Огляд: ремінь брючний загальновійськовий

Автор: Ігор Молодан
фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Огляд і тестування ременя брючного загальновійськового для Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, незалежним експертом, в рамках експериментального тестування нових зразків військової форми та спорядження.

Частина 1. Огляд

Ремінь брючний загальновійськовий надійшов на тестування на етапі розробки дослідного зразка для ЗСУ, тому ще не затверджені відповідні технічні умови. В очі відразу впадає простота виконання виробу, а ось, що за цим криється, покаже практичне тестування.

Ремінь є подобою ременя компанії 5.11 Tactical® серії «TDU».

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Пряжка має дві щілини і низькі профіль, без гострих кутів. Виготовлена ​​пряжка з алюмінію, пофарбованого в чорний колір. На розширеній частині нанесена емблема Збройних Сил України.

Стрічка брючного ременя виготовлена ​​з високоміцного нейлону. Вона пофарбована в бежевий колір із зеленими окантовочному смугами. У підстави двох щілинний пряжки даний ремінь має посилену прошивку. Кінець стрічки скошений для більш зручного протягування в пряжку.

Довжина ременя - 119 см, ширина - 4 см, вага - 112 грам.

Частина 2. Практичне тестування

Зручність користування даними ременем я відразу поставив під сумнів після першої ж примірки. Подібної пасової системою я користувався ще років 20 тому, коли був курсантом льотного ВНЗ. Тоді такого типу ремені були в два рази тонше і мали на кінці металевий затиск для того, щоб не розпускалися полотно.

Ми часто використовували брючні ремені в якості страховки при виконанні вправ на лопінгу, ренському та стаціонарному гімнастичному колесі. За призначенням вони використовувалися рідко, так як були не зручні в користуванні.

Незручність користування даним ременем пов'язано з пряжкою, яка фіксує пропущену через дві щілини стрічку. Пропущена через пряжку стрічка сидить щільно і не ковзає, що є безумовним плюсом, так само слід зазначити саму алюмінієву пряжку, у надійності та міцності якої сумніватися не доводиться.

Але, є один істотний недолік - такий ремінь не можна швидко скинути. А випадків, де є необхідність швидкого звільнення від ременя достатньо, тим більше, якщо навантажити його всякою всячиною.

Ремінь застібається тільки глухим регульованим з'єднанням. Після затягування полотно в районі пряжки досить сильно випирає, що, безумовно, добре фіксує сам ремінь, але тисне, коли в це місце впирається зброю, РПС або елементи засобів захисту. У русі це не сильно помітно, але стає відчутно на короткочасному відпочинку.

Після занурення у воду, намочений ремінь взагалі туго піддається розкриттю, особливо це відчутно в холодній воді, коли руки замерзають. Сохне ремінь так само досить довго, близько 14 годин при середній вологості 60-70%.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Ще однією неприємністю виявився скошений кінець стрічки ременя. Точніше, не сама скошена форма, яка, дійсно дозволяє спрощувати процес протягування в стрічки в пряжку, а обробка країв. Буквально з третього протягування скошений край почав куйовдитися, і розпускатися на нитки, утворюючи клубок, який вже насилу продовжував пропихати в пряжку. Вирішити подібний недолік можна, обпаливши край ременя полум'ям запальнички, але це тимчасова міра. Через кілька протягувань, край знову починає розпускатися.

Відсутність тренчику дозволяє вільного кінця стрічки бовтатися, як попало, вислизаючи зі шлевки штанів, що не дуже естетично і дуже незручно.

З користування можна зробити висновок, що, як би не був оброблений край нейлонової стрічки, він рано чи пізно, але почне куйовдитися, роблячи проблематичним процес користування. Подібну проблему можна вирішити за допомогою спеціального металевого затиску встановленого на кінці ременя, але це не вирішить проблему швидкого скидання ременя і, відповідно, штанів в екстреній ситуації. Такий затиск може не проходити вузькі щілинні отвори пряжки.

Не дивлячись на виявлені в ході тестування недоліки, стрічка тримає форму ременя при навішуванні на неї не особливо важкого спорядження. Колір ременя залишиться незмінним, але пряжці властиво втрачати первісну забарвлення.

Міцність ременя і надійність фіксації пряжки були перевірені за допомогою підвішування на мотузці. Протягом декількох хвилин ремінь витримав вагу тіла (90 кг), при цьому натягнення стрічки не послабло, що свідчить про гарні фіксуючи властивості пряжки. Тобто, повиснути на ньому вийде, а от відчепиться, навряд чи)

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Рекомендації:

1. Поміняти щілинну пряжку на металеву застібку типу фастекс з системою, що виключає випадкове відкривання.

2. У даному виконанні ременя, на кінці стрічки встановити металеві затиски від розпускання ниток.

3. Форму пряжки на представленому ремені змінити під оперативно-регульоване з'єднання. При цьому вирішиться проблема з випиранням стрічки при глухому регульованому з'єднанні, входження металевого затиску в щілини і швидкістю скидання ременя.

4. Передбачити тренчик для фіксації вільного кінця ременя.

5. Для підвіски спускових пристроїв вшити металевий трикутник з щілиною-тренчик. Коли він не потрібен, він фіксується уздовж поверхні ременя за допомогою клапана на липучці. Цей же клапан можна використовувати для фіксації ременя щодо штанів, для чого необхідно обхопити клапаном передню брючну шлевку.


Посилання на оригінал обов'язкове. Публікація і фотографії захищені авторським правом і не можуть бути використані в комерційних цілях без узгодження з правовласником molodan@email.ua

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.