Перші фото РСЗВ «Спека» на базі бронемашини «Дозор-Б»

Перші фото РСЗВ Спека на базі бронемашини Дозор-Б

Оприлюднено перші фото перспективної РСЗВ «Спека», яка створюється ХКБМ на базі «Дозор-Б», та стрілятиме 122-мм термобаричними снарядами. Схоже, що робили її нашвидкуруч.

Перші фото поробки, яка створюється за ініціативи ДК «Укроборонпром», отримала інформаційна агенція Defense Express.

Головний виконавець та інтегратор – ХКБМ ім. Морозова, яке власне є розробником «Дозору». Інші ключові партнери проєкту – це ДП «Шепетівський ремонтний завод», яке відповідає за пакет напрямних для малогабаритної системи запуску нових боєприпасів та ДАХК «Артем» – безпосередній розробник та виробник нових засобів враження.

Повідомляється, що проєкт розроблений за участю Центрального науково-дослідного інституту озброєння і військової техніки ЗС України.

Як можна побачити на фото, проєкт виглядає доволі кустарно. У злегка переробленому штатному кузові знаходиться артчастина з 10 термобаричними снарядами, розміщеними у напрямних. Перед пуском пакет напрямних підіймається у бойове положення.

Перші фото РСЗВ Спека на базі бронемашини Дозор-Б Перші фото РСЗВ Спека на базі бронемашини Дозор-Б

Легка мобільна вогнеметна система (РСЗВ) «Спека» призначена комбінованого ураження живої сили противника на відкритій місцевості та в укриттях різного типу, ураження неброньованої та легкоброньованої техніки, а також елементів інфраструктури.

Тактико-технічні характеристики (ТТХ) снаряду РС-122ТБ
Стартова вага – 28,5 кг
Вага бойової частини – 11,5 кг
Довжина снаряду – 1450 мм
Довжина бойової частини – 655 мм
Довжина двигуна – 795 мм
Дальність стрільби – 7 км

КОФС-152 РС-122ТБ «Спека». Фото: Defense Express

Нагадаємо, що в 2019 році на озброєння ЗСУ були прийняті ручні термобаричні гранати РГТ-27С та РГТ-27С2 виробництва державного підприємства «Спецоборонмаш» (раніше ДП «Машинобудівна фірма «Артем»). Під час вибуху граната на чотири секунди створює вогняну хмару об‘ємом 13 м3, де температура сягає 2500-3000°C, що дозволяє не лише знищувати живу силу, але і виводити з ладу легкоброньовану техніку.