США у 2017-му розмістять танкову бригаду в Європі – інтерв'ю з генералом Беном Ходжесом

США у 2017-му розмістять танкову бригаду в Європі

Про це, а також про співпрацю з українськими військовими, що потрібно насамперед для реформування української армії та інше, розповів в інтерв'ю hromadske.ua генерал-лейтенант Бен Ходжес – командувач сухопутних військ США у Європі.

Американський військовий пояснив пріоритети НАТО в Європі, зокрема на кордоні альянсу з Росією, а також про те, чого чекають натівські експерти від Росії сьогодні. Армійці США відвідали у Львові фестиваль «Дні Америки», куди приїхали з тренувального центру в Яворові.

Ukrainian Military Pages фото © hromadske.ua

Генерале, як виглядає ваша співпраця з українською армією в Україні зараз?

Як ви знаєте, Сполучені Штати зобов’язались допомагати Україні захищати свою територію. Зараз в Україні близько 300 солдат, які у тренувальному центрі в Яворові навчають українських солдат. Вони також допомагають з радарами вогню у відповідь, проводять медичні тренування та базові оборонні навчання.

Які зараз пріоритети для української армії? Що треба зробити?

Я мав велику честь зустрітись з міністром оборони та командувачем сухопутних військ вчора та сьогодні. Я вражений їхньою сконцентрованістю на розвитку якісного тренувального центру, призначенні досвідчених офіцерів та інструкторів.

Мене також вразила вчорашня заява Петра Порошенка про те, що треба покращити кваліфікацію "виконавчих директорів", сержантів. Це саме ті речі, на яких треба сфокусуватись, щоб допомогти солдатам в АТО стати більш професійними.

Ситуація з припиненням вогню – домовленості не завжди працюють. Які найважливіші завдання для армії в такі часи?

Сьогодні я був на кладовищі тут, у Львові. Я бачив могили українських солдат, які загинули в АТО. Мені нагадали, що тільки цього тижня було вбито 7 солдат. Росіяни сприймають припинення вогню неправильно. І всі ці людські втрати є доказом цього.

Ми хочемо, щоб Мінські домовленості були виконані в повному обсязі. Росія має дозволити ОБСЄ займатись моніторингом припинення вогню. Я думаю, що це дуже важливо. Я одночасно дуже вражений тим, як Україна справляється з виконанням своїх зобов’язань.

Які пріоритети зараз має НАТО та армія США в Європі та Східній Європі?

Для нас пріоритет №1 – це мати можливість призупинити подальшу агресію. Саміт НАТО у Варшаві, я думаю, покаже, що союз переходить від страхування до стримування. Я поки не знаю, як це буде виглядати. Моє завдання, як командувача армії, — це запевнитись в тому, що армія готова виконати свою частину зобов’язань – зброя, артилерія, інженери і т.д.

Як це буде, якщо говорити про захист східних кордонів НАТО? Що це буде, ротація? Можете пояснити?

До саміту НАТО я не знаю точно, як це буде.

Можливо, є якийсь план, який буде запропоновано?

Звісно. Я не хочу спекулювати інформацією щодо того, що було запропоновано, до того моменту, як все вирішиться. Що я можу сказати, так це те, що армія США в Європі повністю сфокусована на готовності підтримати наших партнерів, підтримати наших друзів, продемонструвати готовність виконувати наші зобов’язання.

Ви бачите це зараз в Україні, побачите посилення присутності в Польщі, Балтійських країнах наступного місяця, у червні. Ми повернемось в Україну, щоб провести навчання в серпні. Армія додасть танкову бригаду на початку лютого – вони будуть тут. Це речі, які ми робимо.

Це буде постійна ротація? Як це буде виглядати? Поясніть?

Так, саме так. Це буде бригада чисельністю близько 4 тисяч солдат, танки, артилерія і т.д. На 9 місяців вони будуть розміщені у Польщі, балтійських країнах, Румунії, Болгарії. Вони будуть проводити тренування в кожній з цих країн. Іноді солдати будуть збиратись, щоб продемонструвати, як швидко вони можуть пересуватись, а потім повертатимуться назад.

Вони займатимуться цим 9 місяців, потім цих солдат замінить інша бригада зі своїм обладнанням, вони також будуть там на ротації на 9 місяців. От так ми будемо це робити.

Ukrainian Military Pages зображення © www.telegraph.co.uk

Примітка Ukrainian Military Pages. Раніше, у червні 2015 року, про розміщення танкової бригади у Європі, заявив міністр оборони США Ештон Картер. Бригада у 250 танків буде розміщена у семи країнах: Естонії, Литви, Латвії, Болгарії, Румунії і Польщі.


Зараз досі є дискусія, що на цій стадії може зробити російська армія? Чого очікують сили НАТО?

Ви чули, що казав Генеральний секретар, що казав попередній секретар. Росія хоче зруйнувати єдність ЄС, зруйнувати єдність НАТО, створити слабкість та розділення. Я думаю, вони продовжать це робити.

7 тисяч російських військових досі перебувають у Грузії, на окупованих територіях без жодних легальних підстав. Росія досі має солдат у Придністров’ї. Вони досі займають Крим та воюють на Донбасі. РФ може зробити багато для того, щоб зменшити занепокоєння країн. Якщо б вони були більш прозорими… Вони хочуть, щоб до них ставились як до супер сили. Вони мають діяти як супер сила — бути відповідальними та шукати спосіб знизити занепокоєність.

Сьогодні всі говорять про гібридну війну, чи дійсно вона гібридна? На які нові питання цього конфлікту ми маємо бути готові відповісти?

Важливо те, що Росія використовує інформацію та дезінформацію, щоб збити людей з пантелику, щоб їх обдурити, щоб ускладнити розуміння того, що відбувається.

Пам’ятаєте, я сказав, що їхня мета – це зруйнувати союз та зробити незрозумілим те, що відбувається насправді? Це перше. Використання радіоелектронної боротьби на рівні, якого ми давно не бачили, дрони, які застосовуються на Донбасі. Знову ж таки, це те, чого раніше не було. Це все складники гібридної війни.