Литва передасть Україні легкий штурмовик L-39ZA

Литва передасть Україні легкий штурмовик L-39ZA

Міноборони Литовської Республіки має намір передати Україні навчально-тренувальний літак L-39ZA, який має озброєння та може використовуватися як легкий штурмовик.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на литовські ЗМІ.

L-39ZA є розвитком модифікації навчально-тренувального літака L-39ZO (який на відміну від базового Aero L-39 Albatros оснащений чотирма вузлами підвіски озброєння). Основна відмінність L-39ZA від L-39ZO – наявність двоствольної 23-мм гармати ГШ-23 у носовій частині (під кабіною).

Раніше Збройні сили Литви використовували два літаки L-39 Albatros для підготовки пілотів. Але один з них був втрачений у 2011 році – зіткнувся в повітрі з французьким винищувачем Mirage 2000. Другий кілька років не здійснював польоти через несправність двигуна. У квітні 2021 року цей літак було визнано непридатним для використання через несправність..

«Наразі його консервують і переконсервують кожні пів року, щоб літак не зіпсувався. У квітні 2021 року літак був списаний», – сказав майор ЗС Литви Гінтаутас Чуніс.

Згідно з проєктом, підготовленим Міністерством оборони Литви, літак має бути безоплатно переданий у власність українських Збройних Сил України.