Рада розгляне повернення компенсацій зарплат працівників призваних на військову службу

Рада розгляне повернення компенсацій зарплат працівників призваних на військову службу

Верховна Рада України включила до порядку денного законопроєкт № 3031а, який передбачає компенсацію роботодавцям з Державного бюджету заробітної плати працівників, призваних на військову службу під час дії особливого періоду.

Законопроєкт № 3031а внесений народними депутатами Ю.Тимошенко і М.Цимбалюком.

У статті 119 Кодексу законів про працю України було передбачено, що за працівниками, призваним на військову службу, зберігається середньомісячний заробіток за місцем роботи. У зв’язку з цим юрособам здійснювалася компенсація із бюджету для виплати такої зарплати.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 №911 норму щодо компенсації із держбюджету зазначеної заробітної плати було вилучено.

Автори зауважують, що підприємства та організації не мають достатніх доходів для виплати зарплати працівникам, призваним на військову службу. Виплата такої збереженої заробітної плати здійснюється за рахунок обмеження заробітної плати іншим працівникам юридичних осіб. Тому ними, підготовлено законопроєкт, який врегульовує таку проблему.

Проєктом пропонується з 1 січня 2021 року відновити компенсацію із державного бюджету юридичним особам та фізичним особам – підприємцям для виплати заробітної плати працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду.

Також у прикінцевих положеннях законопроєкту пропонується доручити Кабінету Міністрів України затвердити план заходів щодо недопущення укриття податків і зборів у тіньовому секторі економіки та в офшорних зонах, що, на думку авторів, дасть можливість збільшити надходження до державного бюджету та за рахунок них забезпечити компенсацію роботодавцям виплату заробітної плати працівників, призваними на військову службу.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Міністерство фінансів України не підтримують вказаний законопроєкт.

За висновком Мінфіну реалізація законопроєкту не буде забезпечена фінансовими ресурсами у зв'язку зі здійсненням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), та поглибленням економічної кризи.

За інформацією, наведеною Міністерством фінансів, у 2015 році за рахунок держбюджету на виплату компенсації середнього заробітку працівників, призваних під час мобілізації, було спрямовано понад 2 млрд грн на 55 176 призваних на військову службу працівників при середньомісячному розмірі компенсації на одного працівника – 3151 гривня.

Враховуючи зазначене, Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту включити проєкт до порядку денного та прийняти його за основу.