ОГЛЯД: Рукавички тактичні шкіряні

Автор: Ігор Молодан
рукавички тактичні шкіряні

Огляд і тестування рукавичок тактичних шкіряних (РТШ), зі складу єдиного індивідуального бойового комплекту, для Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, незалежним експертом, в рамках тестування нових зразків військової форми та спорядження.

Частина 1. Огляд

Рукавички тактичні шкіряні надійшли на тестування як дослідний зразок, розроблений для ЗС України групою розробників і виготовлений за затвердженим технічним умовам ТУ У 32.9-00034022-096: 2015.

Мабуть, почну з того, що не зовсім розумію слово «тактичний» відносно до аксесуарів, одязі, спорядження і т.п. Поняття «тактика» передбачає початковий елемент в ланцюжку військової вертикалі. Отже, потрібно бути готовим до стратегічних рукавичкам? .. По мені, так доречніше даний виріб назвати: «Рукавички загальновійськові літні» або «Рукавички захисні загальновійськові літні», так як в армії ще є польотні літні рукавички, польотні зимові рукавички і т.д .

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Згідно ТУ виріб призначений для експлуатації в польових умовах в якості захисту рук від механічних пошкоджень, проте зовнішній вигляд рукавичок дозволяє засумніватися в їх ефективності захисту в бойових реаліях.

Рукавички дійсно, як і наказує ТУ, виготовлені з м'якої натуральної козячої шкіри коричневого кольору. Так само можливе виконання рукавичок в чорному кольорі. Вони приємні на дотик, відмінно мнуться і невеликі за розміром. Шкіра відмінною вичинки, на вивороті бархатиста. Вага рукавичок всього 54 грами.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Виріб складається з тасьми текстильної, тасьми еластичної, тильної частини, долонньої частини, напалку з накладкою і стрілок. На манжеті вироби пристрочена еластична тасьма для щільного прилягання до руки. У районі манжети з внутрішньої сторони пришитий шнур шириною 5-6 мм у вигляді петлі для зручності швидкого стягання намоклої рукавички і кріплення виробу до елементів спорядження.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Згідно ТУ на тильній стороні повинен знаходитися ще один ряд стягувальної еластичної тасьми, але в дослідному зразку його не виявилося. На тильній частині кожної рукавички нанесено маркування методом гарячого тиснення «ЗСУ», хто не знає, це абревіатура Збройних Сил України. На внутрішній частині в районі манжета пристрочили ярлик із зазначенням розміру виробу. Розмірна таблиця розміщена в ТУ.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Частина 2. Практичне тестування

Як зазначалося в першій частині, рукавички дуже м'які, приємні на дотик, що свідчить про хорошу вичинку козячої шкіри.

Надіваються без будь-яких проблем досить швидко, тому що не мають регулювальних застібок, кнопок, змійок тощо. Так само швидко знімаються, завдяки кріпильній петлі. Усередині нічого не тре і не коле. На руках сидять акуратно, облягаючі кисті рук за типом другої шкіри.

Кисті рук, завдяки укороченій формі рукавичок, вільно повертаються в різних напрямках без дискомфорту в районі суглобів. Пальці так само відмінно згинаються без будь-яких неприємних відчуттів. При ідеально підібраному розмірі, рукавички стануть ідеальним аксесуаром для рук. Але, це при повсякденному носінні ...

У польових умовах радість від володіння відмінним аксесуаром змінилася здивуванням. Наскільки подібні вироби здатні бути практичними в екстремальних умовах, для яких вони і призначені?

Перший тест показав їх, м'яко кажучи, слабку придатність до польових умов. Продираючись поповзом через кущі акації, то і діло доводилося діставати колючі шипи.

Далі я заліз на дерево - на долонях з'явилися потертості від жорсткої кори, верхній шар шкіри трохи стерся, хоча, рукам, потрібно визнати, було відносно безпечно, поки я в черговий раз не поранився шипом.

Скельний тест виявив недолік відсутності захисту зовнішньої частини кисті, так як зрив зі скельної породи іноді супроводжувався ударом об поруч розташовані виступи, що не завжди приємно і безпечно в таких рукавичках.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Робота з інструментом та зброєю була досить комфортна, пальці гідно відчували конструктивні особливості. Рукавички нізащо не чіплялися і відмінно впоралися з даним тестом, не дивлячись на досить швидку забрудненість внутрішньої поверхні. Турнікет накладається без будь-яких проблем, протигаз в рукавичках не ковзає, зброя відчувається відмінно, хоча відчуття курка через накладки на вказівному пальці, кілька тупувато.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

При використанні ліан, рукавички показали досить непогані результати зчеплення з деревиною, проте мотузковий тест, змусив засумніватися в надійності утримання мотузки. Мотузка прослизає, ризикуючи протерти долонну частину, неприємно нагріваючи долоню тертям.

фото Ігора Молодана фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

У воді рукам в рукавичках досить комфортно, якщо взагалі доречно таке поєднання слів. Мокрі рукавички так само зручно сидять на руках і легко, завдяки петлям, знімаються для просушування. Сушаться рукавички, через тонку шкіру, відносно не довго, але потрібно дотримуватися певних правил і перед повним висиханням, хоча б раз натягнути їх для надання форми і виключення зсихання.

Вогонь на шкіру діє стандартно. Шкіра при відносно тривалому впливі морщиться, але не прогорає, хоча руки обпікає.

Через пару днів шов в районі великого пальця почав розходиться, але враховуючи те, що це дослідний екземпляр, можна зробити знижку на відсутність відповідального за якість пошиття. До речі, через кілька днів активного користування, одна з петель відірвалася.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Висновки

В цілому, модель заслуговує уваги, але з внесенням нижче перерахованих рекомендацій. З користувацької частиною рукавички справляються відмінно, тоді як екстремальні умови експлуатації вони по ряду причин програють. Рукавички в такому вигляді можуть бути цікаві з практичної точки зору для льотного складу, але ні як не для загальновійськових підрозділів.

Рекомендації

1. Зробити накладки з додаткового відрізка шкіри замшею назовні на долоні і в районі нижніх фаланг пальців.

2. Зробити м'які вставки на тильну частину кисті і фаланг пальців.

3. Шви робити міцнішими, особливо у місці приєднання петлі.

Джерело

Посилання на оригінал обов'язкове. Публікація і фотографії захищені авторським правом і не можуть бути використані в комерційних цілях без узгодження з правовласником molodan@email.ua

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.