«Нептун» на шасі КрАЗ показав низьку надійність

Нептун на шасі КрАЗ показав низьку надійність

Дослідні зразки шасі КрАЗ, на яких було розмішено перші елементи протикорабельного комплексу «Нептун», на випробуваннях показали негативні результати та низьку надійність.

Про це повідомили в Міністерстві оборони України.

З урахуванням цієї обставини, державною комісією за результатами проведення попередніх випробувань за Програмою та методиками державних випробувань комплексу, було запропоновано опрацювати можливість заміни транспортних шасі складових частин комплексу виробника ПрАТ «АвтоКрАЗ» на шасі іншого виробника.

Відповідний «Акт попередніх випробувань за Програмою та методиками державних випробувань комплексу» затверджено спільним рішенням Міноборони та ДК «Укроборонпром».

Зазначається, що спільне рішення Міноборони та ДП «ДККБ Луч» на підставі пропозиції Головного розробника комплексу щодо заміни транспортних шасі складових частин комплексу на шасі виробництва компанії «ТАТРА» (Чехія) було прийнято через незадовільний фінансово-економічний стан ПрАТ «АвтоКрАЗ», яке неспроможне забезпечити доопрацювання базового шасі та виробництво його в необхідній кількості й у визначений термін.



У військовому відомстві підкреслюють, що шасі, на яких базується комплекс, потребує відповідного рівня вимог до його надійності, адже «Нептун» є мобільним та повинен скритно діяти в складних умовах: багато рухатись, терміново займати позиції та міняти їх, діяти за будь-яких погодних умов по бездоріжжю тощо.

Вантажні автомоблі Tatra Вантажні автомобілі Tatra

Нагадаємо, що у березні цього року 65-й окремий береговий ракетний дивізіон 406-ї артилерійської бригади Командування морської піхоти ВМС України отримав дослідні елементи комплексу 360МЦ «Нептун», які раніше використовувались під час випробувань комплексу.

Зокрема військові отримали командний пункт РКП-360, одну самохідну пускову установку УСПУ-360, транспортно-заряджальну машину ТЗМ-360 і транспортну машину ТМ-360, які використовували для випробувань у 2019-2020 роках. Також були передані макети ракет.

Ці дослідні зразки дозволили розпочати практичну підготовку розрахунків дивізіону.

Нагадаємо, що перший серійний дивізіон РК «Нептун» ЗСУ отримають у 1 кварталі 2022 року.