Міноборони затвердило нову систему заохочувальних відзнак

Міноборони затвердило нову систему заохочувальних відзнак
Наказом Міністерства оборони № 392 від 21 листопада 2022 року встановлено нову систему відомчих заохочувальних відзнак оборонного відомства.

Варто зауважити, що не слід плутати нові відзнаки Мініоборони із запровадженою у грудні 2021 року нагородною системою Головнокомандувача Збройних Сил України.

Зокрема встановлені такі відомчі заохочувальні відзнаки Міністерства оборони України:

  • нагрудний знак «Хрест особливих заслуг»;
  • нагрудний знак «За зразкову службу»;
  • медаль «Залізний хрест»;
  • медаль «Лицарський хрест»;
  • медаль «Воєнний хрест»;
  • медаль «Хрест доблесті»;
  • медаль «За поранення»;
  • медаль «Хрест пошани»;
  • медаль «Золотий тризуб»;
  • медаль «За зміцнення обороноздатності»;
  • медаль «Зірка військового братерства»;
  • медаль «Захиснику України»;
  • медаль «За сприяння обороні»;
  • медаль «Хрест Сухопутних військ»;
  • медаль «Хрест Повітряних Сил»;
  • медаль «Хрест Військово-Морських Сил»;
  • медаль «Хрест Сил спеціальних операцій»;
  • медаль «Хрест Сил територіальної оборони»;
  • медаль «Хрест Сил логістики»;
  • медаль «Хрест Сил підтримки»;
  • медаль «Хрест Медичних сил»;
  • медаль «Хрест Десантно-штурмових військ»;
  • медаль «Хрест Військ зв’язку та кібербезпеки»;
  • медаль «Хрест ракетних військ і артилерії»;
  • медаль «Хрест Державної спеціальної служби транспорту»;
  • медаль «Воїн-миротворець»;
  • медаль «Ветеран служби»;
  • медаль «20 років сумлінної служби»;
  • медаль «15 років сумлінної служби»;
  • медаль «10 років сумлінної служби».

Наказом затверджені Положення про відомчі заохочувальні відзнаки, їх описи та ескізи.

Також наказ визначає, що нагороди Головнокомандувача, начальника Генерального штабу, командувача об’єднаних сил, командувачів видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України не можуть відтворювати відомчі відзнаки.

Хрест особливих заслуг

Відзнакою — нагрудний знак «Хрест особливих заслуг» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Збройних Сил України, а також інші особи за особливі заслуги у зміцненні обороноздатності держави, врятування життя людини та інші заслуги, які мають (мали) особливе значення для Збройних Сил України.

Особам, які нагороджені нагрудним знаком «Хрест особливих заслуг», надається право на першочергове зарахування до вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти.

За зразкову службу

Відзнакою — нагрудний знак «За зразкову службу» — нагороджуються військовослужбовці Збройних Сил України за зразкове виконання військового обов’язку, підтримання високої бойової готовності військ (сил), високу професійну майстерність, проявлену під час навчань, бойового чергування (чергування), самовідданість і стійкість, виявлені під час проходження військової служби.

Залізний хрест

Відзнакою — медаль «Залізний хрест» — нагороджуються військовослужбовці Збройних Сил України за успішне виконання бойових завдань, проявлені мужність і героїзм під час ведення бойових дій проти ворога України, в антитерористичних заходах та в операціях з підтримання миру і безпеки під час проходження служби у складі українських національних контингентів.

Лицарський хрест

Відзнакою — медаль «Лицарський хрест» — нагороджуються військовослужбовці Збройних Сил України, які в умовах з ризиком для життя проявили виняткову хоробрість під час ведення бойових дій проти ворога України, в антитерористичних заходах та в операціях з підтримання миру і безпеки під час проходження служби у складі українських національних контингентів.

Воєнний хрест

Відзнакою — медаль «Воєнний хрест» — нагороджуються військовослужбовці офіцерського складу Збройних Сил України, службова діяльність яких в мирний час або під час воєнного стану (особливого періоду) визнана винятково корисною.

У разі повторного нагородження військовослужбовцю вручається металеве зображення «Гілка дубового листя» жовтого металу, яке розміщується на стрічці медалі. Загальна кількість нагороджень не має перевищувати трьох разів.

Хрест доблесті

Відзнакою — медаль «Хрест доблесті» — нагороджуються військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу Збройних Сил України, службова діяльність яких в мирний час або під час воєнного стану (особливого періоду) визнана винятково корисною.

За поранення

Відзнакою — медаль «За поранення» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Збройних Сил України, а також особи, звільнені в запас або у відставку із військової служби зі Збройних Сил України, за особисту мужність і героїзм, самовіддані дії у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, зразкове виконання військового (службового) обов’язку в умовах, пов’язаних із ризиком для життя, які отримали легке або важке поранення.

Хрест пошани

Відзнакою — медаль «Хрест пошани» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Збройних Сил України, а також інші особи за значний особистий внесок у справу розбудови, розвитку та забезпечення життєдіяльності Збройних Сил України, досягнення високих показників у військовій, науковій, освітянській та інших сферах діяльності, бездоганну сумлінну службу (працю) та видатні заслуги перед Збройними Силами України.

Золотий тризуб

Відзнакою — медаль «Золотий тризуб» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Збройних Сил України, які досягли високих показників у бойовій і професійній підготовці, є взірцем вірності присязі та виконання військового (службового) обов’язку, успішно керують підлеглими, зразково виконують інші військові (службові) обов’язки.

За зміцнення обороноздатності

Відзнакою — медаль «За зміцнення обороноздатності» — нагороджуються особи старшого та вищого офіцерського складу та працівники Збройних Сил України, а також інші особи за особистий внесок у справу зміцнення обороноздатності держави, підтримання високої бойової готовності військ (сил).

Зірка військового братерства

Відзнакою — медаль «Зірка військового братерства» — нагороджуються особи старшого та вищого офіцерського складу, працівники Збройних Сил України, а також інші особи за вагомий внесок у справу розвитку співробітництва у військовій сфері, підтримання миру та дружніх відносин між збройними силами держав.

Захиснику України

Відзнакою — медаль «Захиснику України» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Збройних Сил України, а також інші особи за зразкове виконання військового (службового) обов’язку та інші заслуги перед Збройними Силами України.

За сприяння обороні

Відзнакою — медаль «За сприяння обороні» — нагороджуються працівники Збройних Сил України та інші особи за значний особистий внесок у справу розвитку Збройних Сил України, плідну співпрацю з Міністерством оборони України та інші заслуги перед Збройними Силами України.

Хрест Сухопутних військ

Відзнакою — медаль «Хрест Сухопутних військ» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Сухопутних військ Збройних Сил України за бездоганну службу (працю), старанність, розумну ініціативу, високі особисті досягнення у службовій (трудовій) діяльності, відмінні особисті показники у бойовій підготовці, видатні заслуги та значний особистий внесок у справу розвитку Сухопутних військ Збройних Сил України.

Хрест Повітряних Сил

Відзнакою — медаль «Хрест Повітряних Сил» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Повітряних Сил Збройних Сил України за бездоганну службу (працю), старанність, розумну ініціативу, високі особисті досягнення у службовій (трудовій) діяльності, відмінні особисті показники у бойовій підготовці, видатні заслуги та значний особистий внесок у справу розвитку Повітряних Сил Збройних Сил України.

Хрест Військово-Морських Сил

Відзнакою — медаль «Хрест Військово-Морських Сил» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Військово-Морських Сил Збройних Сил України за бездоганну службу (працю), старанність, розумну ініціативу, високі особисті досягнення у службовій (трудовій) діяльності, відмінні особисті показники у бойовій підготовці, видатні заслуги та значний особистий внесок у справу розвитку Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Хрест Сил спеціальних операцій

Відзнакою — медаль «Хрест Сил спеціальних операцій» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Сил спеціальних операцій Збройних Сил України за бездоганну службу (працю), старанність, розумну ініціативу, високі особисті досягнення у службовій (трудовій) діяльності, відмінні особисті показники у бойовій підготовці, видатні заслуги та значний особистий внесок у справу розвитку Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.

