У Карпатах тестують новий костюм для холодної погоди

У Карпатах тестують новий костюм для холодної погоди

Штурмовики 95-ї бригади випробовують у Карпатах новий комплект одягу для холодної погоди, прототип якого розроблявся фахівцями ГУ РСМЗ ЗСУ з літа минулого року.

Повідомляє Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ.

Упродовж літа-осені 2018 року тривала робота над формуванням вимог до нового костюму. Концепція полягала у поєднанні зимового та демісезонного елементів костюму, що у результаті повинно значно підвищити тепло- та водотривкі властивості усього комплекту.

Організм людини переживає стрес у випадку впливу трьох факторів: води, вітру і холоду. При цьому їх взаємозв‘язок між собою впливає на фізіологічний комфорт користувача. Фахівці опрацювали кожен етап захисту від несприятливих погодних умов:

  • забезпечує відвід вологи – термобілизна;
  • зберігає тепло і виводить вологу – фліс;
  • формує ізоляційний бар‘єр – утеплювач;
  • захищає від негоди - мембрана, що наноситься на основну тканину.

У Карпатах тестують новий костюм для холодної погоди У Карпатах тестують новий костюм для холодної погоди У Карпатах тестують новий костюм для холодної погоди У Карпатах тестують новий костюм для холодної погоди

Під час випробувань десантники перевіряли костюм (куртка і штани), що виготовлений з двох типів комбінованих тканин, на стійкість до снігу, вологи, вітру, холоду та гір. І не лише вдень, але і вночі, коли температура значно опускається вниз на шкалі термометра.

Щодо тканин, то перша являє собою нейлонову (поліамідну) тканину, на яку нанесено маскувальний малюнок, водо- й оливовідштовхувальну обробки. Другим шаром нанесено комбіновану мембрану на основі ePTFE та PU (основний шар – ePTFE). У свою чергу друга комбінована тканина має додатковий армуючий шар з внутрішньої сторони з трикотажної сітки.

Поєднання цих типів тканин дозволяє:

  • зменшити вагу на 30% порівняно із сумісними тканинами;
  • підняти зносостійкість на 50%;
  • відпрацювати безпрецедентну водотривкість, яка перевищує плащові тканини у понад 50 разів;
  • забезпечити тотальну повітронепроникність;
  • пропускати повітря для «дихання» комплекту (виводить вологу через мільйони мікроскопічних пор та вентилюється за рахунок облягання фігури користувача, конструкції виробу та активності руху).

Ізоляція мікроклімату всередині комплекту одягу досягається застосуванням утеплювачів у поєднанні з матеріалами верху, що мають повітропроникні властивості.

У випадку з костюмом, що проходив випробування, у якості верхнього шару використано також нейлонову тканину, що по аналогії з верхнім шаром (про якій йшлося вище) ламіновано тонким шаром ePTFE мембрани. Тонший шар забезпечує мінімально необхідну повітропроникність.

В якості термоізолюючого шару використано сучасний бікомпонентний синтетичний утеплювач, що поєднує в собі ефективне теплозбереження і високі компресійні (декомпресійні) властивості. Штани утеплювача в 50/4 розмірі в зпакованому вигляді по об‘єму близько до 1,5 літрової пляшки. Мала вага – в 2 рази менше від зразків, які стоять на забезпечені.

Обробка синтетичного утеплювача забезпечує нульову гігроскопічність (не абсорбує вологу).

Поєднання елементів костюму утеплювача з вітро-, вологозахисними елементами формує прошарок повітря, що є додатковим термоізолятором та забезпечує значне зниження впливу так званого «вінд чіл рейт» – ефекту впливу «жорсткості погодних умов».

Також для підвищення захисту черевиків від снігу, дощу та вітру розроблено нові полегшені бахіли. Відпрацьовано кардинально нову термобілизну другого шару та розгорнуто її виробництво на території України.

На фото комплект, що є українською версією 7 шару ECWCS. Поки що з імпортних матеріалів.

У Карпатах тестують новий костюм для холодної погоди У Карпатах тестують новий костюм для холодної погоди У Карпатах тестують новий костюм для холодної погоди

Читати також:Експериментальні літні «Талани» мають нову підошву

Читайте Ukrainian Military Pages у Telegram, Twitter, Facebook та Linkedin