Україна отримає від Іспанії ЗРК HAWK

Україна отримає ЗРК HAWK від Іспанії

Іспанія передасть Україні чотири зенітні ракетні комплекси середньої дальності американського виробництва MIM-23 HAWK (Homing All the Way Killer), які здатні виконувати завдання протиракетної оборони.

Про це 13 жовтня під час пресконференції за підсумками зустрічей міністрів оборони країн НАТО «Рамштайн 6» повідомив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Міністр України Олексій Резніков подякував своїй іспанській колезі Маргариті Роблес за посилення протиповітряної оборони України.

Raytheon Technologies MIM-23 HAWK — це американський мобільний ракетний комплекс протиповітряної та протиракетної оборони середньої дальності. Був прийнятий на озброєння ЗС США в 1960 році й пройшов кілька модернізацій. В Армії США був замінений на MIM-104 «Patriot» у 1994 році. Корпус морської піхоти США використовував HAWK до 2002 року.

Перший варіант ЗРК мав дальність ураження цілей до 25 км, по висоті — до 13700 м. Після модернізації максимальна дальність перехоплення цілей зросла до 40 км, висота — до 18 км.

Оригінальна система HAWK використовувала 4, а в деяких моделях і 6 радарів: для виявлення цілей (PAR і CWAR), їх супроводження (CWAR і HPIR) і наведення ракет (HPIR і ROR). У ході модернізації системи функціональність деяких радарів була об’єднана. Остання версія системи складається лише з двох радарів, пошукового радара з удосконаленою фазованою антенною решіткою та радара супроводження цілей та наведення ракет (HPIR).

Ракета HAWK має тонкий циліндричний корпус і чотири дельтаподібні крила з довгими хордами, що простягаються від середини корпусу до злегка звуженого хвоста. Кожне крило має задню поверхню управління. Ракета може маневрувати з перевантаженнями до 15 g.

Іспанські ЗРК Improved Hawk («Покращений Хок») з 2021 року проходять поетапну модернізацію за програмою Hawk 21 — що являє вдосконалену і більш компактну модифікацію комплексу. Зокрема програма передбачає виведення зі складу ЗРК обох застарілих РЛС огляду повітряного простору PAR та CWAR та їх заміну на сучасну трикоординатну РЛС MPQ-64 Sentinel (які раніше вже передавалися Україні США). Крім того, норвезька компанія Kongsberg Defence & Aerospace розробила сучасний мобільний пункт управління вогнем FDC (Fire Distribution Center), який також використовується у ЗРК NASAMS.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»