Ще рік Україні доведеться воювати без літаків

F-16

Очікується, що перша група з шести українських пілотів завершить навчання на винищувачах американського виробництва F-16 не раніше наступного літа.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням високопоставлених українських урядових та військових чиновників, які прокоментували серію затримок у програмі навчання пілотів.

Після того, як початок навчання кілька разів відкладався, Україні, ймовірно, доведеться витримати ще один рік без винищувачів, які, як сподіваються в Києві, забезпечать значну військову перевагу на тлі повільного контрнаступу та допоможуть краще захистити цивільне населення від російської авіації, ракетних та безпілотних ударів.

Раніше, Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний розкритикував західних партнерів за очікування від широкомасштабного контрнаступу українських військ без сучасної авіації.

Нагадаємо, що на саміті лідерів НАТО, у липні, офіційні особи Данії та Нідерландів оголосили, що дев’ять країн — Британія, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія та Швеція — беруть участь у «коаліції Ф-16» і що навчання розпочнеться в серпні.

У серпні стало зрозуміло, що плани все ще формуються. Данія та Нідерланди остерігаються вдаватися до конкретизації обсягу, масштабу чи часу підготовки.

Міністерство оборони Данії відмовилося коментувати, скільки часу триватиме програма, або відповідати на запитання про можливі затримки. Уряд Нідерландів працює з Румунією над створенням навчального центру в Румунії, але це займе час.



Речник Міноборони Нідерландів підполковник Марк ван де Бек сказав, що деталі ще уточнюються. Ключовою проблемою, за його словами, є нестача навчально-тренувальних літаків F-16 в Європі. Нідерланди, наприклад, перебувають у процесі переходу на більш досконалі F-35 і перемкнути фокус навчання з F-16.

«Щоб навчити пілота-винищувача, вам також потрібні пілоти-винищувачі», — сказав Ван де Бік. «Це дорого, і менші країни вже не мають такого потенціалу». Він наголосив, що навчити людину керувати F-16 у бойових умовах — складне завдання, яке має виконуватися крок за кроком.

Українські офіційні особи часто запитували, чому США, маючи набагато більшу кількість інструкторів, не проводять навчання на авіабазі «Люк» в Аризоні. Ця програма триває сім місяців

Тепер адміністрація Байдена оголосила, що бере зобов’язання провести навчання, якщо після запуску програми виявиться, що навчальний потенціал європейських країн не зможе відповідати потоку українських пілотів. «Ми готові навчати українських пілотів у Сполучених Штатах, якщо це буде потрібно, і якщо кількість пілотів перевищить те, що в змозі зробити Європа», — сказав американський чиновник.

Представники США також заявили, що адміністрація швидко схвалить передачу літаків Україні країнами-партнерами, як тільки ці угоди будуть готові, як того вимагає законодавство США.

Великобританія, яка не літає на F-16, планує забезпечити для українських пілотів наземну та початкову льотну підготовку, заклавши основу для більш спеціалізованої підготовки, яку очолюють уряди Нідерландів і Данії. Британський чиновник сказав, що британський уряд запропонував навчати українських пілотів на винищувачі Typhoon Королівських ВПС, але Київ обрав F-16.



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію