Президент другий місяць блокує закон про визнання загиблих в навчальних центрах бойовими втратами

ракетний удар по 184 нц

Скалічені під час ракетних ударів по навчальних центрах військові не можуть оформити інвалідність, а родини загиблих отримати статус члена сім’ї загиблого захисника та пільги.

Щоб виправити цю несправедливість 13 липня Верховна Рада схвалила законопроєкт № 9110. Водночас він вже другий місяць перебуває на підпису у Президента і станом на 13 вересня будь-яке рішення стосовного нього відсутнє.

Згідно з 94 статтею Конституції, Президент зобов'язаний протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону або підписати його або ветувати (повернути зі своїми вмотивованими та сформульованими пропозиціями до Верховної Ради для повторного розгляду).

Стаття 94 також визначає, що якщо Президент протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, він вважається схваленим Президентом, має бути підписаний та офіційно оприлюднений.

Нагадаємо, що у пояснювальній записці до схваленого зазначається, що країна-агресор неодноразово завдає ракетних ударів по військових навчальних частинах. Внаслідок цього значна кількість українських військових загинули або отримали каліцтво. Лише від одного ракетного удару по «Десні» 17 травня 2022 року загинуло 87 осіб. Про що особисто повідомляв Володимир Зеленський.

Членам сімей військовослужбовців, які загинули під час проходження служби або навчання у військових навчальних частинах, по яких були завдані ракетні, артилерійські, авіаційні удари, було видано висновок ВЛК, що травми отримані при виконанні обов’язків військової служби під час воєнного стану та стали причиною смерті, що пов’язана із захистом Батьківщини.

Проте, на сьогодні відсутні правові підстави для видачі таким військовослужбовцям, а також сім’ям загиблих документів про безпосередню участь у заходах забезпечення оборони України, та відповідно надання статусів осіб з інвалідністю внаслідок війни або сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Виправити це має законопроєкт № 9110, що очікує президентського підпису.



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію