Міноборони унормовує розробку нарукавних знаків

Міноборони унормовує розробку нарукавних знаків

Головним управлінням розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України розроблені методичні рекомендації щодо окремих питань військової символіки.

Документ про який йде мова (і який наведений нижче) станом на листопад 2018 року перебуває в статусі проекту, принаймні офіційні відомості про його затвердження відсутні.

Увага! »»Міноборони затвердило рекомендації з розробки символіки

Документ, повна назва якого «Методичні рекомендації щодо окремих питань розвитку і впровадження військової символіки у Збройних Силах України» підготовлений з метою:

  • формування основ мілітарної культури особового складу ЗС України;
  • створення єдиних підходів до розробки, впровадження і використання декоративно-інформаційних елементів оздоблення однострою військовослужбовців ЗСУ;
  • визначення меж і ступеню відповідальності посадових осіб органів управління та інших військових формувань ЗС України у питаннях військової символіки ЗСУ.

ГУ РСМЗ ЗСУ надається виключне право щодо розробки, впровадження, контролю якості виробництва предметів військової символіки, підготовки нормативно-правових актів стосовно окремих питань з геральдики, військової символіки, уніформістики, емблематики, фалеристики, вексілології, що пов’язані з одностроєм військовослужбовців ЗС України.

Запроваджуються герби та визначається, що право на володіння гербом мають:

  • Міністерство оборони України;
  • Генеральний штаб ЗС України;
  • вищі військові навчальні заклади, що належать до компетенції МОУ і ГШ ЗСУ;
  • військові формування яким указом Президента присвоєно почесне найменування.

опис герба

У класичній геральдиці використовуються:

сім кольорів, що поділяються на два метали – золото і срібло;

п’ять емалей – червоний, синій, чорний, зелений, пурпуровий та два хутра – білка, горностай.

Зазначається, що герб військової частини може не містити окремі елементи класичного геральдичного герба.


Документом визначається, Почесний стяг як вид колективної відзнаки військової частини, особовий склад якої виявив мужність, хоробрість і звитягу під час виконання бойових завдань у ході бойових дій із захисту незалежності, конституційного ладу і територіальної цілісності України, навчально-бойових завдань у ході бойової підготовки військ.

Детально визначаються вимоги до нарукавних знаків, порядок їх розроблення.

Нарукавний знак розробляється з урахуванням:

  • історії українського війська, а також новітніх бойових традицій військової частини, що виникли під час війн і збройних конфліктів – для військових частин, що сформовані під час війни (збройних конфліктів);
  • записів у журналі бойових дій (історичному формулярі) з моменту переходу військової частини у правове поле України з оголошенням Незалежності у 1991 році;
  • специфіки діяльності військової частини, її належності до певного виду (роду військ або служби) ЗСУ з урахуванням кольорів поля і канту, що традиційно пов’язуються з певним видом збройних сил чи родом військ (наприклад, ДШВ – темно-бордовий, танкові частини – чорний, артилерія – червоний і т.п.).

При цьому допускається:

  • стилізоване зображення основного виду зброї або її частин (мечі, гарматні стволи, шабля, мушкет і т.п.), предметів спорядження (парашут, ремінь і т.п.), інструментів або устаткування (сокира, шестерня, колесо тощо). Припустимим є використання символів, що є усталеними та однозначно асоціюються з певними видами або родами військ (якір, пропелер, блискавка, трак і т.п.);
  • зображення усталених атрибутів фольклорних чи міфологічних персонажів (жезл Ескулапа, ліра Аполлона, крила Меркурія і т.п.);
  • зображення тварин, птахів, риб, комах, фантастичних істот (дракон, єдиноріг, кентавр тощо);
  • місця дислокації військової частини (пунктів дислокації) без використання територіальної та/або муніципальної символіки місцевих громад, органів місцевого самоврядування.

Використання окремих елементів територіальної та/або муніципальної символіки місцевих громад, що є виключною їх компетенцією, дозволяється лише з дозволу уповноважених на це органів місцевого самоврядування.

Розміщення написів-девізів допускається тільки на додатковому елементі нарукавного знаку – нашивці-стрічці, коли в інший спосіб неможливо відобразити особливості військової частини, спадковість її традицій або відтворення девізу чи особливої назви.

Види основних геральдичних щитів для оформлення нарукавних знаків (оновлено 09.11.18):

щити щити

нарукавні знаки

Також, з метою врегулювання питань щодо розробки та затвердження нарукавних знаків (емблем) створено експертну групу у складі:

ГАЙДУКЕВИЧ Віталій Віталійович
КАРПОВ Віктор Васильович
РУДЕНКО Олексій Валерійович
ПАВЛОВ Василь Борисович
СОПІН Олексій Ігорович
ХАРУК Андрій Іванович
ВИТРИХОВСЬКИЙ Євген Андрійович (секретар групи)

Весь текст документу (оновлено 09.11.18):



Використані джерела:
Нове військо