Наліт випускників 2017-го буде рекордним

Ukrainian Military Pages

П’ятикурсники ХНУПС уже здійснили перші вильоти на літаках Су-27УБ, МіГ-29УБ та Су-25УБ. По завершенні льотної практики їхній наліт становитиме близько 240 годин.

Війна на Сході України змусила переглянути навчальні програми. Зміни довелося впроваджувати дуже швидко. До речі, концепцію триступеневої системи навчання курсантів-льотчиків, що передбачала підготовку і на бойових літаках, розробили ще 2012 року. Та до самостійних вильотів на винищувачах МіГ-29 та штурмовиках Су-25 у курсантів так і не дійшло. Через традиційне фінансування війська за залишковим принципом упродовж наступних років трирівнева система працювала винятково в аудиторіях

Минулорічні випускники льотного факультету Харківського національного університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба першими в історії навчального закладу не лише опанували техніку пілотування бойовими літаками МіГ-29 та Су-25, а й здійснили вильоти на бойове застосування. Це стало знаковим не лише для України і пострадянських країн, де військових льотчиків готують за схожими алгоритмами. Навіть для армій провідних країн світу підготовка курсантів льотних шкіл до польотів на бойових літаках є радше винятком.

На завершення навчання кожен із випускників винищувального та штурмового профілю вже мав за плечима близько чотирьох десятків годин нальоту на бойових літаках. Загальний же наліт, наприклад, у майбутніх льотчиків-винищувачів становив 180 годин, у транспортників — близько сотні, а штурмани провели в небі по 130 годин. Хоча ще на початку нинішнього десятиріччя тут була доволі невтішна тенденція — катастрофічно бракувало пального, та й рівень справності авіатехніки абсолютно не сприяв повноцінному бойовому навчанню пілотів. Як наслідок — університет випускав лейтенантів із загальним нальотом у три десятки годин, а наліт у бойових частинах був узагалі мізерний.

Ukrainian Military Pages

— Після випуску з університету ми всі практично були підготовлені за рівнем льотчика 3 класу, — говорить минулорічний випускник ХНУПСу льотчик-винищувач Андрій. — Зокрема, на МіГ-29 мій наліт становив майже 37 годин, а у штурмовиків він був ще більшим. Зараз усі мої одногрупники вже мають третій клас, більшість із них навіть залучаються до несення бойового чергування в системі протиповітряної оборони.

Головне, говорять у Командуванні Повітряних Сил, аби після випуску хлопці продовжували літати й підвищувати класну кваліфікацію. Це питання в керівництва ПС — серед пріоритетних. Тому, жартують в управлінні підготовки та застосування авіації, прізвища хлопців та рівень їхньої підготовки тут знають на пам’ять.

— Підготовка як минулорічних випускників, так і молодих льотчиків загалом у Командуванні перебуває на особливому контролі, — говорить начальник управління підготовки та застосування авіації — заступник начальника авіації Командування Повітряних Сил ЗС України генерал-майор Ігор Черепенько. — Раніше таке не практикувалося, але ще минулого року ми склали графік контролю їхньої підготовки. За ним відстежуємо та корегуємо процес льотного вишколу кожного молодого льотчика. Завдяки цьому майже всі випускники 2016-го вже розпочали підготовку на другий клас.

Нинішнього року в Повітряних Силах рівень підготовки курсантів зросте ще більше. До переліку опанованої авіатехніки цьогорічним випускникам додали і важкий винищувач Су-27. Машина потужніша, складніша, більш вартісна й вимагає відповідних психофізіологічних якостей від льотчика. Тому кандидатів для льотного навчання відбирали особливо прискіпливо. Аналізувалися не лише результати проведення льотної практики, а й матеріали професійного відбору.

Ukrainian Military Pages

Також серед нововведень у цьогорічну програму випускної практики є нічні польоти на бойових літаках. Як зазначають у Командуванні виду, до випуску курсанти будуть підготовлені до рівня третього класу та зможуть виконувати завдання вдень у складних та вночі у простих метеоумовах. Утім, як і минулого року, запис у льотних книжках про відповідну класну кваліфікацію з’явиться вже після випуску та складання спеціальних перевірок у бойових частинах.

У п’ятикурсників ХНУПСу льотна практика вже розпочалася. Курсанти здійснили перші вивізні польоти на літаках Су-27УБ, МіГ-29УБ та Су-25УБ. Поки що це були лише ознайомчі польоти з інструкторами, де курсанти вперше пробували відчувати бойову машину. Попереду перші контрольні та тренувальні польоти й у транспортників, вертолітників та понад чотири місяці напруженої льотної роботи в авіаційних частинах Повітряних Сил та Сухопутних військ.

Про майбутні нальоти в Командуванні говорять дуже обережно. Для штурманів, транспортників та вертолітників вони майже не відрізнятимуться від минулорічних показників. Курсанти ж винищувального та штурмового профілю під час передвипускної льотної практики мають налітати близько 70 годин. Це вдвічі більше, ніж торік. Зараз їхній загальний наліт вже досяг рівня випускників 2016-го. А по завершенні льотної практики становитиме близько 240-ка годин. А це означає, що цього року майбутні офіцери-авіатори за годинами нальоту встановлять черговий рекорд за часи незалежності України.



Використані джерела: Народна армія