Чи перейде армія США на новий основний калібр стрілецької зброї?

Ukrainian Military Pages фото: zbroya.info

В армії США вже багато років обговорюють можливу заміну основної бойової гвинтівки. Вищі чини стурбовані тим, що солдати, які озброєні гвинтівками M4 та M16 під набій 5,56х45 мм, не можуть ефективно протистояти ворогам в Афганістані, Іраку і Сирії.

Терористи з гвинтівками під набій 7,62х54 мм R легко влучають у солдат з відстаней, що на 300 метрів перевищують ефективну дальність стрільби американських гвинтівок.

«Наші стрільці не можуть ефективно відповідати ворогам», – заявив свого часу збройовий експерт Джим Шатц.

Таким чином, армія США обмірковує перехід на по-справжньому «бойову» гвинтівку під набій 7,62х51 мм. Серед претендентів – Mk.17 SCAR-H, M-110, M110A1 CSASS, котрі вже використовуються американськими солдатами.

Але вибором зброї все не обмежується. Армія також розробляє новий проміжний патрон, який планують використовувати і в кулеметах, і в гвинтівках. Уже кілька років на військовій базі Форт-Беннінг випробовують новий патрон під назвою .264 USA, який схожий на 6,5х39 мм Grendel, але може використовуватися у стандартних магазинах від M4.

Ukrainian Military Pages Слайд з брифінгу Джима Шатца, на якому описувалися переваги патрона .264 USA перед патронами калібру 5,56 мм та 7,62 мм, зображення © zbroya.info

У патроні .264 USA використовується полімерна гільза, що значно зменшує його вагу. Що ж до балістичних характеристик, то дистанція ефективного пострілу сягає 800 м, що на 300 м перевищує можливості патрона калібру 5,56 мм.

«Легкий проміжний патрон збільшить ймовірність влучання у ворога. Цим він відрізняється від патрона калібру 7,62 мм із його вагою і силою відбою», – розповідає Джим Шатц.

Армія США має на меті запровадити єдиний калібр, який використовувався би як для зачистки будівель, так і для стрільби на далекі дистанцій, і в кулеметах. Разом з тим також обговорюють, як можна поліпшити карабіни M4, наприклад встановити більш довгі вивішені стволи, а також використовувати досконаліші боєприпаси.



Використані джерела:
zbroya.info