США випробували мережеві боєприпаси «Золота Орда»

Автор: Олексій Махно
США випробували мережеві боєприпаси Золота Орда

Скинуті з винищувача чотири авіабомби GBU-39/B SDB, оснащені системою управління, створеною за проєктом «Золота Орда» (Golden Horde), в польоті розподілили між собою цілі, скорегували траєкторії польоту та вразили всі цілі одночасно.

Випробування проводить Науково-дослідна лабораторія ВПС США (AFRL), пише C4ISRNET

Вперше про Golden Horde стало відомо в 2019 році. ARFL спільно з Scientific Applications Research Associates планували створити універсальну систему управління, здатну зібрати кілька ракет або бомб в «рій мережевих боєприпасів» для спільної роботи. Серед потенційних боєприпасів називалися бомби GBU-39/B SDB, ракети AGM-158 JASSM і AGM-160 MALD.

Перша льотна демонстрація програми «Золота Орда» відбулась 14 листопада 2020 року, під час якої винищувач F-16 зі складу 96-го випробувального крила ВПС (авіабаза ВПС Еглін, штат Флорида) скинув дві авіабомби.

Повітряні Сили США вже багато років працюють над концепціями мережевих боєприпасів, зокрема у рамках скасованої на сьогодні програми «Сірий вовк» (Gray Wolf).

Нагадаємо, що на початку 2020 року лабораторія у співпраці з Командуванням спеціальних операцій ВПС (AFSOC) також провели успішні випробування нового боєприпасу CLEAVER скиданням з задньої рампи транспортного літака MC-130J Commando II.

У рамках випробувань, що відбулися на полігоні Дагвей у штаті Юта наприкінці січня 2020 року, масогабаритні макети ракет були складені на піддони, які отримали назву Combat Expendable Platforms (CEP), що викидались через вантажну рампу Lockheed Martin MC-130J.

ВПС США експериментують із скиданням крилатих ракет з транспортників

Скидання крилатих ракет з вантажних літаків вважається дешевшою альтернативою бомбардувальникам. Зокрема керівництво ВПС США розглядає можливість розробки «літака-арсенала» озброєного великою кількістю крилатих ракет. При цьому сам транспортний літак не наражатиметься на небезпеку, оскільки не входитиме у зону можливого ураження.

CLEAVER (Cargo Launch Expendable Air Vehicles with Extended Range) розшифровується як витратний повітряний транспортний засіб вантажного старту зі збільшеною дальністю, і ВПС описали цей раніше небачений боєприпас як «далекобійне, високоточне озброєння [для] знищення рухомих і нерухливих цілей».

ВПС США експериментують із скиданням крилатих ракет з транспортників

У пресрелізі AFRL також згадується, що остаточною метою використання системи палетованих боєприпасів є розгортання рою «напівавтономної зброї мережевої війни», що «дистанційно супроводжує пілотовані літаки під час бойових завдань».

Наразі Науково-дослідна лабораторія ВПС США розробляє три перспективні проєкти (так звані Vanguard) – це навігаційна технологія Satellite-3, сімейство безпілотників із підтримкою штучного інтелекту Skyborg та рій мережевих боєприпасів Golden Horde. У найближчі роки AFRL хоче пришвидшити розвиток цих програм та додати нові.

Нагадаємо, що США вже закуповують «розумні» протикорабельні ракети великої дальності AGM-158C LRASM, що використовують елементи штучного інтелекту. Кілька цих ракет під час спільної роботи, розподіляють між собою цілі та координують атаки роєм. Окрім короткочасної передачі низької потужності, LRASM не випромінює сигналів, що в поєднанні з спецпокриттям та іншими стелс-технологіями знижує ймовірність її виявлення.


Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію