Влада ліквідує Міністерство ветеранів і Мінстратегпром натомість створить Міністерства добробуту і справедливості

Влада хоче ліквідувати Міністерство ветеранів і Мінстратегпром натомість створити Міністерства добробуту і справедливості

В Україні, в якій буде декілька мільйонів ветеранів та членів їх родин не буде профільного міністерства — влада планує «оптимізувати» структуру виконавчої гілки.

Про це повідомила народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз.

Ну що ж, маю проєкт, яким пропонують оптимізувати структуру виконавчої гілки влади.

Подивимось, що ж з цього вийде в дійсності. З огляду на досвід, можу зазначити, що будь-які скорочення чи об’єднання міністерств, потім призводили до збільшення чиновничого апарату, тяганини зі зміною нормативної бази втратою часу на вироблення державної політики в галузях та сферах.

Більш за все засмутило, що на Мінветі поставили хрест в цій реформі. Тобто в країні, в якій буде декілька мільйонів ветеранів та членів їх родин не буде профільного міністерства. Не змогли закрити в 2019, бо Зеленський пообіцяв на ветеранському форумі зберегти відомство, так під час/після війни прагнуть помножити «на нуль». Я от абсолютно впевнена, що це писала людина, яка не була сама на фронті і не спілкувалась з ветеранами або членами родин загиблих. Інакше вона або вони б цього ніколи не написали.

Епілог: держава яка не піклується про своїх захисників, матиме прямі соціальні загрози, супротив та не сприйняття.

Влада хоче ліквідувати Міністерство ветеранів та Мінстратегпром

З оприлюдненого проєкту бачимо, що або реформа має кілька варіантів реалізації, або проходитиме в два етапи, перший з яких передбачає ліквідацію деяких старих і натомість створення кількох нових міністерств з подальшим об'єднанням (укрупненням).

Передбачається, що будуть ліквідовані Міністерство у справах ветеранів, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості. Водночас планується створити Міністерство зайнятості, розвитку продуктивних сил, трудової мобільності і праці, а також Міністерство європейської інтеграції.

У результаті замість 20 наявних буде 19 міністерств.

Другий варіант (або другий етап) передбачає 12 міністерств, які об'єднають по два-три наявні.

Міністерство закордонних справ та Міністерство євроінтеграції (створюється за першим варіантом) об'єднають у Міністерство закордонних та євроінтеграції.

Міністерство розвитку громад та територій, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Міністерство інфраструктури об'єднають у Міністерство розвитку громад, інфраструктури, територій та реінтеграції.

Мінекономіки, Мінстратегпром та Міністерство агрополітики об'єднають у Міністерство інновацій та економічного розвитку.

Міністерство енергетики і Міністерство екології об'єднають у Міністерство енергетики, сталого розвитку та природних ресурсів.

Міносвіти і науки, Міністерство молоді і спорту і Міністерство культури об'єднають у Міністерство розвитку людського капіталу.

Мінсоцполітики і Міністерство зайнятості, розвитку продуктивних сил (створюється за першим варіантом) об'єднають у Міністерство добробуту та розвитку продуктивних сил.

Міністерство цифрової трансформації змінить назву на Міністерство трансформації публічної служби, Міністерство юстиції — у Міністерство справедливості, розвитку демократичних інституцій та інклюзивності. Міністерство охорони здоров'я стане Міністерством здоров'я і безбар'єрності.

Міністерство внутрішніх справ стане Міністерством громадської безпеки і готовності до готовності до надзвичайних подій або Міністерством громадської безпеки.

Міністерство фінансів і Міноборони реформа не торкнеться.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»