Наєв заперечив загрозу нападу Росії та звинуватив контр-адмірала Неїжпапу у некомпетентності

Автор: Іван Чигринський
Наєв заперечив загрозу нападу Росії

Командувач Об'єднаних сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв заперечив слова командувача ВМСУ про безпосередню загрозу нападу Росії з кримського напрямку та назвав їх перебільшенням через відсутність у командувача всієї інформації.

Про це він заявив в етері телеканалу ICTV.

Командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України, адмірал Неїжпапа нещодавно був призначений, давав інтерв'ю регіональному ЗМІ і по його розумінню, він сказав те, як він це бачить, не маючи стовідсоткових відомостей про розвиток ситуації на таврійському напрямку. До його слів можна ставитися так, що на даний час вони були перебільшені, виходячи з тієї обстановки, яка є дійсно станом на сьогодні

Сергій Наєв зауважив, що всю повноту розвідувальної інформації у Збройних Силах України, зокрема й щодо складу, положення та ймовірного характеру дій російських військ, зараз отримують лише міністр оборони, головнокомандувач ЗС України, начальник Генерального штабу і він, командувач Об'єднаних сил ЗС України. І ці відомості не підтверджують безпосередньої загрози, проти ймовірність такої загрози може виникнути в подальшому.

Нагадаємо, що командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа в інтерв'ю одеському виданню «Думская» повідомив, що ВМСУ «готові до повномасштабної військової конфронтації, розуміючи, що якщо така станеться, то, на жаль, це буде багато втрат – і наших воїнів, і цивільного населення. Багато зараз цього не розуміють – хоча в країні сьомий рік йде війна».

На питання журналіста, чи розглядає він варіант, при якому російські війська спробують прорватися з Криму на південь Херсонської області, щоб дати можливість пустити воду з Дніпра в Північно-Кримський канал, командувач відповів:

Я не виключаю таких дій з боку Російської імперії. Ми готуємося. Все розповісти не можу, але ось вам маленький факт. Дальність ракетного комплексу «Нептун» дозволяє застосовувати його з материкової України на підходах до Севастополя. Ось там і подивимося.

Цікаво, що такої ж думки, що й контр-адмірал Олексій Неїжпапа, дотримується й екскомандувач Збройними силами США в Європі, генерал Бен Годжес, який наприкінці червня попередив про можливий військовий удар Росії на півдні України у вересні під час навчань «Кавказ-2020». Він переконаний, щоб вирішити проблему з питною води в Криму, Росія може спробувати захопити дамбу в Херсоні.