Командувач ПС ЗС України про рік Повітряних Сил

Сергій Дроздов, командувач Повітряних Сил ЗС України
Ukrainian Military Pages фото © Sergey Smolentsev (spotters.net.ua)

2016 рік оголошено роком Повітряних Сил. Про відновлення озброєння та техніки ППО розповів командувач Повітряних Сил ЗC України генерал-лейтенант Сергій Дроздов.

Сьогодні Повітряні Сили у взаємодії з іншими видами Збройних Сил України виконують визначені завдання щодо стримування збройної агресії противника. Це передусім прикриття важливих об’єктів держави, угруповань своїх військ від ударів засобів повітряного нападу противника.

Для більш ефективного використання сил і засобів було здійснено передислокацію авіації, висування підрозділів зенітних ракетних і радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України до нових районів бойового призначення.

У 2016 році підготовка Повітряних Сил Збройних Сил України буде спрямована на подальше нарощування та вдосконалення спроможностей для виконання поставлених завдань у складі міжвидових угруповань військ, протиповітряної оборони країни з урахуванням бойового досвіду, набутого в ході проведення антитерористичної операції.

Задля підвищення боєздатності підрозділів зенітних ракетних військ 2016 року сплановано низку навчань, що проводитимуться «дуельним» способом.

При підготовці бойових обслуг підрозділів зенітних ракетних військ основна увага акцентуватиметься на відпрацюванні під час практичних заходів навчальних питань в умовах швидкоплинних змін обстановки. В умовах сьогодення заходи підготовки щодо підвищення живучості підрозділів зенітних ракетних військ будуть спрямовані на тренування у здійсненні маневру на нові позиції і дії із засідок, зокрема виконання завдань «кочівними» вогневими засобами. Тому в межах цих навчань 100 відсотків мобільних та, вперше в історії незалежності України, окремі стаціонарні підрозділи зенітних ракетних військ здійснять маневри в нові позиційні райони.

Якщо підготовка командирів усіх ланок зенітних ракетних військ буде спрямована на вдосконалення практичних навичок у плануванні та веденні бойових дій в умовах дефіциту часу та складної повітряної і наземної обстановки, то підготовка всіх категорій військовослужбовців буде зосереджена на опануванні принципу універсальності та взаємозамінності.

Цього року через відсутність полігона для виконання бойових стрільб підрозділів зенітних ракетних військ проводитиметься робота з вивчення можливості використання в інтересах зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗС України полігона ВПС Збройних Сил Республіки Болгарія.

Що стосується авіації Повітряних Сил Збройних Сил України, то 2016 навчального року всі заходи бойової підготовки будуть спрямовані на забезпечення необхідного рівня бойової готовності авіаційних військових частин. Передусім це підготовка льотного складу до виконання завдань за призначенням удень та вночі у простих і складних метеоумовах. Визначені екіпажі авіаційних бригад спільно з бойовими розрахунками зенітних ракетних та радіотехнічних підрозділів цілодобово несуть бойове чергування в системі ППО держави.

Минулого року Командуванням Повітряних Сил опрацьовано та надано до Озброєння Збройних Сил України пропозиції до проекту Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння та військової техніки на 2016–2020 роки. Робота проведена за всіма напрямами родів військ щодо підвищення справності як авіаційної, зенітної ракетної, радіотехнічної, так і спеціальної техніки та озброєння.

Ukrainian Military Pages

Що стосується зенітних ракетних військ, то на сьогодні вже освоєно середній ремонт із продовженням ресурсу до 7 років для ЗРК С-300, ремонт за технічним станом із продовженням ресурсу до 5 років для ЗРК «Бук М1». Ведеться робота щодо продовження ресурсних показників зенітних керованих ракет до ЗРК С-300 та «Бук М1» до 30 років.

Для покращання експлуатаційних та тактико-технічних характеристик, розвідувальних та маневрених можливостей зенітного ракетного озброєння передбачається сполучення ЗРК та командних пунктів систем ЗРК із РЛС вітчизняного виробництва. Також проводиться модернізація ЗРК С-300 та «Бук М1».

Також планується проведення робіт із розробки вітчизняного зенітного ракетного комплексу середньої дальності та розробки вітчизняних приладів надвисокої частоти з метою зменшення залежності від комплектуючих з Російської Федерації.

Позитивні зрушення в цьому питанні є й у радіотехнічних військах. Проведена в цьому напрямі робота уможливила прийняття на озброєння кількох типів нових та модернізованих радіолокаційних станцій вітчизняного виробництва та сучасних засобів автоматизації. Сьогодні вітчизняними підприємствами-виробниками радіолокаційного озброєння проводяться дослідження щодо модернізації парку рухомих радіовисотомірів та створення нової радіоелектронної техніки для потреб радіотехнічних військ.

Модернізація зокрема передбачає заміну застарілої елементної бази на сучасну, автоматизацію процесів обробки інформації, збільшення точності визначення координат об’єктів, зменшення вартості експлуатації та покращання показників надійності РЛС, збільшення дальності виявлення повітряних об’єктів.

На сьогодні в авіації Повітряних Сил експлуатуються вже прийняті на озброєння Збройних Сил України близько 30 модернізованих літаків типу МіГ-29, Су-25 та Л-39, 6 модернізованих тренажерів літаків МіГ-29, Л-39, вертольота Мі-8. У 2015 році з авіаремонтного заводу отримано декілька літаків Су-25.

Ukrainian Military Pages фото © Sergey Smolentsev (spotters.net.ua)

Модернізація бойових літаків дозволила збільшити дальність виявлення повітряних і наземних цілей, забезпечити високу ймовірність ураження цілі, реалізацію концепції застосування високоточних засобів ураження за принципом «пустив-забув». Значно підвищилася безпека польотів, надійність, бойова живучість та інші ТТХ машин.

Також тривають підготовчі роботи для початку у 2016 році модернізації літаків типу Су-24М.

За результатами всебічного аналізу запропонованих варіантів модернізації та з урахуванням показника «ефективність-вартість» було визначено основні оперативно-тактичні вимоги до модернізованої авіаційної техніки та прийнято рішення щодо максимального залучення до виконання робіт потенціалу авіаційної промисловості України та її авіаремонтних підприємств. Це стимулює розвиток високих технологій, створює умови для формування замкнутого циклу підтримання справності та розвитку авіаційної техніки авіації Збройних Сил України.

У межах Концепції державної цільової програми створення легкого вертольота втілюються проекти модернізації вертольотів типу Мі-8, Мі-2 та створення вітчизняного багатофункціонального вертольота. Заходи, що проводяться, дозволять модернізувати практично всю номенклатуру авіаційної техніки, що є на озброєнні Збройних Сил України, та на 30–66 відсотків підвищити коефіцієнт її бойового потенціалу відносно базових зразків.

Тобто завдяки модернізації рівень бойових можливостей літальних апаратів ЗС України може бути збільшений у середньому на 45 відсотків.

Цього року загальний фінансовий ресурс, спрямований на розвиток, відновлення боєздатності, утримання, експлуатацію та ремонт озброєння і військової техніки Повітряних Сил Збройних Сил України, в рази більший і становить майже 3,5 млрд гривень.



Використані джерела:
Видання Міністерства оборони України "Народна армія", №3 (5432) 28.01.2016