За погодою постійно слідкують 550 військових метеорологів

За погодою слідкують 550 військових та працівників ЗСУ

У Збройних Силах України нараховується понад 70 гідрометеорологічних (метеорологічних) підрозділів, де проходять службу понад 550 військовослужбовців та працівників.

Сьогодні вони відзначають професійне свято — День працівників гідрометеорологічної служби.

Які завдання виконує гідрометеорологічна служба (ГМС) розповів начальник ГМС ЗС України Командування Сил підтримки Збройних Сил України полковник Рафіль Мусін.

Служба здійснює гідрометеорологічну підтримку військ для оцінки та врахування гідрометеорологічних умов при підготовці і проведенні бойової підготовки, операцій (бойових дій), ефективного застосування озброєння, а також попередження про небезпечні явища.

Полковник зауважує, що війська постійно потребують інформації про наявні та прогностичні умови навколишнього середовища для покращення ефективності наземних, повітряних, морських та гуманітарних операцій. Гідрометеорологічні дані є невіддільною частиною інформування для ухвалення рішень на етапах планування проведення операцій (бойових дій).

війська постійно потребують інформації про наявні та прогностичні умови навколишнього середовища

Для надання військам такої підтримки і призначений Гідрометеорологічний центр ЗС України та гідрометеорологічні підрозділи Повітряних Сил, Військово-Морських Сил та Сухопутних військ.

Нині у Збройних Силах України загалом нараховується понад 70 гідрометеорологічних підрозділів, де проходять службу більш ніж 550 військовослужбовців та працівників.

За погодою слідкують 550 військових та працівників ЗСУ

Крім того, з 1995 року військові метеорологи беруть участь у миротворчих місіях у Югославії, Косові, Сьєрра-Леоне, Ліберії, Конго.

Підготовку офіцерів для гідрометеорологічної служби проводить кафедра військової підготовки Одеського державного екологічного університету. Кафедра, за замовленням Командування Сил підтримки, готує офіцерів тактичного рівня (термін навчання — 5 років, за системою «4+1» «студент+курсант»). Нині на різних курсах навчаються до 46 осіб.