Пожежа на арсеналі у Калинівці в 2017 році була диверсією, – Венедіктова

Пожежа на арсеналі у Калинівці в 2017 році була диверсією, – Венедиктова

Вибухи на 48-му арсеналі ЗС України у вересні 2017 року були спричинені підривним пристроєм встановленим диверсантами, що підтверджується доказами та судовими експертизами.

Про це повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова у Facebook.

Тоді внаслідок знищення боєприпасів було завдано збитків на понад 5,9 млрд грн.

«Версія вчинення вибуху на 48 арсеналі шляхом проникнення сторонньої особи на територію частини та встановлення підривного пристрою підтверджується здобутими доказами та висновками вже одержаних та долучених до матеріалів провадження судових експертиз, протоколами проведених негласних слідчих (розшукових) дій, допитів свідків та оглядів», – написала Ірина Венедіктова.

Вона зауважила, що з урахуванням особливого періоду в державі та ведення бойових дій на тимчасово окупованих територіях України, особлива увага приділяється збиранню доказів вчинення підпалів та вибухів на українських складах диверсійно-розвідувальними групами РФ або терористичними організаціями «ДНР» та «ЛНР».

З цією метою прокурори і слідчі також використовують передбачені кримінальним процесуальним законом заходи міжнародного співробітництва. Наразі очікується відповідь від компетентних органів Чеської Республіки щодо вибухів на складах із боєприпасами, що мали місце в жовтні та грудні 2014 року у населеному пункті Врбетице.

Також продовжується розслідування причин пожеж та вибухів упродовж 2015-2018 років на інших складах боєприпасів, зокрема, складі ракетно-артилерійського озброєння сектору «А» у м. Сватове, 65-му арсеналі у м. Балаклія та 6-му арсеналі у м. Ічня.

Найбільш вірогідною причиною виникнення пожежі на складі ракетно-артилерійського озброєння (РАО) сектору «А» у м. Сватове є вчинення теракту. Однак, причинами розповсюдження пожежі та пошкоджень об’єктів військової частини, будівель місцевих мешканців, стало порушення вимог методичних рекомендацій, інструкцій, настанов Міноборони військовими службовими особами, невиконання ними наказів начальників.

Саме за невиконання наказів керівництва щодо забезпечення діяльності складу притягнуто до кримінальної відповідальності начальника складу РАО сектору «А», якого у 2016 році було засуджено до тримання в дисциплінарному батальйоні.

Крім того, за недбале ставлення до військової служби в умовах особливого періоду повідомлено про підозру двом командирам артбатарей ЗСУ. Через порушення вимог керівних документів вони розташували підпорядковані їм підрозділів та військову техніку у безпосередній близькості до складу РАО сектору «А» у м. Сватове. При цьому не забезпечили належної відстані меж технікою, не провели облаштування капонірів та окопів для безпечного збереження озброєння та захисту від ураження. Внаслідок цього ввірена їм військова техніка була знищена під час пожежі на території складу РАО, що призвела до детонації боєприпасів. Державі заподіяно понад 18 млн грн майнової шкоди.