Керована міна від ДержККБ «Луч»

Керована міна від ДержККБ «Луч»

Керована міна – цікава розробка високоточної зброї, яка вперше була показана керівництву країни у 169-му навчальному центрі ЗСУ і загубилася в тіні більш іменитих "залізяк". Хоча вона явно заслуговує окремого і більш пильної уваги. Раніше ця керована міна демонструвалася лише на зарубіжних виставках озброєнь. А точніше сказати – на двох польських виставках МSPO 2013 і МSPO 2014 в м Кельце (на фото).

Напевно, прийшов час показувати її українське коріння – і вже 11 травня вона таки з'явилася на виставкових стелажах, серед інших зразків високоточної зброї ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч".

На даний момент можу стверджувати, що головним лобістом цього проекту є не українська, а польська сторона. Українське підриємство зацікавлене в застосуванні українських високоточних боєприпасів у рамках польського проекту по створенню самохідних мінометів.

Як відомо, польська компанія Huta Stalowa Wola (HSW) реалізує проект зі створення і виробництва 120-мм мінометної системи під назвою Rak.

Заявлена скорострільність системи – до 10-12 пострілів на хвилину. Вертикальні кути наведення міномета – від -3 ° до + 85 °; горизонтальні – без обмежень. Башти Rak з 120-мм мінометами можуть встановлюватися як на гусеничні, так і на колісні шасі (зокрема, на БТР Rosomak).

Броньоване колісне або гусеничному шасі дає бойовій машині можливість швидко виходити на позицію і залишати її, а нові більш досконалі міномети здатні ефективно вражати цілі за мінімальний час і з мінімальною витратою боєприпасів. При застосуванні керованих мін - і з першого пострілу.

Українська керована міна під цю систему - важлива родзинка. Розроблена ДП "ДержККБ "Луч" керована 120-мм міна з лазерним напівактивним самонаведенням (перша версія виробу), за заявою розробників, здатна забезпечити гарантовану поразку широкого спектра цілей.

керована міна

Імовірність ураження цілі з першого пострілу – 0,75 - 0,8. Маса міни – 16,8 кг. Тип бойової частини – кумулятивна. Максимальна дальність ураження цілі стандартної міною становить близько 8 кілометрів. При використанні хв з додатковим реактивним двигуном цей показник збільшується до 12 км.

Звичайно, такий автоматичний 120-мм міномет за умови серійного виробництва керованих хв і всіх елементів цього комплексу озброєння (чи то на базі МТ-ЛБ або БТР-4) був би вкрай корисний для армії України. Але у мене немає інформації, що ця розробка включена в наш Держоборонзамовлення.

Висока ймовірність, що вона буде доводитися до серійного виробництва на польські гроші і для польського замовника - як основного інвестора.

Можливо, інтерес української армії оформиться пізніше. Наприклад, як з ПТРК "Стугна" – пройшов певний час, вже і Президент, і начальник Генерального штабу, і майже всі політики і журналісти вивчили, що є у нас в "оборонці" такий виріб – хоча цей ПТРК поставляється на експорт як мінімум років п'ять...

У "Десні" Петро Порошенко заявив, що Україна використовує перемир'я для переозброєння військ і посилення армії: "Ми скористалися цим періодом тимчасового затишшя, і можу сказати, що на окремих танконебезпечних напрямках ці протитанкові комплекси "Стугна" вже є".

Звичайно, краще пізно, ніж ніколи. Але ще краще - вчасно.

Сергій Згурець, Defense Express


довідник озброєння і військової техніки