Загиблих і скалічених у навчальних центрах прирівняли до втрат на передовій, — закон

ракетний удар по 184 нц

Значна кількість українських військових загинули або отримали каліцтво від російських ударів по навчальних центрах. Водночас поранені не були визнані інвалідами війни, а родини загиблих не отримали статус члена сім’ї загиблого захисника та відповідно пільг.

Щоб виправити цю несправедливість 13 липня Верховна Рада схвалила законопроєкт № 9110.

У пояснювальній записці зазначається, що країна-агресор неодноразово завдає ракетних ударів по військових навчальних частинах. Наймасштабніші удари були завдані по 184-му навчальному центру (Львівська область) та 169-му навчальному центру «Десна» (Чернігівська область) та деяких інших частинах.

Через ці удари загинула значна кількість військовослужбовців, а значна кількість стали особами з інвалідністю, внаслідок отриманого поранення, контузії, каліцтва, травми або захворювання. Нагадаємо, що лише від одного ракетного удару по «Десні» 17 травня 2022 року загинуло 87 осіб. Про що повідомляв Президент Володимир Зеленський.



Членам сімей військовослужбовців, які загинули під час проходження служби або навчання у військових навчальних частинах, по яких були завдані ракетні, артилерійські, авіаційні удари, було видано висновок ВЛК, що травми отримані при виконанні обов’язків військової служби під час воєнного стану та стали причиною смерті, що пов’язана із захистом Батьківщини.

Проте, до сьогодні були відсутні правові підстави для видачі таким військовослужбовцям, а також сім’ям загиблих документів про безпосередню участь у заходах забезпечення оборони України, та відповідно надання статусів осіб з інвалідністю внаслідок війни або сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Схвалений 13 липня законопроєкт унормовує:

  • віднесення до категорії осіб з інвалідністю внаслідок війни військовослужбовців, які отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання, що призвели до інвалідності під час виконання обов’язків військової служби у військових частинах або навчання у вищих військових навчальних закладах, закладах вищої освіти, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки, внаслідок завданих у період військової агресії Російської Федерації проти України з 24 лютого 2022 року по відповідних військових частинах та навчальних закладах/закладах освіти ракетних, артилерійських, авіаційних ударів;
  • надання статусу сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України сім’ям військовослужбовців, які померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва, травми або захворювання, одержаних під час завданих у період військової агресії Російської Федерації проти України з 24 лютого 2022 року по відповідних військових частинах та навчальних закладах ракетних, артилерійських, авіаційних ударів;
  • забезпечення надання соціальних гарантій вищезазначеним військовослужбовцям, які належать до осіб з інвалідністю внаслідок війни, та сім’ям загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Наразі схвалений Радою закон вже підписав Голова Верховної Ради і 14 липня він був направлений на підпис до Президента України. Закон має набрати чинність через три місяці з дня опублікування. За цей час Кабміну необхідно оновити підзаконні нормативно-правові акти.