Ленд-ліз не призведе до появи в України якогось шаленого боргу після війни

Ленд-ліз не призведе до появи в України якогось шаленого боргу після війни

Ленд-ліз — це механізм, який дає президентові США можливість постачати зброю швидко.

Про це українським журналістам розповіла тимчасова повірена Сполучених Штатів Америки в Україні Крістіна Квін, пише Європейська правда.

Всупереч його назві (слово lend означає «позичити», тобто передати тимчасово), ми не говоримо про те, що Україна має повернути все, що отримає за цим механізмом. Ідея ленд-лізу в іншому. Коли США продають або передають зброю іншій державі, уряд має проходити експортну процедуру, має отримувати погодження і відповідати певним обмеженням. І саме для того, щоби не стикатися з цими обмеженнями, пропонується передавати зброю за ленд-лізом.

Скажу відверто, це просто процедура прискорення постачання зброї. Тому, звичайно ж, ленд-ліз не призведе до появи в України якогось шаленого боргу після війни.

Нагадаємо, що 9 травня 2022 року Президент США Джо Байден підписав Закон S.3522 «Акт про ленд-ліз для захисту демократії в Україні від 2022 року» (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022). Цей закон дозволяє у спрощеному режимі передавати озброєння, військову техніку та ресурси Україні та країнам Східної Європи, які постраждали від російської федерації через триваючу агресію або потенційне вторгнення з боку збройних сил російської федерації.

Закон про ленд-ліз був прийнятий двічі за всю історію: вперше — 11 березня 1941 року під час Другої світової війни, а вдруге — під час російсько-української війни у 2022 році.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»