В ЗСУ мало жінок командирів, — держсекретарка Міноборони

В ЗСУ мало жінок командирів

Ми фактично не маємо жінок на посадах командирів хоча б роти. Потрібно подолати стереотип «жінка не може командувати», — заявила держсекретарка Міноборони Людмила Дараган.

Про це посадовиця заявила під час виступу на сьомому Українському жіночому конгресі у Києві, повідомляє Міністерство оборони України.

«Ми маємо доволі прогресивне законодавство, але дуже часто воно лише встановлює загальну рамку. Гендерна політика на місцях, в конкретній частині, має отримати наповнення змістом. Для цього дуже важливі тренінги для командирів та активна роз’яснювальна робота. Ми працюємо за цим напрямом і впроваджуватимемо відповідну політику», — зазначила вона.

За словами держсекретарки, для ширшого залучення жінок до війська слід подолати гендерні стереотипи та розширити можливості. Насамперед збільшити кількість жінок на посадах командирів підрозділів та усунути штучні проблеми щодо просування по службі в бойових частинах.

«Ми маємо сьогодні певний перекіс. Є багато жінок на посадах фінансисток, працівниць кадрових підрозділів, юристок, але ми фактично не маємо жінок на посадах командирів хоча б рівня роти. І це не залежить від фаховості, професіоналізму чи особистих якостей. На жаль, поки що це питання виключно стереотипів. Ми вже подолали стереотип про те, що жінка не може воювати. Тепер потрібно подолати стереотип «жінка не може командувати», — наголосила Людмила Дараган.

«Ми маємо не забувати, що з 2014 року кількість жінок в армії зросла на 21 тисячу. Жінки активно йдуть в ЗСУ і служать на бойових посадах. В Міністерстві оборони ми зараз робимо дуже активні кроки для того, щоб впровадити політику гендерної рівності. Подивіться на керівництво Міноборони — у нас дві посади заступниць міністра обіймають жінки, держсекретарка — теж жінка. Тобто, починаємо зверху і впроваджуємо донизу. Але в нас попереду великий шлях», — сказала Дараган.

Нагадаємо, що наразі чисельність жінок у ЗСУ складає 62 062 осіб або 7,3 % від загальної чисельності, з них військовослужбовців – 43 479 осіб або 5,3 %. При цьому на керівних посадах перебуває 5160 військовослужбовців-жінок (офіцерів – 2890 осіб, сержантів – 2270 осіб).