Харчові змовники Міноборони знайшли спосіб не платити мільйонні штрафи до держбюджету

Автор: Євген Дудник
Неякісне харчування  солдат та проблеми з аутсорсерами – наслідки зупинки реформ Міністерством оборони

У квітні 2019 року АМКУ прийняв рішення, яким визнав понад 20 компаній винними у змові на торгах по закупівлі послуг з харчування Міністерства оборони. За рішенням АМКУ було накладено рекордну суму штрафу за тендерні змови – понад 869 млн грн.

Одним з фігурантів цієї справи було ПП «Артек-Союз», його оштрафували на 22,8 млн грн.

Ця компанія заробляла на ринку харчування військових близько 15 років, але після того, як потрапила до трирічного «тендерного бану» АМКУ, фактично передала своє місце у харчових тендерах Міноборони компанії «Маяк-Південь». Про наявність ознак пов’язаності цих двох компаній раніше повідомляли Наші гроші.

Що ж з накладеним на ПП «Артек-Союз» штрафом?

На початку 2020 року ПП «Артек-Союз» подало до Господарського суду Одеської області заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство. Вже у квітні 2020 року суд відкрив провадження у справі про банкрутство та встановив, що за даними балансу ПП «Артек-Союз» розмір його кредиторської заборгованості становить 18,9 млн грн, тоді як крім основних засобів вартістю 48 тис грн, іншого майна, грошових коштів, цінних паперів, боржник не має.



Невдовзі до суду вишикувалась ціла черга установ та організацій з заявами про визнання кредиторських вимог до ПП «Артек-Союз», на сотні мільйонів гривень.

Крім АМКУ, який вимагав стягнути вже не лише 22,8 млн грн штрафу, а й стільки ж пені та 684,7 тис грн судового збору, кредиторами виступили:

  • ГУ ДПС в Одеській області;
  • Міноборони;
  • Національний університет «Одеська морська академія»;
  • Квартирно-експлуатаційний відділ м. Одеси;
  • Квартирно-експлуатаційний відділ м. Миколаєва;
  • Білгород-Дністровська квартирно-експлуатаційна частина району.

Загальний обсяг визнаних судом вимог до ПП «Артек-Союз» склав понад 308,7 млн грн.

Тож шансів на те, що накладений АМКУ штраф буде стягнуто – немає. Адже наявними у ПП «Артек-Союз» активами можна задовольнити лише 0,1% від накладених АМКУ санкцій.

І навіть у випадку, якби у відповідача знайшлись якісь інші активи, згідно з рішенням суду, вимоги АМКУ щодо сплати штрафу та пені, віднесені до вимог… останньої, шостої черги.

Саме тому тендерні змовники здебільшого не бояться штрафів АМКУ. Позбутися обов’язку сплати штрафу можна легко через процедуру банкрутства. В торги може прийти інша «прокладка» та продовжувати освоювати бюджетні кошти. А правоохоронців можна «задобрити» грошима, а той взагалі нічого не робити, бо їм завжди не до цього.

Змінити ситуацію змогла б практика застосування Комітетом інструменту накладення арешту на майно та кошти порушника, а також внесення змін до законодавства в частині підняття штрафів АМКУ в черзі кредиторів на перші позиції.


Євген Дудник, спеціально для «Наших грошей»