США замовили перші дві батареї ЗРК NASAMS для України

США замовили перші дві батареї ЗРК NASAMS для України

Пентагон 26 серпня уклав контракт на 182,3 млн дол. з компанією Raytheon Missiles and Defense на постачання перших двох з восьми анонсованих батарей ЗРК NASAMS для України.

Контракт включає навчання та матеріально-технічну підтримку, повідомляє Міноборони США.

«NASAMS — це найновіший комплекс у різноманітному наборі засобів протиповітряної оборони, який ми постачаємо в Україну», — сказав заступник міністра оборони США з питань придбання та забезпечення Вільям А. Лаплант. «Це перевірені системи, які реально змінять ситуацію на полі бою», — додав він.

Зазначається, що ця закупівля є частиною третього пакета Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI), оголошеного 1 липня, згідно з яким було виділено 820 мільйонів доларів на безпекову допомогу Україні. Цей пакет USAI, окрім постачання двох батарей ЗРК NASAMS, також включав до 150 000 снарядів 155-мм артилерійських боєприпасів і чотири контрбатарейні радари.

Орієнтовний термін завершення контракту з виготовлення ЗРК — 23 серпня 2024 року.

Нагадаємо, що 24 серпня США оголосили про виділення рекордного пакета військової допомоги в рамках USAI, загальною вартістю близько 3 мільярдів доларів. Серед іншого він включає шість додаткових батарей Національних передових зенітно-ракетних систем (NASAMS) з додатковими боєприпасами.

У рамках USAI США закуповує нове озброєння у промисловості, на відміну від програми «президентського вилучення» — Presidential Drawdown (PDA), яку Міністерство оборони США використовує для постачання в Україну озброєння зі своїх запасів.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»