Грошова компенсація за неотримане житло

житлове забезпечення

Близько 45 тис. військовослужбовців Збройних Сил України нині перебувають у черзі на отримання житла, чимало з них — ще з 90-х років минулого століття. Одним із шляхів реалізації їхнього законного права на житло від держави є отримання грошової компенсації.

Хоча розмови про виплату військовослужбовцям грошової компенсації за неотримане житло велися давно, механізм виплат працює лише другий рік. 2015-го в Збройних Силах України така компенсація була виплачена 231-й військовій родині. За даними Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ, цим військовослужбовцям було виплачено близько 100 млн грн.

З початку 2016 року комісією з контролю за розподілом житла в гарнізонах ЗСУ затверджено пропозиції щодо виплати грошової компенсації за неотримане житло 125 сім’ям військовослужбовців на загальну суму 47 млн грн з виділеного ліміту у 52 млн грн. Та у Головному КЕУ запевняють: до кінця року освоять усі виділені кошти і навіть ті, що будуть надані додатково.

Актуальні питання: на який розмір компенсації можуть розраховувати родини військовослужбовців, і чи вистачить цього для придбання житла?

Це залежить від кількості членів сім’ї, вартості квадратного метра житла у вашому регіоні та деяких інших факторів. Загалом сума компенсації вираховується за формулою:

К = (13,65 х N + 17 + Дпл) х Во ,

де 13,65 — визначена законодавством норма житлової площі на одну особу, кв.м;

N — кількість осіб, що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;

17 — загальна нежитлова площа помешкання на сім'ю з урахуванням вимог державних будівельних норм, кв.м;

Дпл — додаткова житлова площа, яка надається окремим категоріям військовослужбовців та членам їхніх сімей, що визначена законодавством у розмірі 10 кв. м, наприклад, кандидатам наук;

Во — гранична вартість 1 кв. м загальної площі житла для населених пунктів.


Наприклад, у Львові родина військовослужбовця з трьох осіб, що не має права на додаткові 10 квадратних метрів, отримає близько 544 тис. грн, така ж сім’я в Києві — 926 тис., у Мелітополі — 429 тис., у селищі — 249 тис., але якщо селище розташовано на Київщині, то 746 тис. грн.

Різниця у сумах обумовлена граничною вартістю одного квадратного метра в різних регіонах.

Таким чином, розрахувати вартість компенсації можна самостійно.

Візьмемо родину військовослужбовця, яка складається з трьох осіб і проживає в місті Вінниці. Гранична вартість 1 кв. м загальної площі житла у Вінницькій області з урахуванням коефіцієнта дорівнює 7401 грн/кв. м (див. таблицю). Тому:

К = (13,65 х 3 + 17) х 7401 = 428,9 тис. грн.

Саме на таку компенсацію може розраховувати родина військовослужбовця із Вінниці, претендуючи на квартиру площею 58 кв. м.

Ukrainian Military Pages

Багато це чи мало, та яке житло можна придбати на ринку нерухомості за такі гроші в цьому населеному пункті?

Зазначених коштів вистачить, скажімо, на двокімнатну квартиру площею 52–60 кв. м від забудовника в районі Замостя з чистовою стяжкою і штукатуркою, котлом, електричною розводкою та лічильниками. Також можна розглянути пайову участь у будівництві. За 420–450 тис. грн через рік забудовник обіцяє здати двокімнатну квартиру на 67–80 кв. м, але доведеться заплатити наперед усю суму.

У Києві, наприклад, за 926 тис. грн грошової компенсації на вторинному ринку житла можна купити трикімнатну квартиру на околиці міста (район ДВРЗ) площею 77 кв. м.

У новобудовах на Петропавлівській Борщагівці (околиця Києва) за ці гроші вам запропонують двокімнатну квартиру площею 58 кв. м з чорновим ремонтом — оштукатуреною стелею, лазерною стяжкою стін, дверними відкосами, двоконтурним котлом і радіаторами, розводкою сантехнічних та електричних вузлів. Забудовник може запропонувати навіть розстрочку на один рік. На вибір є різні варіанти й у таунхаусах.

Передбачаю, що читачам буде цікаво дізнатися й про механізм отримання грошової компенсації за неотримане житло.

Після надходження коштів до КЕВ (КЕЧ) районів житлові комісії військових частин, військових комісаріатів та КЕВ (КЕЧ) районів інформують листом із повідомленням військовослужбовців (осіб, звільнених з військової служби, та членів сімей військовослужбовців), у яких підійшла черга на отримання житлових приміщень у поточному році, про їхнє право на отримання компенсації та про її орієнтовний розмір.

Черговість надання компенсації визначається за часом взяття військовослужбовця (особи, звільненої з військової служби, та членів сім’ї військовослужбовця) на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, та/або включення до списків осіб, які мають право на першочергове чи позачергове одержання житлових приміщень.

Також військовослужбовці (особи, звільнені з військової служби, та члени сімей військовослужбовців) за бажанням можуть звернутися особисто з рапортом (заявою) на її отримання до житлової комісії за місцем перебування на квартирному обліку.

На засіданні житлової комісії розглядаються відповіді на отримані військовослужбовцями листи або надані особисто рапорти (заяви) про згоду на отримання грошової компенсації.

Пропозиції житлових комісій військових частин щодо розподілу коштів між військовослужбовцями гарнізону перевіряються гарнізонною житловою комісією, квартирно-експлуатаційним органом, ГКЕУ ЗС України та подаються в установленому порядку на затвердження Міністру оборони України.

Затверджені Міністром оборони України списки громадян, які мають право й дали згоду на отримання грошової компенсації за належне їм помешкання, та розрахунки є підставою для оформлення документів на перерахування коштів військовослужбовцю (особі, звільненій з військової служби, та членам сім'ї військовослужбовця) на його поточний рахунок у банку.

Скориставшись цією пропозицією, військовослужбовець знімається з квартирного обліку

Руслан Семенюк, Народна армія