Bellingcat про трагедію MH17: встановлені особи, які керували «Буком»

фото ПЗУ БУК

В інтерв'ю Deutsche Welle (DW) експерт Bellingcat розповів, як вдалося встановити імена 20 російських військових, які обслуговували зенітно-ракетний комплекс і отримали наказ на пуск ракети.

Експертна група Bellingcat склала уточнений список 20 російських військовослужбовців, безпосередньо причетних до катастрофи літака "Малайзійських авіаліній". Відповідна доповідь з докладною інформацією стосовно кожного з військових був переданий прокуратурі Нідерландів. У відомстві обіцяли уважно вивчити отримані матеріали і, можливо, долучити їх до розслідування. DW дізналася у засновника Bellingcat Еліота Хіггінса про деталі його нового розслідування.

DW: Ви стверджуєте, що 20 військовослужбовців 53-ї зенітної ракетної бригади були замішані в трагедії рейсу MH17. Як ви прийшли до такого висновку?

Еліот Хіггінс: Для початку ми ідентифікували зенітно-ракетний комплекс "Бук", який, на нашу думку, випустив 17 липня ракету, що збила малайзійський авіалайнер рейсу MH17. По знімках, зроблених російськими громадянами в проміжку між 23 і 25 червня, ми змогли розпізнати його у військовій колоні, що рухалася в той момент по території РФ. Нам вдалося встановити, звідки йшов цей конвой: це була 53 зенітна ракетна бригада під Курськом. Після цього ми почали шукати всю інформацію про цей підрозділ, наявну в інтернеті.

U. M. P. Еліот Хіггінс

Багато військовослужбовців цієї бригади викладали інформацію в своїх профілях в соцмережах. Ми вивчили сотні, якщо не тисячі, профілів в пошуку людей, що мають відношення до справи. Встановили особи тих, хто був у цьому конвої, їх роль в бригаді. Після цього ми встановили, хто з найбільшою ймовірністю був безпосередньо причетний до запуску ракети, яка збила літак: командирів, які, ймовірно, і отримували наказ пуск ракети, водіїв і операторів ракетної установки. У підсумку ми змогли виділити цю невелику групу людей.

Чи були інші військовослужбовці 53-ї бригади залучені в історію з Боїнгом?

У тому червневому конвої було більше сотні військовослужбовців, всі вони прямували у військовий табір на кордоні з Україною. Вони не могли не знати, що відбувається в їхньому підрозділі. Якщо в один із днів "Бук" разом з їх товаришами по службі кудись зник, вони не могли не помітити цього. Тобто є 20 "основних" учасників тих подій, але також 70-80 солдатів, яким теж щось відомо про цю ситуацію. Їхні імена у нас теж є, і раніше ми вже передавали ці дані слідчим. Зараз ми змогли підготувати дуже детальну доповідь про особистості військовослужбовців, їх ролі, командному складі і тих, хто, найімовірніше, був у безпосередньому контакті з "Буком", що збив літак.

Чому ви впевнені, що ці люди є діючими військовослужбовцями російської армії або, принаймні, були ними на момент трагедії?

Ми вивчили їх сторінки, де вони викладали пости, обговорювали свою роботу. Деякі навіть викладали фотографії журналу чергувань на літні місяці 2014 року, де були перераховані всі військовослужбовці їх підрозділу. На підставі цього ми можемо судити про те, хто був задіяний, а хто - ні. По суті, ми дали відмінне алібі деяким солдатам, що входять в 53-у бригаду, тому що за допомогою розміщеної ними ж інформації встановили, що частина з них не перебувала у складі того конвою.

Тобто деякі солдати повинні бути щасливі, що ми провели це розслідування, тому що воно гарантує, що вони не були причетні до ситуації з катастрофою "Боїнга". Зате про інших військовослужбовців ми з певністю можемо сказати, що вони були в тому конвої.

Чи вважаєте ви, що ваш список знайде відображення у звіті нідерландських слідчих про осіб, причетних до краху MH17?

У слідчих вже є деяка інформація щодо 53-ї бригади. Ми додаємо деякі деталі. Складно сказати, які відомості виявляться найбільш важливими. Можливо, слідчим вже відомо, хто був у командуванні бригади, а може, й ні. Будь-яка інформація корисна, і нідерландські слідчі вже запевнили нас в тому, що серйозно вивчать підготовлені нами матеріали.

Питання в тому, як Росія реагує на це. Мій досвід показує, що зазвичай всі численні запити ЗМІ в Міноборони РФ і російські посольства абсолютно ігнорувалися, зате в помсту на Russia Today або на "Супутнику" з'являлися статті, що містять нападки на мене і Bellingcat.



Використані джерела:
Deutsche Welle
Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію