Сили спеціальних операцій Польщі. Досвід, який може бути цікавим

Автор: Володимир Паливода, НІСД, Київ
Ukrainian Military Pages

Стаття Володимира Паливоди, старшого наукового співробітника відділу проблем національної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень.

У липні 2017 р. виповнилося 10 років з часу створення Сил спеціальних операцій (ССО) Збройних сил (ЗС) Республіки Польща[1]. Польські ССО є одним із небагатьох формувань у світі, яке становить окремий вид ЗС РП і не входить до складу сухопутних військ, ВПС чи ВМС[2]. ССО у цій країні були сформовані після внесення відповідних змін до закону «Про загальний обов’язок оборони Республіки Польща»[3]. Тоді до їх складу увійшли три військові частини, які вже існували протягом довгого часу: 1-й полк спеціального призначення; морський підрозділ спеціальної дії «Formoza»); група «GROM»). Дещо пізніше ССО поповнилися ще двома підрозділами – військовими частинами «Nil» і «Agat».

Варто окремо зупинитися на характеристиці складових ССО Польщі.

1-й полк спеціального призначення (в/ч 4101) сформований у 1961 р. як 26-й диверсійно-розвідувальний батальйон, головними завданнями якого є: здійснення спеціальної розвідки (зокрема, збору розвідувальної інформації тактичного характеру, оцінка ефективності нанесення ударів на оперативні і стратегічні цілі противника); проведення акцій прямої дії (диверсії, засідки, ліквідація командного складу противника); ведення боротьби з партизанами, диверсантами і терористами; пошук і евакуація військовослужбовців, які зникли або були захоплені у полон під час бойових дій; навчання і тренування спеціалістів для армій союзників; операції кризового реагування; звільнення заручників; охорона VIP-персон. Особовий склад полку проходить загальновійськову та спеціальну підготовку, яка включає тактику ближнього бою, альпінізм, стрибки з парашутом, підводне плавання, ведення бою в умовах міста, засвоєння програми SERE[4].

У 1993-2007 рр., після реорганізації батальйону в полк, частина знаходилась у підпорядкуванні командування сухопутних військ.

Військовослужбовці цього полку у складі польського військового контингенту перебували у закордонних відрядженнях в Афганістані, Іраку, Пакистані, Конго, Македонії, Сирії та Камбоджі. Бойові втрати склали 3 особи (2 – у Македонії, 1 – в Афганістані).

У серпні 2016 р. 18 військовослужбовців полку та 1 співробітник Служби військової контррозвідки прибули в зону проведення АТО з метою надання допомоги у підготовці персоналу українських підрозділів спеціального призначення[5].

Місце постійної дислокації в/ч 4101 — м. Люблінець Сілезького воєводства. Організаційна структура: командування; штаб; 4 бойові групи («ZB[6] A», «ZB B», «ZB C», «ZB D»); група інформаційної підтримки; відділ управління і забезпечення; Центр підготовки кадрів ССО.

Морський підрозділ спеціальних дій «Formoza»[7] (в/ч 4026) сформований у листопаді 1975 р. за ініціативою розвідувального відділу штабу ВМС як невелика група бойових пловців, підпорядкована командуванню 3-ї флотилії. У 1990-2004 рр. підрозділ діяв у складі окремого з’єднання розвідувальних кораблів, а у 2007 р. впродовж кількох місяців підпорядковувався командуванню ВМС.

За чисельністю особового складу «Formoza» є найменшим підрозділом у ССО, але у разі необхідності його можливості можуть бути розширені за рахунок груп бойових пловців 1-го полку спеціального призначення та військової частини «GROM», з якими цей підрозділ проводить спільні навчання.

Бійці «Formoza» у складі польського військового контингенту двічі відряджалися до Перської затоки, брали участь у бойових діях в Афганістані («Task Force 50»).

У січні-червні 2013 р. група військовослужбовців в/ч 4026 була задіяна у бойовому чергуванні у рамках 20-ї зміни Сил реагування НАТО. Крім цього бійці «Formoza» у складі екіпажу ракетного фрегата «Генерал Тадеуш Костюшко» залучалися на ротаційній основі до патрулювання акваторії Середземного та частини Адріатичного морів, яке здійснюється одним із компонентів Сил реагування НАТО — 2-ю постійною військово-морською групою (SNMG2).

Місце постійної дислокації в/ч 4026 — м. Гдиня.

Група «GROM»[8] (в/ч 2305) сформована у липні 1990 р. у відповідь на вбивство терористами у Бейруті двох громадян Польщі, причиною якого стала допомога уряду РП в організації еміграції євреїв з СРСР до Ізраїля. Професійну допомогу при створенні цього спецпідрозділу надавали інструктори із США, Великої Британії та Німеччини.

Бійці «GROM» підготовлені для проведення широкого спектру спеціальних операцій (аналогічно з особовим складом 1-го полку спеціального призначення). Головним завданням підрозділу є боротьба з тероризмом та звільнення заручників (зокрема, й в умовах закордону).

У 1990-1999 рр. «GROM» був підрозділом поліцейського типу і підпорядковувався безпосередньо міністру внутрішніх справ.

У жовтні 1999 р. «GROM» був переданий під юрисдикцію міністерства національної оборони, що було викликано необхідністю достосування польського права до стандартів Євросоюзу, за якими військові формування можуть бути лише у складі оборонного відомства. Перебуваючи у такому статусі до жовтня 2007 р., підрозділ виконував службові доручення міністра, а не накази, що було однією зі специфічних особливостей в/ч 2305.

Ще однією особливістю, зважаючи на попередню службу кількох організаторів «GROM» у розвідці, було використання оперативних прізвищ та відповідних документів прикриття[9].

У 1994 р. 55 військовослужбовців «GROM» брали участь у санкціонованій ООН операції «Uphold Democracy» на Гаїті, спільно із американськими «зеленими беретами» охороняючи там Генерального секретаря ООН Б. Галі, міністра оборони США У. Перрі та інших VIP-персон. За це спецпідрозділ отримав «Медаль честі» (США), вперше вручену іноземному формуванню[10].

У 1996-1998 рр. бійці групи у складі місії UNTAES[11] проводили демілітаризацію території східної Хорватії, пошук озброєння, техніки і військового спорядження.

У червні 1997 р. «GROM», нейтралізувавши посилену охорону, без жодного вистрілу затримав на території колишньої Югославії сербського військового злочинця генерала Славка Докмановича, відомого як «різник Вуковара». У відповідь його прибічники захопили у заручники жителів села Ілок і під загрозою їх розстрілу вимагали звільнення генерала. Бійці «GROM» провели спецоперацію, у результаті якої противник був повністю знищений (кілька поляків отримали легкі поранення). Оскільки роль польського підрозділу у цих подіях не афішувалась, ЗМІ помилково приписали затримання сербського воєначальника російським найманцям, яким заплатив Міжнародний суд ООН у Гаазі, а звільнення селян – хорватській поліції спільно з американцями чи британцями з місії UNTAES[12].

У 2000 р. військовослужбовці «GROM» проходили «стажування» у Північній Ірландії, де вивчали специфіку боротьби з терористами з Ірландської революційної армії.

Восени 2001 р. частина підрозділу перебувала у відрядженні у Косові, де у складі миротворчих сил KFOR брала участь у роззброєнні албанських партизанів. Деякий час бійці «GROM» діяли при українсько-польському батальйоні, розквартированому у містечку Ракаа, і займалися виявленням контрабанди зброї у Македонію і Косово через так званий балканський наркотрафік[13].

У 2001 р. «GROM» брав участь в операції «Enduring Freedom» в Афганістані, а у 2003 р. — в операції «Iraki Freedom», діючи в районі м. Басра на півдні Іраку.

За неофіційною інформацією, «GROM» у рамках ССО Сил швидкого реагування Європейського Союзу становить ядро 2-ї Бойової групи східної зони[14].

Місця постійної дислокації в/ч 2305 — м. Варшава і м. Гданськ. Організаційна структура: командування; штаб; підрозділи забезпечення; 3 бойові групи. Перша — «ZB A» призначена для виконання наземних завдань, дислокується у столиці, друга — «ZB B» спеціалізується на виконанні завдань на морі, — у приморському Гданську, третя — «ZB C» не має визначеної спеціалізації.

При створенні «GROM» за взірець була взята структура британського 22-го полку SAS і американського 1-го оперативного загону спеціального призначення «Delta». Однак, на відміну від британських колег, поляки діють шестиособовими командами (секціями), яким придається пара снайперів. Кожен з бійців бойових груп володіє суміжними спеціальностями (наприклад, радист, снайпер, сапер, хімік, парамедик, водій).

До складу підрозділів забезпечення входять аналітики, спеціалісти ІТ-технологій, програмісти, вибухотехніки та інші фахівці. На першому етапі існування у «GROM» були й власні пілоти. Підрозділ має можливості самостійного отримування інформації, яка накопичується у банку даних (містить відомості про іноземні спецслужби, терористичні та екстремістські організації, об’єкти потенційної загрози тощо). Відомо, що «GROM» використовує службових собак (тренованих не лише на пошук, але й на захоплення злочинців).

Точна чисельність особового складу в/ч 2305 засекречена. За даними ЗМІ, наприкінці 1990-х рр. штат підрозділу становив понад 250 осіб, а у 2012 р., — вже майже 800 військовослужбовців[15].

До 2013 р. «GROM» залишався одним із небагатьох (якщо не єдиним) активних підрозділів спеціального призначення у світі, який не зазнав смертельних втрат під час проведення бойових операцій. Але четверо бійців загинули у ході навчань або ж займаючись екстремальними видами спорту. Для одного з них, досвідченого інструктора, трагічним став 2001-й стрибок з парашутом[16]. Першою бойовою жертвою став капітан Кшиштоф Возьняк, який загинув у січні 2013 р. у ході вогневого контакту з противником в Афганістані[17].

Загинули також два колишні військовослужбовці в/ч 2305. Після звільнення у запас вони повернулися до Іраку як співробітники відомої приватної охоронної фірми «Blackwater USA». У червні 2004 р. їх конвой потрапив у засідку у Багдаді, у результаті чого крім поляків були вбиті ще два американські охоронці[18].

Військова частина «Agat»[19] (в/ч 3940) створена у березні 2011 р. на основі розформованого Спеціального відділу Військової жандармерії. Цей підрозділ призначений для виконання завдань бойової підтримки ССО, а також проведення самостійних дій щодо виявлення і знищення важливих об’єктів в тилу противника. Крім цього, до завдань підрозділу входить боротьба з партизанами і терористами, охорона об’єктів критичної інфраструктури. «Agat» є своєрідною базою підготовки кадрів для комплектування спеціальних бойових груп елітних підрозділів ССО.

Місце постійної дислокації в/ч 3940 — м. Глівіце. Організаційна структура: командування; штаб; штурмові групи; артилерійська, протитанкова, протиповітряна групи; група наведення авіації та управління вогнем артилерії[20].

Військова частина «Nil»[21] (в/ч 4724) створена у 2009 р. як підрозділ підтримки і забезпечення ССО. Відповідає за організацію і виконання завдань з інформаційного забезпечення спеціальних операцій за допомогою виділення засобів зв’язку бойовим групам і підрозділам ССО, забезпечення управління ними під час проведення місій і операцій у рамках контингентів союзних військ, фінансове, медичне та матеріально-технічне забезпечення, реалізацію закупівель для ССО[22].

Місце постійної дислокації в/ч 4724 — м. Краків.

7-а ескадрилья спеціального призначення 33-ї бази транспортної авіації забезпечує авіапідтримку ССО (входить до складу ВПС, але оперативно підпорядкована ССО). На ескадрилью покладені завдання повітряної розвідки району бойових дій, наведення на цілі, оцінки ураження об’єктів і корегування вогню, транспортування спецпідрозділів до заданого району та їх вогневої підтримки, ізоляції району бойових дій, доставки матеріально-технічних засобів, евакуації поранених, забезпечення пошуково-рятувальних операцій, включно з операціями у міських умовах, у горах та на морі.

Місце постійної дислокації — м. Повідз Великопольського воєводства.

На момент створення у 2007 р. Командування ССО не підпорядковувалось Оперативному командуванню ЗС РП, а ССО отримали право проводити спеціальні операції самостійно або спільно з іншими видами ЗС РП.

Після проведення у Війську Польському реформи системи управління і командування[23], яка вступила в дію у січні 2014 р., керівними органами ССО стали Інспекція та Командування ССО, підпорядковані Головному командуванню видів (ГКВ) ЗС РП. Останній орган пізніше був реорганізований у Центр спеціальних операцій (ЦСО) – Командування компоненту ССО, який підпорядковувався Оперативному командуванню видів (ОКВ)[24] ЗС РП. У травні 2015 р. Командування компоненту ССО (вже як окремий орган) перейшло у відання ГКВ ЗС РП, а ЦСО залишився під егідою ОКВ ЗС РП.

У 2015 р. Польща отримала статус так званої рамкової держави у сфері спеціальних сил НАТО. Належність до цієї елітної групи країн свідчить про те, що ССО готові взяти на себе відповідальність за організацію командування компоненту Спеціальних сил Альянсу, що діє у складі Сил реагування НАТО (NATO Response Force). На сьогодні такі можливості мають лише сім країн військово-політичного блоку (включаючи РП)[25].

У 2016-2017 рр. польські ССО виконували завдання в Афганістані у складі небойової місії НАТО з навчання і надання допомоги урядовим силам Афганістану («Resolute Support Mission»), брали участь у військовій операції США та їх союзників в Іраку проти терористів ІДІЛ («Operation Inherent Resolve»).


