Постановка на військовий облік серйозно змінить життя жінок

Постановка на військовий облік серйозно змінить життя жінки

Перебування на військовому обліку призведе до відчутних змін у житті жінок – з'являться нові обов'язки, за невиконання яких каратимуть штрафами, а також ряд обмежень, яких необхідно буде дотримуватись у житті.

Нагадаємо, що 23 квітня Міноборони, згідно з законом № 1357-IX від 30.03.2021, отримало право визначати перелік спеціальностей при отриманні яких жінки беруться на військовий облік. І зробило це у жовтні наказом № 313, який набув чинності 17 грудня. При цьому значно його розширило у порівнянні з Постановою КМУ №711-1994 року, яка визначала попередній перелік.

Розберемо, які обов'язки та обмеження накладає на жінок військовий облік.

Закон про військовий обов’язок визначає (ч. 12 статті 1), що жінки виконують цей обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства), що зокрема включає дотримання правил обліку.

Правила військового обліку, визначені Постановою КМУ № 921 від 7 грудня 2016 року, невиконання їх вимог карається штрафом у 850-1700 грн.

Ці правила зобов'язують жінок:

у семиденний строк особисто повідомляти військкоматам (тепер це територіальні центри комплектування та соціальної підтримки або ТЦК та СП), в яких вони перебувають на обліку, про зміну сімейного стану, стану здоров’я, освіти, місця роботи і посади;

також у семиденний строк повідомляти військкомат, про зміну адреси місця проживання. На відміну від попереднього пункту, це можна зробити онлайн через «ДІЮ». Проте оператор військкомату відмовить у зміні місця реєстрації онлайн у випадку, якщо вами не отриманий військовий документ, не пройдена медична комісія або є порушення військового обліку;

негайно повідомляти військкоматам за місцем військового обліку про втрату військово-облікового документа (за втрату також штраф 850-1700 грн);

у разі виїзду за кордон (строком понад три місяці) особисто прибувати до військкомату. Там буде необхідно здати військовий квіток та отримати довідку військовозобов'язаного для виїзду за кордон, яку буде треба здати по поверненню в Україну для отримання військового квитка;

щоп'ять років проходити медичний огляд військово-лікарською комісією військкомату.

Зазначимо, що хоча Правила обліку і зобов'язують проходити медогляд, вони не визначають його періодичність. Це визначає наказ Міноборони №402 – 2008 року (Положення про ВЛК).

Зокрема третій абзац пункту 3.2 Положення про ВЛК передбачає, що «повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів».

Також громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу військового комісара (начальника ТЦК та СП). А у воєнний час без такого дозволу не можна виїжджати з місця проживання.

Щодо призову на жінок службу то Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу» у частині 12 статті 1 визначає, що жінки можуть бути призвані на службу чи залучені до робіт із забезпечення оборони держави тільки у воєнний час. Тоді як у мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Нагадаємо, що жінкам дали час до кінця 2022 року, щоб стати на військовий облік.