Зеленський збирається повністю переозброїти армію

Зеленський збирається повністю переозброїти армію

Президент України Володимир Зеленський має намір суттєво посилити Збройні Сили України витративши близько 25 мільярдів доларів, більшість коштів залучать від закордонних партнерів.

Про це йдеться у Плані трансформації країни, який Володимир Зеленський презентував під час свого візиту до США на початку вересня, повідомляє LB.ua з посиланням на цей документ.

Вартість плану трансформації країни, що має назву «A Greater Justice and Opportunity – Building Prosperous and Resilient Ukraine» (можна перекласти як «Більше справедливості та можливостей – будування квітучої та стійкої України») – п’ять річних бюджетів або $277 млрд.

План окреслює бачення розбудови України на найближчі п'ять-десять років.

Документ містить розділ «Безпековий форпост» – потреби на модернізацію Збройних Сил і структур МВС. Зокрема, модернізацію військово-морського флоту оцінили в 4,7 млрд доларів (4,3 млрд – підтримка від міжнародних партнерів), Сухопутних військ – 6,1 млрд (3,3 млрд – від партнерів), авіації – «придбання бойових літаків і гелікоптерів, систем протиповітряної та протиракетної оборони» – 14 млрд дол. (13,5 млрд – від партнерів).

Зеленський збирається повністю переозброїти армію

Нагадаємо, що згідно з Візією Повітряних Сил - 2035, на переозброєння авіації на сучасні бойові та транспортні літаки необхідно 15 років та 320 млрд гривень, з них близько 200 млрд на тактичну авіацію (багатоцільові винищувачі), близько 40 млрд грн на транспортну і спеціальну авіацію, 35 млрд грн на навчальні літаки, 30 млрд грн на безпілотну складову.