Примітки та джерела:

[1] Польською мовою цей вид Збройних сил РП має назву «Wojska Specjalne», що дослівно перекладається як «Спеціальні війська». Однак, фактично, це – аналог Сил спеціальних операцій, тому у статті вживається саме такий термін.

[2] Подібний статус мають також ССО у Литві.

[3] Ustawа o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19670440220

[4] SERE (Survival, Evasion, Resistance and Escape) — програма, створена у ВПС США наприкінці Другої світової війни, для оволодіння навичками уникнення захоплення у полон, втечі з нього та виживання.

[5] Polacy z misją szkoleniową na Ukrainie. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/19999?t=Polacy-z-misja-szkoleniowa-na-Ukrainie

[6] Скорочення від «Zespół Bojowy» (бойова група).

[7] Назву «Formoza» частина офіційно отримала у 2011 р. Так у 1950-і рр. моряки назвали свою навчальну базу, побудовану на острові біля м. Гдиня (за аналогією з історичною назвою острова Тайвань), яка потім стала базою в/ч 4026. У 2014 р. частині також присвоєно ім’я колишнього командувача ССО (2007-2010) генерала броні В. Потасіньського, який загинув під час авіакатастрофи президентського літака у квітні 2010 р. під Смоленськом.

[8] За однією з версій, назва «GROM» розшифровується як «Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego» («Група оперативно-маневрового реагування»). За іншою, — як «Grupа Realizacyjnа Operacji «Most»» («Група з реалізації операції «Міст»»), оскільки офіцери групи брали участь у забезпеченні безпеки транспортів з емігрантами з СРСР через територію Польщі до Ізраїля. Також існує версія, що назва походить від імені Громослава Чемпіньського, який у 1990 р. організував евакуацію декількох співробітників ЦРУ з Іраку (операція «Самум»). У 1995 р. частині присвоєна назва на честь так званих «тихотемних» парашутистів Армії Крайової – елітного загону Війська Польського на Заході, сформованого у Великій Британії у роки Другої світової війни для проведення спеціальних операцій на території окупованої Польщі.

[9] На початку 2000-х рр. після інциденту військовослужбовців групи з дорожньою поліцією ця практика була відмінена. Однак, вірогідно, що бійці спецпідрозділу отримують документи прикриття на час операцій поза межами Польщі.

[10] Ciechanowski G. Polskie kontyngenty wojskowe w operacjach pokojowych 1990-1999. — Toruń: Wydawnictwo Adam Marszałek, 2010. – S. 19.

[11] Тимчасова адміністрація ООН для Східної Славонії, Барані та Західного Срема.

[12] GROM — Powstanie, rozwój, operacje. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.grom.mil.pl/powstanie_pliki/powstanie.htm

[13] Паливода В. Как «GROM» с ясного неба // Секретные материалы. — 2011. — № 6 (59). — С. 69-78.

[14] Zadania GROMU. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://sites.google.com/site/ grom11lomarta/classroom-news

[15] Grupa Realizowania Operacyjno Manewrowego (GROM). [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://specops.cba.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=105&Itemid=107

[16] Czarna seria komandosów GROM. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3164728,czarna-seria-komandosow-grom,id,t.html

[17] W Afganistanie zginął żołnierz GROM-u. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/6178?t=w-afganistanie-zginal-zolnierz-grom-u

[18] Irak: Zginęło dwóch Polaków z firmy Blackwater USA. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rmf24.pl/fakty/news-irak-zginelo-dwoch-polakow-z-firmy-blackwater-usa, nId,202413

[19] Wojska specjalne w Polsce. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.cihm2010.nl/ wojska-specjalne-polsce/

[20] Wojska specjalne w Polsce. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.cihm2010.nl/ wojska-specjalne-polsce/

[21] Названа на честь бригадного генерала Августа Еміля Фєльдорфа (псевдонім «Nil»), одного з керівників Армії Крайової.

[22] NATO Response Force. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nato.int/cps/pl/ natohq/topics_49755.htm

[23] У результаті цієї реформи були створені два нові органи: Головне командування видів ЗС РП і Оперативне командування видів ЗС РП. Перший орган відповідає за управління і командування військовими частинами у мирний час, другий – у час війни та кризових ситуацій.

[24] У січні 2014 р. Оперативне командування ЗС РП було реорганізоване в Оперативне командування видів ЗС РП.

[25] NATO Response Force. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nato.int/cps/pl/ natohq/topics_49755.htm



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.



Використані джерела:
Оборонно-промисловий кур’єр