Шольц висловився щодо надання Україні ракет Taurus

Taurus KEPD 350K

Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив, що Німеччина не має наміру надавати Україні крилаті ракети Taurus KEPD 350K, оскільки не хоче, щоб німецька зброя застосовувалась для атак території Росії. Однак є багато ознак того, що це рішення не остаточне.

Інформація, оприлюднена німецькими ЗМІ 1 липня 2023 року, ні для кого не повинна бути несподіванкою, пише Defence24. Від початку війни німці намагалися, щоб їхня зброя використовувалася українцями лише для оборони, а аж ніяк не для нападу на об’єкти в межах Російської Федерації. Особливо дискусійними в цьому випадку були крилаті ракети Taurus, дальність яких перевищує 500 км. Тож вони мають можливість вражати цілі, розташовані в глибині Росії. Теоретично вони здатні долетіти до Москви.

На початку червня 2023 року міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив про відмову від передачі України Taurus «в осяжному майбутньому». Подібну думку зараз висловив канцлер Олаф Шольц в інтерв'ю телеканалу ARD. Відповідаючи на питання про можливість передачі Україні крилатих ракет Taurus, він пояснив, що запити української сторони ретельно аналізуються, однак: «Для нас є принцип, який я розділяю з президентом США, — ми не хочемо, що б ту зброю, яку постачаємо, використовувалися для ударів по території Росії».

Втім, питання залишається на столі, оскільки запит на передачу ракет дальньої дії Україна зробила лише у травні 2023 року. Про це повідомляє як українське інформаційне агентство Укрінформ, так і газета Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Думка, висловлена Пісторіусом і Шольцем, не повинна бути остаточною. За українським запитом стоїть велика група німецьких військових фахівців. Вони, серед іншого, зазначають, що українці вже отримали авіаційне озброєння далекої дії від Великої Британії. Британці передали свої крилаті ракети Storm Shadow, які використовувалися, наприклад, під час успішної атаки 22 червня 2023 року на міст біля Чонгара, що сполучає Крим з материковою Україною. Британські ракети мають радіус дії понад 400 км, тому німці не зробили б жодного прориву, передачею ракет Taurus.



Тим більше, що про передачу ракет SCALP-EG (французька версія Storm Shadow) заявила й Франція. Тож Україна має таку зброю, але її кількість недостатня для війни з Росією. Усім відомо, що британці не в змозі забезпечити всі потреби України, тому іншим країнам так важливо підтримувати забезпечення ЗСУ крилатими ракетами.

У цьому дуже допомогли б ракети Taurus. Їх створив німецько-шведський консорціум Taurus Systems, який є спільним підприємством MBDA Deutschland (67% акцій) і SAAB Dynamics (33%). Ракети Taurus легко інтегруються з літаками. Наразі для їх застосування пристосовані літаки Eurofighter (іспанські та німецькі), F/A-18 Hornet (іспанські) та F-15K Slam Eagle (південнокорейські).

Taurus побудовані за технологією стелс і рухаються зі швидкістю трохи меншою за швидкість звуку. Наведення здійснюється за допомогою системи GPS, що підтримується інерціальною навігаційною системою, електрооптикою стеження за місцевістю та радіовисотоміром. Такий набір датчиків дозволяє здійснювати політ на висоті 30-40 м і атакувати цілі з точністю до 3 м (навіть у середовищі, де сигнали GPS порушуються).

Тому «Таурус» ідеальний для руйнування кримських мостів, тим більше, що його боєголовка важить аж 481 кг (при вазі ракети 1400 кг).