В Міноборони ніяк не заспокояться з кольором ниток

Автор: Андрій Шинко
кольор ниток на погонах

Не пройшло й пів року після зміни кольору ниток нагрудних знаків та погонів з зеленого на чорний, як Міноборони його знов змінило, проте, що ще більш дивно, там кажуть, що цей наказ можна не виконувати.

Нагадаємо, що наказом Міноборони від 30.06.2020 № 238 було внесено зміни до Правил носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями ЗС України, що затверджені наказом №606 від 20.11.2017. І серед іншого тоді поміняли місцями нарукавні емблеми та змінили колір ниток, яким виконуються нагрудні знаки, на чорний.

Міноборони змінило форму і знаки розрізнення військових

Проте в грудні 2020 року Міністерство оборони наказом №466 затвердило зміни до Зразків військової форми одягу та загальних вимог до знаків розрізнення військовослужбовців та ліцеїстів військових ліцеїв (наказ МОУ № 370 від 18.07.2017), якими передбачено, що на погонах має бути вишито або вигаптовано знаки розрізнення захисного кольору.

Але у військовому відомстві знайшли просто фєєрічне пояснення чому в цьому нема «зради», так, інформаційна агенція Міністерства оборони, на своїй сторінці у Facebook, поширила роз'яснення, що мов наказ МОУ № 370, який визначає зразки форми, знаків розрізнення та зокрема захисні нитки, є фундаментом для визначення форми одягу для всіх силових відомств України. Проте цей документ кожне відомство може розширити детальніше для себе окремо.

Тому, виходячі з цієї логіки Міноборони, вищезгаданим наказом №238, заднім числом визначило захисним кольором ниток для ЗСУ – чорний. То нічого, що «захисний колір» це зазвичай колір «хакі», що має відтінки від брудно-жовтого до зеленкувато-коричневого, а ніяк не чорний. Схоже, що Міноборони тепер наказами змінює і колір самих кольорів.

кольор ниток на погонах

Оборонним відомством продовжується дивна практика, коли Правилами носіння (наказ №606 та зміни до нього), змінюється не лише правила носіння, як це мало б бути, але й вигляд предметів (ті самі кольори ниток), що не має регулююється цим наказом тому, що визначається затвердженними зразками.

Тому в Збройних Силах України наразі треба носити знаки (погони) вишиті чорними нитками, але при цьому вважати їх захисними. Принаймні поки хтось у Міноборони не вирішить толкувати вимоги цих наказів по іншому, адже для чого є всі передумови. Радимо не викидати «старі» погони з зеленими нитками, бо хто знає, які кольори будуть модні у наступному сезоні.