптимальним для експлуатації. Для цього краще використовувати еластичний матеріал, який після протягування замикається у коло. Стягування та відпускання провадиться за рахунок спеціального затискача необхідної якості.

2. Пришити на передню частину низу штанин еластичну стрічку з гачком на кінці, для зачеплення за шнурівку. Стрічка пришивається таким чином, щоб в неробочому стані її не було видно з-під штанів.

3. Вшивати в куртку більш широку модель блискавки і відмовитися від нижнього дублювального бігунка на блискавці.

4. Додати додаткові зони вентиляції. В районі спини можна передбачити пару невеликих виточек закритих москітною сіткою. В паху і в пахвовій частини вшити сітку або вставити спеціальні люверси.

5. Замість поясного шнурка, вшити в бічні частини поясної зони лямки з липучками для регулювання об'єму талії.

6. Включити до складу тканини армовану нитка, замінити тканина на легшу з дихаючими властивостями.

7. Додати внутрішню кишеню для документів на правому борті куртки. Одну з кишень для документів можна зробити водонепроникною. Так само бажано зробити, що вони закривалися на блискавку.

8. Вшити спеціальний клапан для фальш-погона з липучкою в нижній частині. На такому клапані можна безпосередньо розміщувати знаки розрізнення при втраті фальш-погона.

9. Повернутися до класичної англійської коміру з відворотами.

Джерело

Посилання на оригінал обов'язкове. Публікація і фотографії захищені авторським правом і не можуть бути використані в комерційних цілях без узгодження з правовласником molodan@email.ua

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.