Росія створює безекіпажні танки-роботи на базі Т-72Б3

Росія створює безекіпажні танки на базі Т-73Б3

Російському міністру оборони Сергію Шойгу, минулого тижня на «Уралвагонзаводі» показали прототип робототехнічного комплексу важкого класу, що створюється на шасі танка Т-72Б.

На початковому етапі створюється дві машини із різним набором озброєння. «Один варіант безекіпажної бойової машини оснащений важким озброєнням, друга бойова машина озброєна двома автоматичними гарматами», – повідомило міністерство оборони.

На якій стадії перебуває розробка не повідомляється.

Нагадаємо, що у 2018 році, російські ЗМІ із посиланням на джерела у військовому відомстві повідомили про розробку «Уралвагонзаводом» (УВЗ) штурмового робототехнічного комплексу на шасі танка Т-72Б3 у рамках ОКР «Штурм».

Серед основних вимог – високий рівень кругового захисту, що забезпечує збереження боєздатності після влучання 10-15 гранат РПГ та мінного підриву. Також машини повинні мати можливість маневрування в обмеженому просторі міської забудови – зокрема із забезпеченням безперешкодного кругового обертання башти з озброєнням у вузьких проходах.

Передбачається, що загалом у складі комплексу будуть чотири різні бойові машини:

  • БМ масою до 50 т із 125-мм гарматою Д-414 (з укороченим стволом 4000 мм) з автоматом заряджання на 22 постріли;
  • БМ з блоками пускових установок реактивних вогнеметів РПО-2 «Джміль-М»;
  • БМ з бойовим модулем з двох 30-мм автоматичних гармат 2А42 (боєкомплект до 1000 пострілів), 7,62-мм кулеметом та РПО-2 (безпілотна версія «Термінатора»);
  • БМ з некерованими реактивними снарядами 220 мм типу МО.1.01.04М (безпілотна версія ТОС-1А «Солнцепек», що має 16 термобаричних пострілів з дальністю до 6 км та ефективною площею ураження 25 тис.кв.м)

Всі машини також будуть оснащені 7,62-мм кулеметами Калашникова танковими (ПКТМ), бульдозерними відвалами і комплектами всеракурсного захисту від ручних протитанкових засобів ураження кумулятивного дії.

Для управління танками-роботами планується створити високомобільний пункт дистанційного керування також на базі шасі Т-72Б3 з аналогічним комплектом захисту. Передбачається, що кожна машина зможе управляти взводом бойових роботизованих машин у радіусі 3 км. Максимальна швидкість роботів при дистанційному керуванні — 40 км/год.

Крім того, на базі Т-72Б3 передбачається створити спеціальний БТР-Т для групи охорони, який буде забезпечувати розміщення на борту десанту з восьми чоловік.