В армії введено три нові головні посади

В армії введено три нові головні посади

Президент призначив головнокомандувача Збройних Сил України та начальника Генштабу (раніше це була одна посада), а також командувача об'єднаних сил (не того що в ООС), якій через Об'єднаний оперативний штаб керуватиме військами та миротворцям за кордоном.

Згідно з президентським указом №125/2020 від 27 березня, головнокомандувачем ЗСУ очікувано став генерал-полковник Руслана Хомчак, якій й займав цю посаду раніше з приставкою «начальник Генерального штабу».

Начальником Генерального штабу, згідно з іншим президентським указом №126/2020, став генерал генерал-лейтенант Сергій Корнійчук, до цього перший заступник Хомчака.

Призначення відбулись через набуття 27 березня чинності реформи у структурі керівництва військом, що передбачає розділення посади начальника Генерального штабу - головнокомандувача ЗС України на дві окремі посади із розділення повноважень застосування та генерування, про що ми вже писали тут.

Головнокомандувач відповідає за готовність і за безпосереднє військове керівництво та управління застосуванням Збройних Сил України, а також переданих в його підпорядкування сил і засобів інших складових сил оборони, визначає комплект боєздатних сил і засобів Збройних Сил України для передачі його командувачу об’єднаних сил (про нього далі). Згідно з оприлюдненим раніше наказом Міноборони №624-2019 головнокомандувач для виконання своїх функцій матиме Апарат головнокомандувача Збройних Сил України.

Генеральний штаб на чолі з начальником – головний орган військового управління з планування оборони держави, стратегічного планування застосування ЗС України та визначених сил і засобів інших складових сил оборони, координації і контролю за виконанням завдань у сфері оборони органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та силами оборони у межах, визначених законодавством.

Згідно з указом №127/2020, генерал-лейтенант Сергій Наєв очолив новостворене Командування об'єднаних сил, яке він очолював в якості тимчасово виконуючого обов'язки з моменту створення 5 лютого 2020 року. Нагадаємо, що одночасно також були створені Командування Медичних сил, Сил підтримки, а також Військ зв’язку та кібернетичної безпеки.

Попри схожість, командувач об'єднаних сил Збройних Сил України (КОС ЗСУ) і командувач Об'єднаних сил, що керує в операції об'єднаних сил (що є тимчасовою, ротаційною посадою), це дві різні посади, принаймні зараз і в найближчому майбутньому.

Щодо КОС ЗСУ, то стаття 16 Закону «По національну безпеку України» визначає:

Командувач об'єднаних сил підпорядковується Головнокомандувачу ЗС України та здійснює через Об’єднаний оперативний штаб ЗСУ оперативний контроль за набуттям ними оперативних (бойових) спроможностей, планування застосування та безпосереднє управління об'єднаними силами і засобами ЗС України, інших складових сил оборони, які передані у його підпорядкування, а також національним контингентом і національним персоналом, які беруть участь у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки

Крім того, за законом, Президент України може призначати командувача (командувачів) об’єднаних сил для здійснення управління операціями на окремих напрямах.

Відповідно генерал-лейтенант Володимир Кравченко залишається на посаді командувача об’єднаних сил та продовжує безпосередньо керувати операцією Об’єднаних сил на Донбасі.

Наразі новостворене Командування об’єднаних сил ЗС України повідомило, що його чекає продовження злагодження J-структур та завершення набуття спроможностей з управління всіма військами, силами та міжвідомчими угрупованнями (підрозділами) сектору безпеки та оборони за процедурами та стандартами НАТО.

Після завершення процесу підготовки – за окремим рішенням головнокомандувача ЗСУ буде проведено прийом в підпорядкування та перебрана відповідальність за ведення всіх військових операцій (в т.ч. операції Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей).

Проте у випадку різких змін у військовій обстановці навколо України – передача управління застосуванням міжвідомчими угрупованнями військ буде здійснена негайно.


Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію