Військову прийомку Міноборони кардинально реформують

Військову прийомку Міноборони кардинально реформують

Військові представництва Міністерства оборони (т.зв. «військову прийомку») зосередять виключно на якості озброєння та позбавлять функцій фінансово-економічного контролю

Про це в інтерв’ю Defense Express повідомив заступник міністра оборони Олександр Миронюк.

«Функціонал військових представництв буде зосереджено виключно на контролі якості. Це їх головна функція, бо саме вони відповідальні за якість озброєння та військової техніки. Натомість вони, маючи функції фінансово-економічного контролю, дедалі частіше зосереджуються саме на канцелярському підході. Це, по-перше, дублювання функцій інших контролюючих відомств, а по-друге – розмиття відповідальності», – заявив Миронюк.

Необхідно зазначити, що військова прийомка ще у часи СРСР отримала максимізовану владу на оборонних підприємствах. Зокрема на них було покладено затвердження розрахунково-калькуляційних матеріалів, за якими визначаються витрати на виготовлення озброєння.

Все це відкриває величезні корупційні ризики. Зокрема, впродовж багатьох років від представників оборонки Defense Express чув, що деякі керівники військових представництв диктували підприємствам з якими постачальниками треба працювати, за якими цінами купити та самостійно «гарантували» якість комплектуючих.

Військову прийомку Міноборони кардинально реформують

Серед публічних випадків – у 2019 році військова прокуратура повідомила, що керівник 615-го військового представництва впродовж 2014-2017 років уклав ряд фіктивних угод з визначення технічного стану літаків, які ремонтувалися на ДП «Антонов», чим призвів збитків на 5 млн грн. Ще одного військового представника на Львівщині у 2018 році спіймали на завданні збитків на 2 млн грн. І це лише найбільш публічні випадки.

«Зміна функціоналу буде закріплено окремою постановою Кабінету Міністрів. Керівництво Міноборони розуміє, що рішення позбавити військові представництва частини повноважень може зустріти опір від осіб, які звикли до такого життя і тримаються за свої важелі. Але в нас зараз є всі можливості зламати цю рудиментарну систему та не дозволити їй адаптуватись до нових вимог, зробивши так, щоб цей механізм працював в інтересах українського війська», – підкреслив заступник міністра оборони.

Також Defense Express додає, що прозорість та ефективність військових представництв для багатьох країн є «головним болем». Лише у США з 1960-х років цей інститут глобально переформатовували три рази. Проте з 90-х років в Україні військові представництва змінювались лише косметично.