В Україну прибули ЗРК NASAMS та Aspide

США придбають для України системи протиракетної оборони

Україна отримала нові зенітні ракетні комплекси (ЗРК) — норвезько-американський NASAMS та іспанський Aspide.

Про це у твіттері повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

«Подивіться, хто тут! ЗРК NASAMS і Aspide прибули в Україну! Ця зброя значно посилить українську армію і зробить наше небо безпечнішим. Ми продовжимо збивати ворожі цілі, які нас атакують. Дякуємо нашим партнерам: Норвегії, Іспанії та США», — написав він.

Нагадаємо, що наприкінці серпня Пентагон уклав контракт з компанією Raytheon на виробництво перших двох батарей ЗРК NASAMS для України, рішення про виділення ких було оголошено 1 липня А 24 серпня США оголосили про рішення виділити Україні ще шість батарей NASAMS у рамках рекордного пакета допомоги вартістю близько 3 мільярдів доларів.

NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System (раніше перша N розшифровувалось як «Norwegian») — національна (норвезька) вдосконалена ракетна система земля-повітря) — система протиповітряної оборони — спільна розробка американської компанії Raytheon і норвезької Norsk Forsvarteknologia (зараз Kongsberg Defence).

У ході свого розвитку зенітний ракетний комплекс змінив три покоління та може споряджатися зенітними ракетами різного типу та зокрема різної дальності. Згідно з доступними у відкритих джерелах відомостях стандартна ракета AMRAAM має дальність ураження до 25 км (деякі джерела вказують «понад 15 км») і 40 км для версії з розширеною дальністю дії. Максимальну висоту ураження цілей для ЗРК NASAMS 2 називають до 21 км.

NASAMS 3 поставляється з оновленою станцією Fire Distribution Center, яка має ергономічні поверхні керування та три великі плоскі дисплеї. Перероблена пускова установка Mk 2 може стріляти ракетами малої дальності AIM-9X Sidewinder Block II та ракетами AMRAAM-ER, на додаток до AIM-120 AMRAAM. AMRAAM-ER — це модернізація з розширеною дальністю дії на основі ракетного двигуна Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) в парі з головкою самонаведення AMRAAM, що розширює зону дії внаслідок збільшення максимальної дальності на 50 відсотків і збільшення максимальної висоти на 70 відсотків. У травні 2019 року AIM-9X Block II був випробуваний з пускових установок NASAMS в космічному центрі Андойя в Норвегії.

У жовтні 2021 року компанія Raytheon оголосила, що NASAMS 3 буде отримає GhostEye MR, новий радар з АФАР середнього діапазону S-діапазону на основі технології GhostEye (раніше LTAMDS), розробленої для системи MIM-104 Patriot.



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію