Депутати розглянуть законопроєкт Порошенка про збільшення бюджету армії на 50 млрд грн

Проєкт бюджету-2022: порівняння видатків на силовиків

У вівторок, 22 лютого, 254 народні депутати підтримали пропозицію Артура Герасимова про включення до порядку денного сесії законопроєкту № 6542, що передбачає збільшення видатків Міноборони на 50 млрд грн.

Зокрема законопроєктом № 6542 пропонується перерозподілити на армію частину грошей виділених на утримання автодоріг державного значення (17 з 58 млрд грн), ремонт і утримання автодоріг місцевого значення (10 з 24 млрд грн). При цьому зменшені видатки на автодороги відповідатимуть рівню 2019 року. Також на оборону пропонується віддати частину коштів (23 млрд) наданих Україні у 2021 році від МВФ в рамках програми спеціальних прав запозичень.

Крім цього, проєкт зобов’язує Уряд виділити з резервного фонду Державного бюджету 300 млн грн на потреби організації територіальної оборони.

Автори проєкту, народні депутати Петро Порошенко, Артур Герасимов, Ірина Геращенко, Михайло Забродський, Ростислав Павленко та Марія Іонова, звертають увагу, що виділені чинним бюджетом на потреби Міноборони 133,5 млрд грн складають лише близько 60% від того, що просило оборонне відомство на 2022 рік.

Зокрема у пропозиціях, направлених Міноборони до Міністерства фінансів йшлося, що на запровадження нової системи грошового забезпечення необхідно передбачити додаткові 39,78 млрд грн. Загалом на 2022 рік відомству потрібен бюджет у 238 млрд грн.

Передбачених бюджетом коштів вистачить лише, щоб утримати грошове забезпечення військових на рівні 2019 року. Водночас виділених сум бракує для того, щоб забезпечити закупівлю новітніх зразків озброєння, фінансування замовлень на вітчизняних підприємствах (у першу чергу у виробників ракетної галузі), створення стратегічних запасів для ЗС України (продовольства, палива, боєприпасів, бронежилетів, шоломів тощо).

Законопроєктом № 6542 передбачається збільшити видатки:

  • на забезпечення діяльності Збройних Сил України з 61,7 до 83,3 млрд грн, тобто на 21,6 млрд грн та спрямувати їх на підняття грошового забезпечення з розрахунку середнього його розміру по ЗСУ – 40 тис. грн;
  • на закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння з 28,4 до 56,9 млрд, тобто удвічі.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»