Про спільну програму створення багатоцільового турбогвинтового літака нового покоління Ан-132

багатоцільовий літак Ан-132

Ан-132 – спільний проект ДП «Антонов», що входить до складу ДК «Укроборонпром», та партнерів з Королівства Саудівської Аравії: Центру науково-технічних досліджень імені Короля Абдулазіза (КАСSТ) і компанії Taqnia Aeronautics Co.

До програми залучені провідні компанії світової авіаіндустрії, включаючи Pratt & Whitney Canada, Dowty Propellers, Honeywell, Liebherr, Hamilton Sundstrand, Crouzet Automatismes, а також численні підприємства авіапрому України.

Проект Ан-132 розпочався в квітні 2015 року та є глибокою модернізацією славнозвісного легкого транспортного літака Ан-32.

Ан-132 увібрав в себе найкращі якості попередника, включаючи забезпечення ефективної роботи в умовах спекотного клімату та високогір’я, можливість злітати/сідати на аеродроми всіх типів, надійність та невибагливість в експлуатації. Разом з тим, Ан-132, створений з урахуванням всіх сучасних вимог, відрізняється від базового літака новим рівнем техніко-економічних та експлуатаційних характеристик, зокрема: збільшеною на 23% вантажопідйомністю, в 2,75 рази більшою дальністю польоту при перевезенні 6 т вантажу, високою паливною ефективністю, нижчим рівнем шуму та емісії.

Літак призначений для польотів на близько- та середньомагістральних маршрутах. Новий літак буде виконувати широкий спектр задач, включаючи перевезення різноманітних вантажів вагою до 9,2 т, в тому числі пошти, «навалом», або на авіаційних палетах, легкої самохідної та несамохідної техніки.

багатоцільовий літак Ан-132 Вантажна кабіна Ан-132Д/Cargo compartment of An-132D, зображення © ДП «Антонов»

В умовах надзвичайних ситуацій Ан-132 зможе використовуватись для евакуації населення з зони стихійного лиха, транспортування поранених на стандартних ношах, десантування рятувальних команд.

Перспективний військово-транспортний варіант літака буде забезпечувати доставку військових, парашутистів, легкого озброєння та обладнання, техніки та засобів матеріально-технічного забезпечення для збройних сил, а також їх десантування.

багатоцільовий літак Ан-132зображення © ДП «Антонов»

Новий літак зможе цілодобово працювати в широкому спектрі кліматичних та погодних умов. Ан-132 базуватиметься на аеродромах з різною якістю покриття злітно-посадкових смуг, в тому числі на коротких ґрунтових та високогірних. Бортовий комплекс завантажувально-розвантажувального обладнання забезпечує автономну експлуатацію літака на слабко-підготовлених аеродромах.

Низку переваг Ан-132 надає використання сучасних агрегатів, систем та комплектуючих світових лідерів авіабудування. Зокрема, двигуни Pratt & Whitney Canada РW150, обладнані шестилопотевими гвинтами R408 британської фірми Dowty Propellers, забезпечують літаку збільшення корисного навантаження, підвищену паливну ефективність, покращені характеристики швидкопідйомності та крейсерського польоту, високі екологічні показники, низьку вартість обслуговування.

багатоцільовий літак Ан-132зображення © ДП «Антонов»

Застосування найсучаснішого комплексу авіоніки Primus Epic американської фірми Honeywell дозволило обладнати Ан-132 «скляною» кабіною. Завдяки цьому, пілотування літака та всі транспортні задачі, включаючи повітряне десантування, може виконувати екіпаж з двох льотчиків.

Бортовий радіоелектронний комплекс літака забезпечує відповідність літака сучасним та перспективним рекомендаціям ІСАО, а також вимогам Eurocontrol, в тому числі:

  • точність навігації відповідно до RNP-5 та RNP-5;
  • польоти зі скороченими інтервалами вертикального ешелонування за RVSM;
  • автоматизоване планування польоту з використанням навігаційної бази даних;
  • пілотування в автоматичному режимі за стандартними схемами SID, STAR, АPPROACH, МІSSED АРРRОАСН;
  • раннє попередження наближення до землі;
  • попередження зіткнення літаків у повітрі;
  • визначення зсуву вітру;
  • забезпечення двобічного зв’язку в МВ-діапазоні з сіткою частот 8,33/25 кГц та в ДКМВ-діапазоні;
  • документування перемов екіпажу протягом двох годин.

20 грудня 2016 року відбулася значна подія в програмі створення легкого багатоцільового літака Ан-132 - завершено побудову першого дослідного зразка нового транспортника - літака-демонстратора Ан-132D.

«Ми щиро вдячні всім партнерам за злагоджену роботу. Завдяки нашим спільним зусиллям, програма розвивається досить інтенсивно з дотриманням термінів, визначених замовником. На платформі Ан-132 зібрано кластер лідерів світової авіаційної промисловості. Це надає впевненості в подальшій успішній реалізації проекту», — зазначає президент ДП «Антонов» Олександр Коцюба.

Попереду у нового літака — етап наземних та льотних випробувань. Після виконання початкової частини тестових польотів Ан-132D буде продемонстрований потенційним замовникам в КСА.

багатоцільовий літак Ан-132 багатоцільовий літак Ан-132 багатоцільовий літак Ан-132 багатоцільовий літак Ан-132 багатоцільовий літак Ан-132 багатоцільовий літак Ан-132 багатоцільовий літак Ан-132 багатоцільовий літак Ан-132 фото © spotters.net.ua

Ан-132 може стати оптимальним рішенням для заміни кількох легких транспортних літаків, включаючи Ан-32 (виготовлено більше 360 літаків), Ан-26 (більше 1400 літаків), G-222 (46 літаків), С-235 (близько 120 літаків), які експлуатуються в різних регіонах світу. Зокрема, за однакових умов експлуатації, за вантажопідйомністю новий літак перебільшує Ан-26 в 1,7 рази, Ан-32 - в 1,4 рази, С-295 - в 1,3 рази.

Унікальна перевага Ан-132 - висока тягоозброєність, що забезпечує ефективну експлуатацію літака в жаркому кліматі та на високогірних аеродромах.

Ще одна визначна характеристика Ан-132 – можливість виконувати польоти з одним непрацюючим двигуном на висотах близько 4000 м. Це значно перевищує максимальну висоту польоту С-295 та С-27J за аналогічних умов. Завдяки цьому значно підвищується безпека польотів в гірський місцевості. Широка колія шасі Ан-132 забезпечує стійкість літака при роботі на ґрунтових злітно-посадкових смугах.

Ан-132 – базова платформа для створення цілого спектру модифікацій цивільного та військового застосування, в тому числі: літака для застосування в умовах надзвичайних ситуацій, для пожежегасіння, пошуково-рятувального літака, літака-розвідника, морського патрульного, медичного, радіоелектронної протидії, а також інших варіантів спеціального призначення за бажанням замовників.

Сьогодні програма створення Ан-132 є однією з приоритетних програм ДП «Антонов». Як свідчить багаторічний досвід підприємства, новий літак є оптимальним в своїй транспортній категорії, він займе гідне місце в лінійці всесвітньо відомих транспортників «Ан».



Використані джерела:
Веб-сайт ДП «Антонов»