Очі «Нептуна» – мобільна РЛС «Мінерал-У»: перші фото

Очі Нептуна – мобільна РЛС Мінерал-У: перші фото

ДП «НДІ «Квант-Радіолокація» та харківське підприємство «СКТБ Корпорація «УкрІннМаш» завершують роботи над першими зразками нової мобільної РЛС «Мінерал-У» на шасі Tatra 8х8.

Про це повідомляє інформагенція «Defense Express».

Мобільний багатофункціональний радіолокаційний комплекс «Мінерал-У» виготовляється для ЗС України в рамках державного оборонного замовлення. Він призначений для виявлення, класифікації надводних цілей на значній відстані – до 500-600 км – та видачі цілевказування засобам враження. У складі комплексу є активний і пасивний канали.

Розробник – НДІ «Квант-Радіолокація», вже завершив роботу над ключовими складовими нової мобільної РЛС. Підйомна система з модулем з РЛС «Мінерал-У» має розміщуватись у кунзі, який, своєю чергою, встановлюється на автомобільне шасі підвищеної прохідності 8х8.

Від початку у технічному завданні передбачалося розміщення РЛС на повнопривідному шасі КрАЗ-7634НЕ колісної формули 8х8 вантажопідйомністю до 27 т з двигуном 460 к.с. і автоматичною КПП. Проте ПрАТ «АвтоКрАЗ» майже на рік затримало поставку машин під «Мінерал», що спричинило порушення графіку поставки нової розробки до ЗСУ. Крім того, кразівське шасі на випробуваннях показало негативні результати та низьку надійність.

Нагадаємо, що кразівське шасі не вперше показує низьку надійність, зокрема у 2019 році експериментальний зразок РЛС «Бурштин-1800» також змонтований на шасі КрАЗ-7634НЕ 8х8, не зміг доїхати з Києва до полігону у Херсонській області – через 200 км нове шасі заламалося і далі машину тягнули на буксирі.

Очі Нептуна – мобільна РЛС Мінерал-У: перші фото

Нова ставка була зроблена на продукцію чеської компанії Tatra Trucks. Саме на ньому розміщено тепер кунг та підіймальний пристрій для РЛС. Усі роботи з інтеграції модулю РЛС «Мінерал-У» на шасі Tatra 8х8, розробки додаткового устаткування на кшталт аутригерів були виконані на харківському підприємстві «СКТБ Корпорація «УкрІннМаш».

Усі інші машини комплексу «Нептун» також переводять на шасі Tatra. Оновлений комплекс буде продемонстровано на військовому параді на День Незалежності України.

Очі Нептуна – мобільна РЛС Мінерал-У: перші фото РЛС «Мінерал-У» у робочому положенні


Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію