Хорватія може стати провідником України до європейських оборонних проєктів

Хорватія може стати провідником України до європейських оборонних проєктів

Хорватія має намір використати науково-технічний потенціал військово-промислового комплексу України в проєктах по оснащенню і модернізації своєї військової техніки.

Зокрема в рамках Європейського оборонного фонду (EDF), створеного в ЄС для підвищення ефективності оборонної політики, в Загребі пройшла зустріч міністра оборони Хорватії Маріо Баножича з українським КБ «Луч» та представниками хорватських компаній FER, TVZ, Ingra, Geolux за участю почесного консула України в республіці Хорватія Івіцею Піричем.

Планується, що в розпорядженні EDF буде € 13 мільярдів. Чотири – на співфінансування досліджень у 2021-27 рр, і дев'ять – на розвиток оборонного виробництва. EDF має усунути проблему відсутності єдиних підходів в оборонній політиці, що призводить до додаткових витрат: на озброєнні країн Європи понад 170 типів бойових систем – вшестеро більше за США.

Хорватія, як член ЄС завдяки фонду отримає можливість здійснити проєкти, пов'язані зі своїм військово-промисловим комплексом. Україна може стати в них важливим стратегічним партнером. Адже за умовами Ради ЄС, країни, що не входять в союз, можуть бути запрошені до участі в окремих проєктах оборонного співробітництва.

На практиці, після подання третьою державою заявки на участь в конкретному проєкті, учасники повинні одноголосно вирішити, чи відповідає запит умовам, і повідомити про це Раду та Високого представника. Рада має ухвалити остаточне рішення про участь цієї держави.

У разі погодження, члени проєкту домовляються про адміністративну угоду з цією державою, визначають дату початку, тривалість, припинення і етапи участі.

— Міністерство оборони [Хорватії] продовжуватиме інформувати і заохочувати хорватські компанії до активної участі в Європейському оборонному фонді. Ми високо цінуємо науковий потенціал українського ВПК щодо подальшого взаємовигідного співробітництва в модернізації і розвитку хорватської армії, – підкреслив міністр оборони Хорватії Маріо Баножич.

Він також висловив упевненість в тому, що в України і Хорватії є потенціал і можливості для взаємного співробітництва і це одна з головних умов для здійснення проєктів, які можуть бути профінансовані Європейським оборонним фондом.

Як повідомив почесний консул України в Хорватії Івіца Пірич учасники зустрічі домовилися, що узгодження позицій буде продовжено на зустрічах, які заплановані до проведення в майбутні місяці в Хорватії. Крім цього в планах взаємного співробітництва питання щодо участі ЄС по оздоровленню та реабілітації українських військовослужбовців в Хорватії і перспективних підходах по реінтеграції окупованих територій на Донбасі.

— Хорватія має великий досвід роботи з воїнами-ветеранами, накопичений в 90-і роки. Статусом захисника нині володіє більше 500 000 чоловік, тобто дев'ята частина населення. Обидві наші країни зацікавлені в поглибленні співпраці з лікування, реабілітації, соціалізації і наданні всебічної державної підтримки демобілізованим ветеранам. Я б дуже вітав підключення до цього проєкту посла України в Хорватії Василя Кирилича, посла Хорватії в Україні Аніци Джамич і почесного консула Хорватії в Україні Сергія Фаткулліна, – підсумував Івіца Пірич.