Три бойові бригади ЗСУ отримали почесні найменування

Три бойові бригади ЗСУ отримали почесні найменування

Президент Петро Порошенко підписав указ про присвоєння почесних найменувань військовим частинам ЗС України з метою відновлення історичних традицій національного війська.

Так, указом №192/2019 від 6 травня 2019 року присвоєні почесні найменування:

26-й артилерійській бригаді почесне найменування «імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича», яка надалі йменуватиметься – 26 артилерійська бригада імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича;

Роман Дашкевич — офіцер-артилерист, який на початку Української революції 1917-1919 років сформував та очолив артилерійський підрозділ у складі Корпусу Січових Стрільців. Брав активну участь в запеклих боях з червоногвардійськими частинами, які рвалися до Києва, а в березні 1918 року визволяв місто від російсько-більшовицької окупації. У 1919 році, будучи командиром гарматної бригади Січових Стрільців Дієвої армії УНР, брав активну участь у всіх бойових операціях Армії УНР. Роман Дашкевич вважається одним із засновників сучасної української артилерії.

57-й окремій мотопіхотній бригаді почесне найменування «імені кошового отамана Костя Гордієнка», яка надалі йменуватиметься – 57 окрема мотопіхотна бригада імені кошового отамана Костя Гордієнка;

Кость Гордієнко був кошовим отаманом Запорізької та Олешківської Січі. На сьогоднішній день там же знаходиться і пункт постійної дислокації підрозділів бригади. Отаман був сподвижником гетьмана Пилипа Орлика. У 1709 році відкрито виступив проти московської окупації України та разом із запорізькими козаками підтримав Гетьмана Івана Мазепу у боротьбі з окупантами.

Бригаді, яка у цей час виконує завдання на передових позиціях боротьби з російським агресором, бойовий прапор із стрічкою з відповідним почесним найменуванням вручив особисто Президент, якій перебуває з робочим візитом у Донецькій області.

58-й окремій мотопіхотній бригаді почесне найменування «імені гетьмана Івана Виговського», яка надалі йменуватиметься – 58 окрема мотопіхотна бригада імені гетьмана Івана Виговського.

Іван Виговський — український військовий, політичний і державний діяч, гетьмана Війська Запорізького. У битві під Конотопом, де на сьогодні дислокуються підрозділи 58-ї бригади, вщент розбив стотисячну Московську армію 9 липня 1659 року.

Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію