Українська армія не повинна виглядати огризком радянської - Віталій Гайдукевич

Українська армія не повинна виглядати огризком радянської, - Віталій Гайдукевич

Представник групи розробників форми для української армії Віталій Гайдукевич розповів Фокусу про те, які елементи обмундирування запозичили у Української галицької армії, як держава зможе економити, уніфікуючи форму для всіх військ і силових структур, і чому необхідно ввести кілька нових звань. Він підкреслює, що всі ці пропозиції - поки лише проект, їх ще належить юридично оформити. Однак, схоже, що волонтерів почули: ці ініціативи підтримує президент. Можливо, щось зміниться вже з 2016 року.
Знаки Беретні знаки


Сяючий хрест

- Чотирипроменеві зірка - сяючий хрест - використовувалася за часів Скоропадського, - розповідає Віталій Гайдукевич. - До уніформістики під час перших визвольних воєн в 1917-1921 роках найбільш системно підходив тільки він: при Скоропадському розробили парадну форму, знаки відмінності і погони. Цікаво, що вже в нинішній Україні, в 1992 році, група розробників пропонувала дизайн чотирипроменеві зірки. Але тоді не було політичної волі для її введення, і весь цей час проект пролежав у шафі.

Це був символ, практично ідентичний тому, що пропонується зараз?

- Ми трохи змінили дизайн, в 92-му зірка була трохи більш плоскою. А так так, все це вже було.

Інші знаки відмінності передбачається як то змінити-?

- Головне завдання - відійти від радянського і пострадянського періоду в цілісному сприйнятті образу військового. Якщо подивитися на те, як одягнені військові пострадянських країн, які у них знаки розрізнення, побачимо, що всі вони схожі, як однояйцеві близнюки. У той же час, скажімо, в Литві ще на зорі їх незалежності надійшли радикально: документально розформували всі частини, які залишилися після Радянського Союзу і свою литовську армію набирали, грубо кажучи, з нуля. Тим самим вони обрубали радянський зашморг, зробили нову форму, у них в офіційних документах чітко зафіксовано, що вони є правонаступниками литовської армії, що існувала до радянської та німецької окупації.

Ви займаєтеся ще й розробкою парадної форми?

- Так. У нас парадна і повсякденна форма нічим не відрізняються. Кітель буде одного крою для всіх силових структур. Парадка відрізняється виключно сорочкою: в парадному варіанті присутня біла сорочка, в повсякденній, робочій - пастельних відтінків. З кольором ще не визначилися, бо треба знати номенклатуру тканин, а з цим у нас поки проблеми.

Зараз проходить етап затвердження кітеля поліції. Наших патрульних зараз всі бачать в робочій формі, грубо кажучи, це аналог польової форми армії. Але в поліції буде ще й кітель - форма, в якій працюють не патрульні, а, наприклад, офісні співробітники міністерства або управлінь. Цей кітель поки не почали відшивати, оскільки президент ще не підписав закон про поліцію.
Кітель СВ Кітель ПС Кітель ССО
Проект передбачає позиціонування форми військовослужбовців за видами Збройних Сил. Зараз їх три, але вже практично прийнято рішення про створення четвертого виду - Сил спеціальних операцій, до яких увійдуть полки спеціального призначення Сухопутних військ, частина Високомобільних десантних військ та окремих елітних підрозділів ВМС. Уніформа Сухопутних військ захисного зеленого кольору, Повітряних Сил - сіро-синього, ССО - сіро-сталевого.

Уніфікація

Ви говорили про те, що уніфікація форми допоможе заощадити. Пробували підрахувати, про яку суму йдеться?


- Не пробували. Для початку потрібно зрозуміти, скільки буде коштувати тканина. Зрозуміло, що уніфікація дозволить економити. Плюс до цього ми, наприклад, міняємо концептуальний підхід до погона. Це буде тканинна муфта, а не цей пластиковий ідіотизм, яке у офіцерів на плечах стирчить. На сорочці і на кітелі буде погонний хлястик, на який надівається тканинна муфточка. Можна буде зняти її з кітеля і надіти на сорочку. Вона зручніше, гнеться і природніше виглядає на плечах.

Тобто моменти спрощення і відмови від зайвих елементів у формі є. Той же кашкет. Він буде єдиного зразка для всіх: від солдата до генерала армії. Якщо ми на солдатському кашкеті найпростіший штурм-ремінець міняємо на офіцерський, кашкет стає офіцерським. Додаємо на околиші ще один декоративний елемент - виходить кашкет середньої офіцерського ланки. Якщо на козирок додаємо дубове листя, він стає генеральським. Індивідуальних кашкетів, які наші генерали полюбляють собі шити, більше не буде.

Тобто все стандартно, як в НАТО?

- Повна калька. Ми дивилися, як це роблять у цивілізованих країнах, і просто запозичили принцип підходу до уніформи. Дивились і з естетичної точки зору - хто виглядає красивіше і елегантніше. Програма-максимум - щоб було не гірше, а бажано краще.

Скільки часу займе впровадження нової уніформи?

- Є два моменти. Політичне рішення - президент його прийняв. Відразу ж включається другий момент: наскільки наші можливості дозволяють це зробити швидко. Зрозуміло, що включається фактор грошей, потрібно вишукати ресурси.

Я допускаю, що процес буде розтягнутий в часі. Наприклад, погони було б логічно замінити всієї армії відразу, адже не може бути так, що авіаторам ми дали ромбіки, а всі інші ходять із зірками. Але для цього потрібно провести тендер по тканинах, оскільки погон робиться з тієї ж тканини, що і кітель. Потрібно зрозуміти, яким буде остаточний колір, що у нас може бути вироблений, повинна бути запущена хоча б перша закупівля, щоб було з чого шити погони. Потім по ходу справи, починаючи з вищого складу або осіб, які беруть участь в офіційних заходах, контактах із закордонними колегами, підшивати вже і кітелі. Мені здається, що перейти на нові погони можна буде з нового року, а до середини наступного літа можна поступово переодягнути в кітелі нового крою людей від рівня командира батальйону. Але це питання потрібно задавати Міноборони.

Зараз пріоритет забезпечити армію бойовим костюмом?

- Я думаю так. Пріоритет - потреби бійців на фронті. Однак тут потрібно шукати компроміс. З одного боку, є пріоритетні завдання, а з іншого - питання ідеології: українська армія повинна виглядати української, а не огризком радянської.

Передбачається змінити деякі військові звання. Які саме?

- Наше суспільство істерично вчепилося в хорунжого, якого згадав президент. При цьому проігнорувало бригадного генерала, про якого президент теж говорив. За нинішньою класифікацією він у нас взагалі відсутній, у нас бригадами командують полковники. І це нонсенс: ми відмовилися від дивізій, ввели таку одиницю, як бригада, але при цьому не ввели звання бригадного генерала. Ключовий момент у тому, що ми йдемо у бік уніфікації зі стандартами НАТО. Але при цьому, якщо подивитися на кількість зірок на погонах, умовно кажучи, генерал-полковника, побачимо, що він за своїм статусом і рівнем відповідальності в армії займає нішу чотиризіркового генерала, наприклад, американського. У того ж Степана Півторака (Міністр оборони України) три зірки, а у його західного колеги з тим же рівнем відповідальності - чотири. Тобто ми знаходимося в радянській системі координат.
Погони Погони Погони
Пропоновані знаки розрізнення для нині діючої системи військових звань. Проект військової реформи припускає ліквідацію звання "прапорщик". Пропонується, що стане більше сержантів - унтер-офіцерів. Звання "хорунжий" в якості першого офіцерського чину чітко вкладається в національну традицію. Разом з тим введення стовідсотково архаїчної системи військових звань початку 20 століття навряд чи прижилося б. Тому пропонуються тільки дві історичні цитати: "хорунжий" замість молодшого лейтенанта і "осавул" замість підполковника.

Капрали і хорунжі

А що з хорунжим?


- З хорунжим схожа історія. У тих же американців лейтенант - звання дворозрядне. У совку чомусь було три розряди, з'явився якийсь молодший лейтенант. Добре, але у нас же була ще й наша, українська традиція військових звань, і за 25 років незалежності ми в цю сторону взагалі не дивилися, що є дикістю. У Української галицької армії хорунжий знаходився саме на позиції молодшого лейтенанта. Оскільки у нас було кілька держав - УНР, ЗУНР, кілька армій, ми беремо з різних армії і різних традицій - Західної та Центральної України - елементи, об'єднуємо їх в одне, щоб була спадкоємність. На генеральському гонитві, наприклад, буде такий елемент, як зубчатка. У військових Української народної республіки цей елемент присутній на комірі, він позначав вищий офіцерський склад. Оскільки комір-стоечку зараз ніхто не носить, ми її переносимо на погон. Відмінність середнього офіцерського ланки від молодшого - плетінка на гонитві, така косичка. Вона теж має свій прототип: на початку двадцятого століття її вишивали на рукавах офіцерських кітелів. Форму цієї косички знову ж взяли з парадного погона офіцерського складу часів Скоропадського. Це якір на нашу історію.

Всі ці ініціативи користувачі Facebook почали рвати на шматки, але ніхто не звернув уваги на те, що в сержантській лінійці з'являється капрал. Наші сержанти, головні сержанти навчалися в Штатах, і вони розуміють, що варто розширити кількість сержантських позицій. На низовому рівні нам потрібно більше відповідальних людей на таких позиціях. Ця концепція давно розроблена, вона практично дійшла до затвердження міністром оборони, але потім почалася війна, всім стало не до того.

Зараз це теж поки в проекті, остаточно не затверджено. Цим питанням повинні зайнятися юристи, щоб прописати звання в нормативних актах не тільки по лінії Міноборони, а й, наприклад, Мінсоцполітики, бо це торкнеться виплат.
Головні убори Головні убори Головні убори
Дискусія ведеться з приводу повсякденного головного убору - берета, особливо берета ВДВ. Його колір каштановий, як у більшості європейських держав. Але частина військових виступає за збереження блакитного берета, апелюючи до пам'яті легендарного командувача ВДВ генерала Маргелова. Контраргументація робочої групи така: блакитний берет до України не має особливого ставлення, блакитні берети носили радянські десантники і нині їх носять ворожі десантні частини Росії, що вдерлися до України.

Інші звання залишаться незмінними?

- Є ті, хто вважає, що потрібно поміняти всі звання, перейти на ройових, чотових, бунчужних. Але це схоже на фантастику. Армії ніхто ніколи не пояснював, що це таке, вона погано знає історію. Тому заміна повного спектру буде сприйнята в багнети. Навіть на цього нещасного хорунжого люди, малоосвічені в цьому питанні, реагують негативно, мовляв, що їм, зайнятися більше нічим? Але нашу армію потрібно будувати на своїх коріннях.

У компромісною версією з'являються тільки три нові позиції: капрал, хорунжий і бригадний генерал. До речі кажучи, в поліції вже є капрали, але цього чомусь ніхто не помітив, так само як і того, що в поліції є три генеральських рангу: перший, другий і третій.

Коли армія може перейти на нові звання?

- Можу тільки припускати. Було б логічно - з нового року, бо треба пройти етапи тверджень, ознайомити війська з цими новаціями, щоб встигнути пошити погони і щоб у військах розуміли, про що йдеться.

джерело: focus.ua