Рада схвалила розділення посади начальника Генштабу

Посаду начальника Генштабу розділять на дві з 1 березня

Верховна Рада прискорила реформу органів військового управління щодо розділення посади начальника Генерального штабу – головнокомандувача ЗС України на дві окремі посади.

Це відбудеться найближчим часом, за відповідний законопроєкт №3015 проголосувало 292 депутати. Від початку розділення планувалось перенести з на 1 січня 2021-го на 1 березня цього року проте Рада не встигла вчасно схвалити закон через розгляд земельного питання.

Після набрання чинності законом у ЗС України з'явиться посада головнокомандувача, якій буде підпорядкований Президентові та міністру оборони. Призначатиме його, за поданням міністра оборони, та звільнятиме Президент України. Згідно з оприлюдненим раніше наказом Міноборони від 10 грудня 2019 року №624 головнокомандувач для виконання своїх функцій матиме Апарат головнокомандувача Збройних Сил України.

Читати також:У Збройних Силах України створені нові командування

Головнокомандувач буде відповідати за готовність до виконання покладених завдань і за безпосереднє військове керівництво та управління застосуванням Збройних Сил України, а також переданих в його підпорядкування сил і засобів інших складових сил оборони.

Генеральний штаб Збройних Сил України, якій очолить начальник, буде головним органом військового управління з планування оборони держави, стратегічного планування застосування ЗС України та визначених сил і засобів інших складових сил оборони, координації і контролю за виконанням завдань у сфері оборони органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та силами оборони у межах, визначених законодавством.

Читати також:«Зміна табличок» в армії або чому заява ГШ про «завершення першого етапу реформи» неправдива