Нагрудні знаки до відзнак Міністерства оборони України «Вогнепальна зброя» і «Холодна зброя»

Автор: Максим Хорошунов
Нагрудні знаки до відзнак Міністерства оборони України Вогнепальна зброя і Холодна зброя

Збройна агресія Російської Федерації проти України, без перебільшення, змінила українське суспільство та його відношення до Збройних Сил. За цих обставин зазнали змін і підходи щодо нагородження військовослужбовців державними нагородами.

Зокрема, збільшено кількість нагороджень, засновані нові відзнаки. Крім того, в рази збільшилась кількість військовослужбовців та цивільних громадян України, заохочених відзнаками Міністерства оборони України “Вогнепальна зброя” і “Холодна зброя”.

Згідно із Положенням про відомчі заохочувальні відзнаки Міністерства оборони України “Вогнепальна зброя” і “Холодна зброя”, затвердженим наказом Міністерства оборони України від 23 жовтня 2012 р. №693, відзнакою “Вогнепальна зброя” (пістолет, револьвер, мисливська вогнепальна зброя) та відзнакою “Холодна зброя” (шабля, палаш, кортик) відзначаються військовослужбовці ЗСУ за конкретні заслуги, які є підставою для нагородження, або ж громадяни України, які звільнені з військової служби у запас чи відставку з правом носіння військової форми одягу.

Читати також:Міноборони уточнило порядок нагородження вогнепальною і холодною зброєю

Відзнаки “Вогнепальна зброя” і “Холодна зброя” високо цінуються серед військових як свідчення визначних заслуг захисників Вітчизни. Однак, незважаючи на їхній високий статус, факт нагородження жодним чином не відображається на однострої. Відтак нагородна зброя перестає бути предметом гордості військовослужбовця, адже взяти із собою на урочисті заходи пістолет чи шаблю він не може. Якщо для орденів та медалей передбачені замінники у вигляді планок або мініатюр, то у випадку зброї нічого подібного немає. А дарма… Принаймні, відзнака Міністерства оборони України варта того, щоб бути присутньою на однострої військовослужбовця, який нею заохочений.

Для вирішення цієї проблеми можна ввести нагрудні знаки до відомчих заохочувальних відзнак Міністерства оборони України “Вогнепальна зброя” і “Холодна зброя” та розробити відповідні малюнки. Такі нагрудні знаки мали б вручатися одночасно зі зброєю.

Враховуючи той факт, що відзнакою “Вогнепальна зброя” частіше є пістолет або револьвер, зображення одного з них (наприклад, пістолета) можна використати і в нагрудному знаку, розмістивши посередині лаврового вінка. При цьому зображення пістолета буде вказувати на вид відзнаки, а лавровий вінок символізуватиме вшанування високих здобутків нагородженого. Нагрудний знак доцільно виготовляти із жовтого металу, його розмір не повинен перевищувати 35х35 мм. Зображення пістолета бажано виконувати умовно, не прив’язуючись до якогось конкретного зразка (мал. 1).

Нагрудні знаки до відзнак Міністерства оборони України «Вогнепальна зброя» і «Холодна зброя»

Для нагрудного знака до відзнаки “Холодна зброя” можна використати зображення кортика у поєднанні з лавровим віном. Розміри й матеріал для виготовлення – такі ж, як у знака до відзнаки “Вогнепальна зброя”. Зображення кортика також варто виконувати умовно (мал. 2).

Виходячи з розділу V Правил носіння військової форми одягу та знаків розрізнення, затверджених наказом Міністерства оборони України від 20 листопада 2017 р. №606, місцем розташування пропонованих нагрудних знаків стане правий бік грудей. У разі, якщо особу відзначено обома видами зброї, нагрудні знаки будуть розташовуватися в порядку часу нагородження.

Описи та малюнки нагрудних знаків може затвердити Міністр оборони шляхом внесення змін до наказу від 23 жовтня 2012 р. №693. Таке рішення дозволить належно відобразити факт наявності нагородної зброї та підвищить авторитет військовослужбовців, відзначених нею.


Читати також:Затверджено відзнаку Командувача Сил спеціальних операцій «Іду на Ви»

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
vijsko.milua.org

Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію