Комплекс активного захисту «Заслон»

КАЗ Заслон

Призначений для захисту стаціонарних і рухомих об’єктів від протитанкових засобів ураження з настильною та пікіруючою траєкторіями польоту незалежно від застосовуваних у них систем наведення і бойової частини.

Виробник: Державне підприємство "Базовий центр критичних технологій «Мікротек»". Вперше продемонстровано у 2003 році на виставці IDEX-2003 в Абу-Дабі. Прийнятий на озброєння Збройних Сил України в 2009 році.

Тактико-технічні характеристики

Виявлення цілі: радіолокаційне
Об'єкт встановлення: танк, БМП, БТР
Захищувана зона 150—180 град.
Швидкість протитанкових засобів, які можуть бути уражені: 70—1200 м/с
Маса маса одного модуля (залежно від рівня захищеності) 50—130 кг Сектор захисту за азимутом, град. ± 140 ± 40 150 Сектор захисту за кутом місця, град.
Споживана потужність не більше 0,2 кВт
Час готовності до роботи 0,1 хв.

КАЗ «Заслон» має автономну модульну структуру і без істотних внесень в конструкцію може бути встановлений на будь-які танки, легкі і важкі броньовані машини і стаціонарні об'єкти. Установка КАЗ «Заслон» на бронетехніку не збільшує габаритів носія. Загальна вага системи залежить від необхідного рівня захисту, тобто від кількості встановлюваних на об'єкт модулів (зазвичай від 3 до 6) при вазі одного модуля від 50 до 130 кг.

Комплекс активного захисту «Заслон» при установці на танк складається з пульта управління в башті, а також модулів захисту, в кожному з яких знаходиться по два боєприпаси з уражаючими елементами. На танку розміщується кілька таких модулів, при цьому чотири з них розміщуються на надгусеничних нішах танка, що забезпечує прихованість такої установки. У самому боєприпасі, окрім уражаючих елементів, також знаходиться радар виявлення цілі, що працює в міліметровому діапазоні. А в самому броньованому корпусі модуля, що забезпечує захист блоку КАЗ від куль стрілецької зброї і осколків, знаходиться і висувний пристрій. Його електродвигуни висувають боєприпаси з похідного в бойове положення після приведення системи в робочий режим екіпажем танка.

КАЗ Заслон

Після включення комплексу радар виявлення цілі кожного боєприпасу безперервно випромінює сигнал на дистанцію приблизно 2-2.5 м. Радарний датчик пропонує охоплення в 150-180 градусів по азимуту і с - 6 до +20 градусів по висоті, і в разі появи в цій області атакуючого об'єкта здійснюється підрив захисного боєприпасу, який створює кругове уражувальне поле високошвидкісних осколків. Після підриву одного боєприпасу з модуля в бойове положення висувається другий.

зображення © uos.ua
КАЗ Заслон

Модулі КАЗ «Заслон» мають боєприпаси захисту, які не потребують вистрілювання назустріч цілі. Це забезпечує «Заслону» виграш у часі реакції на загрозу і можливість перехоплення високошвидкісних цілей. Так, швидкодія «Заслону» порівняно з «Ареною» становить 0.001-0.005 проти 0.07 секунди. Під впливом вибухової хвилі і високошвидкісних осколків боєприпасів захисту «Заслону» кумулятивні снаряди противника детонують або змінюють траєкторію. А атакуючі боєприпаси з цільним металевим корпусом в осколковій хмарі КАЗ «Заслон» змінюють свою траєкторію і або проходять поза зоною захищуваного об’єкта, або зустрічаються з основним бронюванням під кутом, що зводить нанівець здатність уражуючого елемента заподіяти шкоду танку. КАЗ «Заслон» забезпечує захист об'єкта від атакуючих зверху протитанкових засобів ураження.

Важливою особливістю захисту «Заслону» є можливість його комплексування з динамічним захистом. Система «Заслону» також може бути використана і для захисту легких броньованих машин. Більш того, вже перевірено ефективність їх захисту від простих бронебійних і бронебійних підкаліберних снарядів малокаліберних гармат. Полегшений активний захист «Заслону-Л» представляє собою знімні модулі разового використання. Два модуля розміщуватиметься на верхній лобовій частині БМП-3 і два - по бортах у вбудованому варіанті. Полегшений «Заслон» ефективний проти гранат РПГ-7 і РПГ-9 і протитанкової керованої ракети (ПТКР).



Використані джерела:
Веб-сайт ДК "Укроборонсервіс"
Веб-сайт ДК "Укрспецекспорт"
Біла книга-2009. Збройні Сили України

довідник озброєння і військової техніки