Хрест Сил територіальної оборони

Відзнакою — медаль «Хрест Сил територіальної оборони» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Сил територіальної оборони Збройних Сил України за бездоганну службу (працю), старанність, розумну ініціативу, високі особисті досягнення у службовій (трудовій) діяльності, відмінні особисті показники у бойовій підготовці, видатні заслуги та значний особистий внесок у справу розвитку Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

Хрест Сил логістики

Відзнакою — медаль «Хрест Сил логістики» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Сил логістики Збройних Сил України за бездоганну службу (працю), старанність, розумну ініціативу, високі особисті досягнення у службовій (трудовій) діяльності, відмінні особисті показники у бойовій підготовці, видатні заслуги та значний особистий внесок у справу розвитку Сил логістики Збройних Сил України.

Хрест Сил підтримки

Відзнакою — медаль «Хрест Сил підтримки» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Сил підтримки Збройних Сил України за бездоганну службу (працю), старанність, розумну ініціативу, високі особисті досягнення у службовій (трудовій) діяльності, відмінні особисті показники у бойовій підготовці, видатні заслуги та значний особистий внесок у справу розвитку Сил підтримки Збройних Сил України.

Варто зазначити, що у ЗСУ вже існує «Хрест Сил підтримки», як відзнака командувача Сил підтримки. При цьому її дизайн вельми схожий. Докладно про цю відзнаку Ukrainian Military Pages писали раніше.

Хрест Медичних сил

Відзнакою — медаль «Хрест Медичних сил» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Медичних сил Збройних Сил України за бездоганну службу (працю), старанність, розумну ініціативу, високі особисті досягнення у службовій (трудовій) діяльності, відмінні особисті показники у бойовій підготовці, видатні заслуги та значний особистий внесок у справу розвитку Медичних сил Збройних Сил України.

Хрест Десантно-штурмових військ

Відзнакою — медаль «Хрест Десантно-штурмових військ» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Десантно-штурмових військ Збройних Сил України за бездоганну службу (працю), старанність, розумну ініціативу, високі особисті досягнення у службовій (трудовій) діяльності, відмінні особисті показники у бойовій підготовці, видатні заслуги та значний особистий внесок у справу розвитку Десантно-штурмових військ Збройних Сил України.

Хрест Військ зв’язку та кібербезпеки

Відзнакою — медаль «Хрест Військ зв’язку та кібербезпеки» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Військ зв’язку та кібербезпеки Збройних Сил України за бездоганну службу (працю), старанність, розумну ініціативу, високі особисті досягнення у службовій (трудовій) діяльності, відмінні особисті показники у бойовій підготовці, видатні заслуги та значний особистий внесок у справу розвитку Військ зв’язку та кібербезпеки Збройних Сил України.

Хрест ракетних військ і артилерії

Відзнакою — медаль «Хрест ракетних військ і артилерії» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Збройних Сил України, які проходять службу (працюють) в підрозділах ракетних військ і артилерії, за бездоганну службу (працю), старанність, розумну ініціативу, високі особисті досягнення у службовій (трудовій) діяльності та відмінні особисті показники у бойовій підготовці.

Хрест Державної спеціальної служби транспорту

Відзнакою — медаль «Хрест Державної спеціальної служби транспорту» — нагороджуються військовослужбовці та працівники Державної спеціальної служби транспорту за бездоганну службу (працю), старанність, розумну ініціативу, високі особисті досягнення у службовій (трудовій) діяльності, відмінні особисті показники у бойовій підготовці, видатні заслуги та значний особистий внесок у справу розвитку Державної спеціальної служби транспорту.

Воїн-миротворець

Відзнакою — медаль «Воїн-миротворець» — нагороджуються військовослужбовці Збройних Сил України, які брали участь у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі українських національних контингентів, як національний персонал місій Організації Об’єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, операцій Європейського Союзу та НАТО не менше 60 діб, а також ті військовослужбовці, які отримали поранення, захворювання або травми під час проходження служби у складі українських національних контингентів, як національний персонал місій Організації Об’єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, операцій Європейського Союзу та НАТО незалежно від терміну перебування у них.

Повторне нагородження відзнакою не проводиться. У разі участі військовослужбовця у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки декілька разів йому вручається планка білого кольору з назвою країни, в якій проходила операція.

Допускається одночасне носіння не більше трьох планок на стрічці медалі.

Ветеран служби

Відзнакою — медаль «Ветеран служби» — нагороджуються військовослужбовці Збройних Сил України за високі показники у бойовій і професійній підготовці, зразкове виконання військового обов’язку і мають вислугу 25 і більше календарних років.

20 років сумлінної служби»

Відзнакою — медаль «20 років сумлінної служби» — нагороджуються військовослужбовці Збройних Сил України, які сумлінно і чесно виконують військовий обов’язок та мають вислугу 20 років у календарному обчисленні.

15 років сумлінної служби

Відзнакою — медаль «15 років сумлінної служби» — нагороджуються військовослужбовці Збройних Сил України, які сумлінно і чесно виконують військовий обов’язок та мають вислугу 15 років у календарному обчисленні.

10 років сумлінної служби

Відзнакою — медаль «10 років сумлінної служби» — нагороджуються військовослужбовці Збройних Сил України, які сумлінно і чесно виконують військовий обов’язок та мають вислугу 10 років у календарному обчисленні.

Відзначення медалями «10 років сумлінної служби», «15 років сумлінної служби», «20 років сумлінної служби» та «Ветеран служби» здійснюється з нагоди Дня Збройних Сил України або при звільненні військовослужбовця з військової служби в запас (відставку) за наявності в нього відповідної вислуги років у календарному обчисленні.

Особи, які раніше були нагороджені відзнаками Міністерства оборони України — медалями «За сумлінну службу» I, II, III ступенів та «Ветеран військової служби», до нагородження медалями «10 років сумлінної служби», «15 років сумлінної служби», «20 років сумлінної служби» та «Ветеран служби» — не подаються.

ЕСКІЗ типового сертифіката до відомчої заохочувальної відзнаки Міністерства оборони України

ЕСКІЗ футляра до відомчої заохочувальної відзнаки Міністерства оборони України

Порядок носіння та зберігання медалей і нагрудних знаків

1. Відомча відзнака у вигляді медалі носиться з лівого боку грудей і розміщується після знаків державних нагород України, іноземних державних нагород. За наявності в особи декількох медалей, підставою для нагородження якими є вислуга років, носиться лише та, що була вручена останньою.

2. Відомчі відзнаки у вигляді нагрудних знаків носяться з правового боку грудей і розміщуються нижче державних нагород України, іноземних державних нагород. За наявності в особи декількох нагрудних знаків носяться не більше трьох таких знаків.

Нагрудні знаки, затверджені цим Положенням, носяться в такій послідовності: нагрудний знак «Хрест особливих заслуг», нагрудний знак «За зразкову службу».

Замість нагрудних знаків та медалей нагороджений відомчими відзнаками може носити планки до них, які розміщуються після планок державних нагород України, іноземних державних нагород.

3. Носіння відзнак, якими було нагороджено особу до затвердження цього Положення, дозволяється з урахуванням вимог пункту 1 та абзацу першого пункту 2 цього розділу.

4. Нагородженому можуть бути видані дублікати відзнаки та сертифіката до відзнаки, якщо буде визнано, що їх втрата сталася внаслідок стихійного лиха, бойових дій або з інших причин, що не залежать від нагородженого та документально підтверджено.

5. Відомчі відзнаки Міністерства оборони України та сертифікати до них зберігаються в окремій кімнаті Департаменту кадрової політики Міністерства оборони України./p>