Інноваційні підходи до боєпостачання магазинної зброї

Р.Є. Холявко, А.Б. Крупкін, В.М. Дуріхін (НАСВ)
Ukrainian Military Pages

У будь-якому бою виконання бойового завдання та життя солдата цілком залежать від особистого професіоналізму, надійності зброї та наявності боєприпасів.

Залежно від напруженості бою боєкомплект може витрачатися як безперервно, до повного вичерпання патронів в магазинах зброї, так і частково, з доспорядженням магазинів в ході бою. Найбільш оптимальним способом є другий, в цьому випадку забезпечується нормальна ротація магазинів і за наявності патронів бій можна вести тривалий час.

Проте, як показує досвід АТО, під час бою високої напруженості, зі швидким переміщенням солдата на полі бою, спорядити порожні магазини практично неможливо. На це потрібен час, протягом якого солдат вимушено «виходить» з бою, що смертельно небезпечно.

У більшості випадків, при веденні тривалого бою штатна кількість магазинів не забезпечує підтримання необхідного режиму вогню, що вимагає від бійця мати додаткові магазини та боєприпаси.

Спорядження магазина патронами в бою дуже проблематичне та вимагає більш-менш спокійної обстановки, часу і сил. Слід врахувати, що патрони знаходяться у металевих коробках, які неможливо швидко розкрити без наявності спеціального ножа та достатньо твердої поверхні. Патрони упаковані в пачки з тонкого паперу які при спорядженні магазинів, укладанні їх як додатковий БК у спорядження, в ході пересування, як правило, рвуться, а патрони висипаються. Для спорядження магазинів в ході бою можна використовувати обойми з перевідниками, що входять в ЗІП автомата (РПК).

Проте, система комплектування обоймами, не виправдовує себе в бойовій обстановці. Існуючі обойми мають ряд істотних недоліків, а саме: приєднати їх до магазина можна тільки однією стороною, перевідники зроблені окремо від самих обойм і часто втрачаються, в темний час доби або на дотик приєднати перевідник до магазина і вставити в нього обойму важко (особливо поспіхом та в незручному положенні).

Ukrainian Military Pages

Яким же повинен бути шлях для вирішення цих проблем?

Потрібно переглянути способи укладання, укупорювання боєприпасів та системи забезпечення боєприпасами підрозділів особливо тих, що беруть безпосередню участь в бойових діях.

По-перше: необхідно змінити спосіб укупорювання патронів. Військові підрозділи повинні отримувати боєприпаси у металевих, легкорозкриваних коробках або коробках, що виготовлені з твердого полімеру, з відривною стрічкою по периметру кришки.

По-друге, пачки для патронів до СЗ потрібно виготовляти з міцного картону з полімерним покриттям (вологонепроникні пакети) з пристосуванням для їх швидкого розкривання. Передбачити можливість розміщення в єдиній упаковці одного боєкомплекту, що носиться, до АК (РПК). Пачки з патронами слід укладати у матер’яні стрічки з кишенями або передбачити можливість з’єднання одну з одною широкою матер’яною стрічкою для їх сумісного перенесення.

Читати також: Магазин з тритієвою міткою контролю залишку набоїв від компанії Elite Tactical Systems

По-третє, потрібно змінити конструкцію обойм з метою більш щільного утримання у них патронів. Зробити обойму двосторонньою, по можливості об'єднати її з перевідником та спростити конструкцію перевідника. Така обойма може бути одноразовою, що виготовлена з полімерного матеріалу або багаторазовою.

У четвертих, необхідно розробити конструкцію одноразового магазина спрощеної конструкції до автомата (РПК). Комплектувати одноразовими магазинами підрозділи у необхідному обсязі (на додаток до штатних магазинів, але не замість них).

Передбачити можливість спорядження таких магазинів або обойм патронами на заводах промисловості, довготривалого їх зберігання в герметичних коробках, що швидко розкриваються та постачання в район бойових дій в готовому до застосування вигляді.



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.



Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 11-12 травня 2017 р.)

довідник озброєння і військової техніки